10.000 Adım At 400 Kalori Yak

16 Kasım 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
747 defa okundu.
10.000 Adım At 400 Kalori Yak

“Rahat Yaşam Tarzı Akıllıca Kullanılamadı”

 

Sağlıklı bir yaşam için önerilen günde 10 bin adım atmak yaklaşık 400 kalori yakılmasını sağlıyor. Ancak bu önerinin haftanın en az beş günü, mümkünse her gün yerine getirilmesi gerekiyor.Konu hakkında gazetemiz 40 Arena’ya açıklama yapan Diyetisyen Cansu Teke: “Gerek teknolojinin etkisiyle gerekse şehirlerin giderek yürümeye daha az elverişli hale gelmesiyle birlikte hareketsizlik, son 30 yılda arttı.

Özellikle kalp sağlığı için günde 10 bin adım atmak öneriliyor. Sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım yeterli mi? Yürümenin en önemli tarafı kolay olması, herkes yürüyebilir. Kamu sağlığının karşı karşıya kaldığı zorluk, hareketsiz kişilerin daha çok hareket etmelerini sağlamak. Yürüyüş kesinlikle çok iyi bir aktivite. Özellikle  durağan bir hayat süren kişilerde yürüyüşün sağlığa sağladığı faydaları gösteren çok sayıda araştırma var. Sadece yürüyüş mesafesi değil aynı zamanda yürüyüş hızı ile koroner kalp hastalıklarındaki azalma arasında neredeyse bir doz-cevap ilişkisi var. Yürüyüş söz konusu olduğunda ne kadar fazla yürürseniz o kadar iyi.

Direnç egzersizleri gerçekten önemlidir. Direnç egzersizlerinin yokluğu kas  kaybına yol açar. Kas kaybı yaşadığınızda da denge ve koordinasyonu kaybeder ve çok ciddi bir sorun olan düşmelerle karşı karşıya kalırsınız.

Pilates yine, duruş için iyi bir güç çalışması. İnsanların sırt ağrısı çekmemeleri ve yaralanmamaları için iyi. Ancak hayatı altüst eden durumlar için yeterli değil muhtemelen. Açık havada yapılan yürüyüş, bisiklete binme mi yoksa bir fitness center’de yapılan egzersiz mi daha sağlıklı ya da etkili?

Spor yapma oranları İngiltere’de bir parça azaldı ama yine de oldukça iyi bir seviyede. Ama genel olarak konuşmak gerekirse, yürümeyi ve gezmeyi bıraktık. Bu nedenle bisiklete binmek ve yürümek oldukça önemli ve daha fazla spor salonu yaparak hareketsizlik sorununu çözebileceğimizi düşünmemekteyiz. İnsanları her gün daha fazla harekete zorlamalıyız.

Çevreyi yeniden tasarlamamız gerekiyor. Planlamacılar ve ulaşımcılarla kişilerin yürüyüş yapmasını daha da kolaylaştırmak için görüşmeler yapıyoruz. Bazı ülkelerde sorun, yürümenin imkânsız olmasıdır.

Yine arabaları daha pahalı yaptığınızda bisiklet kullanma oranı ve yürüyüş artar, toplu taşıma artar. Bu nedenle sadece bireye değil çevreye de odaklanmalısınız.

İnsanların daha da tembelleştiğine veya oburlaştığına inanmıyorum. Çevredeki değişikliklerin kurbanı olduklarını düşünüyorum ve buna karşı yeterli donanıma sahip değiller. Aslında, çevre değişikliği konusunda hatalar mevcut.
Teknoloji, yaşamımızdan işi almaya başladığında harcanan enerji miktarı düşmeye başladı. 1950’lerde her evde araba olmaya başladığında, ilk çamaşır makineleri ve elektrikli süpürgelerle birlikte evler 50’lerin sonunda, 60’ların başında teknolojik olarak idare edilmeye başlandı. Böylece işler azalmaya başladı, ağır endüstri düşüşe geçti.

80’lerin başından bugüne gelen obezite rakamlarına bakıldığında teknolojinin etkisi görünüyor. Tabii teknoloji harika sonuçlar da getirmiştir. Elbette pratikte, özellikle tıpta yaşamlarımızı da kurtarmakta, kalp nakli gibi tıbbi prosedürlerle yaşamlarımızı uzatmakta. Ama aynı zamanda teknoloji yaşamlarımızdaki hareketi almakta ve bu da bizi öldürmektedir. Kısacası rahat yaşam tarzını akıllıca kullanmadık.” ifadelerini kullandı.

HABER: FİLİZ İSLİM

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN