MİLLİ ŞEHİT BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI KEMAL BEY

13 Nisan 2019
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1534 defa okundu.
MİLLİ ŞEHİT BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI KEMAL BEY

MİLLİ ŞEHİT BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI KEMAL BEY

10 NİSAN 2019  Tarihi  Sözde Ermeni soykırımında  rol almış Boğazlıyan Kaymakamı Milli Şehit Kemal Beyin  idam edilişinin  100. Yıl dönümü, Kemal bey, 1915 yılında  o zamanki  Osmanlı  yönetimi tarafından zorunlu tehçire (sürgüne ) tabi tutulan  Ermenilere  soykırımda bulunduğu  iddiası ile  batının  baskısı ile yakalanıp   Bekirağa koğuşuna hapsedildi ve  sözde  mahkeme edilerek  idam edildi.  Kemal beyi   yargılacak ilk  mahkeme heyeti başkan Hayrettin bey ve üyeleri  bu milli kahramanı duruşmaya getirdiklerinde Kemal Beyi yargılamaktan  hicap  duyarak topluca  duruşmadan çekiliyorlar. Bunun üzerine Sadrazam Damat Ferit Paşa ve Şeyhülislam Mustafa Sabri efendi ikilisi  çoğunluğu Ermeni üyelerden oluşan ve başkanlığına da  Nemrut Mustafa  diye  birini buluyorlar Nemrut mustafa  kemal Beyi,  ilk duruşmada yargılayıp idama mahküm ediliyor ve 10 Nisan 1919  Beyazıt meydanında idam  ediliyor. Kemal Bey asılmadan ,  Beyazıt meydanında toplanan halka hitaben ““Sevgili vatandaşlarım, ben bir Türk memuruyum. Aldığım emri yerine getirdim. Vazifemi yaptığıma vicdanım emindir. Sizlere yemin ederim ki ben masumum, son sözüm bu gün de budur, yarın da budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa kahrolsun adalet!..”

Meydana yığılan on binler hep bir ağızdan bağırır:

“Kahrolsun böyle adalet!..”   Kemal Bey sözüne devam eder:

“Benim sevgili kardeşlerim, asil Türk milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Bu kahraman millet, elbette onlara bakacaktır. Vatan uğrunda cephede ölen bir insan gibi şehit gidiyorum. Allah vatan ve milletimize zeval vermesin,.. Amin!.,”

 

Halk hıçkıra hıçkıra ağlamaktadır.

Meydanı gören eski rektörlük binasının  penceresinden devrin Adliye Müsteşarı Said Molla’nın cellatları  paylayan bağırtısı duyulmaktadır:

 

“Söyletmeyin bu alçak herifi!… Hemen asın bu k…”

Az sonra 35 yaşındaki gencecik büyük vatansever darağacında sallanıyordu.

Kemal bey  Bekirağa koğuşunda  yatarken hergün ona  yemek götüren babası Arif bey, oğlunun  idamından haberi yoktur.  Yine öğle yemeğini almış  oğluna götürmek için Beyazıt meydanından geçerken  bir kalabalık görüyor. Kalabalığı yararak   ilerliyor. Bir de ne görsün idam sehbasında sallanan kendi oğlu Kemal. Hemen oğluna sarılıyor “oğlumu bana verin” diyerek   hıçkıra hıçkıra ağlıyor.  Orada toplanmış bulunan vatandaşlar  babayı zorla teskin  ederler. Milli kahraman Kemal  beyin naşının üzerine Türk Bayrağı  örterler.Cenaze  başında toplanan  başta tıpbiyeli öğrenciler olmak üzere tüm üniversite  gençliği  ve  vatandaşlar Tekbir getirek ve İstanbul Hükümetini protesto ederek bu Milli Kahraman Kemal Bey’i  Kadıköy mezarlığına defnederler. 10 Nisan 1919 yılında İdam edilen   kemal beye  Atatürk’ün teklifi üzerine 14  Ekim 1922 tarihinde TBMM tarafından  Milli Şehit   unvanı veriliyor. Milli şehit Kemal Bey,  her yılın  10 Nisan’ında   Kadıköy Kuşdili Mezarılığındaki kabri  başında Kuran-ı Kerim okunarak resmi törenle anılıyor. Buradan Milli Şehit Kemal Bey’e sizler adına da bir daha C. Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN