Teke Açıklama Yaptı

22 Mart 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
391 defa okundu.

cansu-teke--sut-ictiginizde-karniniz-mi-agriyor-

Asr Spor Merkezi Diyetisyeni Cansu Teke: “Kilo Verirken Sağlığınızdan Olmayın”

Asr Spor Merkezi Diyetisyeni Cansu Teke, sağlıklı ağırlık kaybının doğru olduğunu çoğu kişinin hızlı kilo vermek uğruna sağlığından olduğunu bildirerek Kırşehir Halkı’nı uyardı. Güneşin yüzünü göstermesiyle herkeste acil bir kilo verme telaşının başladığını bildiren Diyetisyen Cansu Teke, “Doğru – yanlış birçok uygulama yapan insanlar arttı. Kimi otlara çaylara güvenir oldu, kimi spor yapmaya başladı. Hızlı kilo kaybı sağlayan programlara eğilim arttı. Şok diyetler elden ele dolaşmaya başladı. Gerek sosyal medyada gerek televizyonlarda hazır listeler kol geziyor. Kişiler uygun olup olmadığına bakmadan uygulamaya koyuluyor. Peki, yapılan doğru mu? Amacınız ne?
Düşük kalorili diyetlerin uygulama süresi maksimum 5-7 gündür. Ancak bilinçsizce uygulanıyor. Boy, kilo, hastalık varlığı, yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar düşünülmeden uygulanıyor” dedi.
“Şok diyetler uygulamayın”
Diyetisyen Cansu Teke, sağlıklı zayıflamayla ilgili Kırşehir Halkı’na şu bilgileri verdi:
“Yapılan çalışmalar şok diyet yapıp kilo verdiğinizi düşünürken karaciğerdeki glikojen depoları azalır. Tekrar normal beslenmenize döndüğünüzde karaciğer ekstra efor sarf ederek bu depoları yenilemeye çalışır. Sık sık şok diyet yapıyorsanız karaciğeriniz bu duruma daha fazla dayanamayabilir ve karaciğer yağlanması oluşabileceğini söylüyor.
Günde 1700 kalori alırken bunu 700 kaloriye düşürürseniz bir süre sonra metabolizmanız yavaşlamaya başlar.
Yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo verebilmek için daha az kalori almanız gereken bir kısır döngüye girersiniz. Ayrıca bu durum, yani metabolizma hızınızın yavaşlaması şok diyeti bıraksanız bile uzun süre devam edebilir.
Şok diyetle kilo verip sonra tekrar geri almak kandaki glikozu hücrelere ulaştırmakla görevli insülin hormonunun işini zorlaştırır. Bu tekrarlayan bir duruma dönüşürse insülin direnci baş gösterir. İnsülin direnci ise tip 2 diyabetin başlıca nedenidir. Yani hızla kilo vermeye çalışırken diyabet hastası olabilirsiniz.
Bu tip diyetlerin fiziksel olduğu kadar ruhsal zararları da bulunmaktadır. Vücut açlık moduna geçtiğinde halsizlik baş gösterir. Aşırı halsizlik nedeniyle günlük işlerinizi yapamayacak konuma gelebilirsiniz. Sürekli bir sinirlilik hali ve aşırı stres oluşabilir. Stres nedeniyle salgılanan hormonlar gıdalardan gelen yağın daha fazla depolanmasına yol açar.
Genellikle bir besin grubunun (çoğunlukla karbonhidratların) tamamen bırakılmasını öneren şok diyet listeleri bu besin grubundan gelen vitamin ve minerallerin yeterince alınamamasına yol açar. Uzun süre devam eden vitamin ve mineral eksikliği ciddi hastalıklara neden olabilir.
Şok diyelerin daha fazla kilo almanıza yol açmasının ikinci nedeni ise iştahınızın artmasıdır. Şok diyet sırasında bize tokluk hissini veren ve iştahımızı kontrol eden leptin ve peptid YY hormonlarının seviyesi düşer ve açlık hormonu olarak bilinen ghlerin hormonu artar.
Yani şok diyet sonrası iştahınız eskiye oranla daha açık olur ve elinizde olmadan daha çok kalori alırsınız.
“Yavaş kilo vermek önemli”
Yavaş kilo vermek (aslında doğrusu sağlıklı kilo vermek) genellikle kilo almanıza neden olan beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmekle ilgilidir. Vücudunuz bu yeni duruma kendini alıştırarak stres hormonu salgılamak, daha fazla yağ depolamak, enerji kaynağı depolarını kullanmak gibi sağlığınızı bozacak şeyler yapma ihtiyacı duymaz. Vücudun alışmasıyla birlikte yeni enerji kaynağı olarak kilo vermenin asıl hedefi olan yağ depoları kullanılmaya başlanır.
Diyete başladığınız ilk birkaç gün gariplikler hissedebilirsiniz ancak bu durum geçicidir ve sistem adapte olduktan sonra enerjiniz artar, kendinizi daha dinç hissedersiniz ve diyetinizi devam ettirme isteğiniz artar.
Diyetisyen Teke, önerilerde bulundu
Kilo vermek için dengeli beslenme, fiziksel olarak ne kadar aktif olduğunuza bağlı olarak gereken miktarda yemek yemek ve yediğiniz yemekleri çeşitlendirerek almanız gereken tüm besin öğelerini tam olarak almaktır.
Diyet yapmak sadece kalori azaltmak değildir, kalorinin hangi gıdalardan geldiği de en az kaç kalori aldığınız, hatta ondan daha önemlidir.
Daha çok sebze ve meyve yemek, tam tahıllı gıdalar tüketmek, ara sıra et mümkünse balık yemek, paketlenmiş gıda yememek, sonradan eklenmiş şekeri hayatınızdan çıkarmak sağlıklı beslenme için atacağınız ilk adımlar olabilir.”

HABER MERKEZİ

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN