Tehlike Saçan Zayıflama İlaçlarına Dikkat!

1 Ocak 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
327 defa okundu.
Tehlike Saçan Zayıflama İlaçlarına Dikkat!

Kilo kaybetmek veya korumak için güçlü bir istek duyulması bireyleri sihirli bir çözüm gibi görünen diyet ilaçlarına ve takviyelerine yönlendirmektedir. Bu ürünlerin üreticileri, ilaçlar ve takviyeler hakkında abartılı vaatlerde bulunmalarına karşın bu iddiaların çoğu klinik araştırmalarla desteklenmemektedir. Aslında tokluk hissi yarattığı, kilo verdirdiği, metabolizma hızı artırdığı ve/veya yağ yaktırdığı söylenen çoğu ilaç sağlığınız için gizli tehlikeler barındırabilmektedir diyen Diyetisyen Bahar Zaman Zayıflama ilaçlarının kullanımı hakkında bilinmeyenleri Anlattı.Zaman Konuşmasında şunlara yer verdi;

Çarpıcı kilo kaybı vaat eden promosyon malzemeleri gerçekçi değildir. 

Diyet veya egzersiz olmaksızın “kolay” kilo vermek çoğu insan için imkansızdır. Bitkisel/doğal olanlar dahil reçetesiz satılan diyet takviyelerinin en büyük riski, bir ürünün içerdiği maddelerden her zaman emin olmamaktır. Şayet üreticiler tüm aktif bileşenleri etiketlerinde listelemediyse ne içtiğimizi bilmek mümkün değildir. Piyasadaki tüm kilo verme ürünleri güvenlik açısından test edilmediğinden her bir üründeki içerdiği her bileşenin güvenli olduğuna dair bir garanti yoktur. Birçok kilo kaybı takviyesi sibutramin, rimonabant, fenitoin ve fenolftalein gibi tehlikeli ve yasa dışı maddeler ile kontamine edilmiştir. Güvenliğinizi sağlamanın en iyi yolu, herhangi bir kilo kaybı takviyesi almadan önce bir sağlık uzmanına danışmaktır. 

Herhangi bir diyet takviyesini önerilen dozdan fazla almak, normal veya düşük kilolu iseniz tavsiye edilmeyen bir diyet takviyesi kullanmak, reçeteli zayıflama ilaçlarını doktor gözetimi olmadan almak, birden fazla kilo verme takviyesini bir arada kullanmak, diyet haplarını diüretiklerle veya laksatiflerle birleştirmek ve diyet takviyelerini yasa dışı kokain veya metamfetamin gibi uyarıcılarla içmek son derece tehlikelidir ve çoklu organ yetmezliğiyle sonuçlanabilmektedir. 

Kilo verme ilaçları için doğru adaylar şayet diyet veya egzersiz ile kilo veremediyse; 

beden kitle indeksi 30 üstü olanlar ya da beden kitle indeksi 27 üstü olup beraberinde diyabet, yüksek tansiyon, eklem problemleri ve uyku apnesi gibi obezite kaynaklı ciddi tıbbi bir sağlık sorunu olanlardır. Bu bireylerde uzun süreli kullanım (12 haftadan fazla) için onaylanan zayıflama ilaçları ve yaşam tarzı değişikliklerinin kombinasyonu önemli ölçüde kilo kaybı sağlar. Bu ilaçlarda mide bulantısı, kabızlık veya ishal gibi hafif yan etkiler yaygın görülebilmektedir. Pek çok insan kilo verme ilaçlarını bıraktığında kaybettikleri kiloların bir kısmını geri alır, bununla birlikte sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi kilo alımını sınırlandırmaya yardımcı olacaktır. İştahı azaltarak ve/veya tokluk hissini artırarak ya da yağ emilimine müdahale ederek çalışan onaylanmış kilo verme ilaç etken maddeler: naltrekson/bupropion, liraglutid, orlistat ve fentermin /topiramattır.

Kilo verme ilaçları, kilo vermeye kolay bir yanıt değildir. Sadece onaylanmış ilaçlar doktor kontrolünde bahsettiğimiz kategorideki bireyler için kilo vermek ve sağlığı iyileştirmek için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapmalarına yardımcı olabilir. (Haber Ufuk Tufan Doğan)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN