Şifa Kaynağı Kenger

13 Nisan 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
942 defa okundu.

17909276_671643713039152_1537936550_n

 

Kenger, Kırşehir’de İlkbaharda Doğal Olarak Yetişiyor

 

Kamanın Kekikli Ali Köyünde hayvancılıkla uğraşan Mehmet Ali Şeker Kenger hakkında açıklama yaptı. Mehmet Ali Şeker  40 Arena Gazetemize şunları söyledi:  “Kenger, Kırşehir’in  yüksek yerlerde ,dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli, şifalı bir bitkidir. kurak iklimi sever. bu bitkiden çoğumuzun bildiği anayolunun çok özel doğal ürünü olan kenger (dağ) sakızı elde edilir.

Bilinen bileşimi mastix (sakız ) dır. Kengerin bir dönemin uygarlıklarının sütun başlıklarını süsleyen, akantus denilen dikenli yapraklarla akraba olduğu da söylenir. Az gelişmiş bir enginar sayılabilir. Elde Edilmesi Bol dikenli kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmını çaprazlamasına bıçakla kesilir ve üzerini temiz bir taşla kapatılır. kesme işlemi ustalık gerektirir. Bitkiden akan beyaz renkli sütü donduktan sonra da, bol su ile yıkanır ve elde edilen bu sakız çıkartılır. Bir kenger bitkisinden üç defa sakız yapılabiliyor. Sabahtan gövdesi kesilerek sütü akıtılan bitkinin akşam sakızı toplanabiliyor.

Özellikleri-Faydaları En önemli özelliği katkısız ,doğal bir ürün olmasıdır. Piyasada bulunan diğer sakızlarda katkı maddesi olduğu için vücuda faydası yoktur. Kenger sakızını yumuşatmak sabır ister. En erken 1 haftadan önce pek yumuşamaz. Bazı gençlerin önce epeyce çiğneyip sonra ebeveynlerine , yaşlı aile halkından birine verdikleri de duyulmuştur. İnsan sağlığı için bugüne kadar tespit edilmiş ,bilinen hiçbir zararı yoktur. bunun aksine çeşitli hastalıkların giderilmesi için faydalıdır. Doğal ilaç olarak bilinir. Tespit edilen faydaları şunlardır : Çürük dişin üstüne kenger sakızı konulup ısıtılan demirin sakızın üzerinde gezdirilmesi suretiyle diş ağrısı giderici Patlayan kulak zarının düzelmesi, Safra kesesinden taş düşürme, Kalp damarlarının gevşemesi, Dişetlerini kuvvetlendirici, Orta kulak iltihaplanması, Mide ağrısı ve şişkinliği, Aperatif / iştah açıcı, Dişleri temizleyici, Çene gevşemesi, Hazımsızlık , Tansiyon, Yüz felci, Şeker, Tat-Koku Kenger sakızı kekik tadını anımsatır. Gerek dikeni, tohumu, gerekse de kökleri farklı şekillerde tüketilebilen şifa kaynağı kenger bitkisi, yöre halkı sayesinde tüketiciye ulaştırılıyor.

Bu bitki, safra kesesi, kulak zarı yırtılmalarına iyi geliyor.

Ayrıca sakızının diş ve diş eti rahatsızlıklarını giderdiği düşünülüyor.

Kenger bitkisi için araziye çıkan kadın ve çocuklarla hayvanlarını merada otlatan çobanlar, gün boyunca bin bir emekle topluyor.

Semt pazarlarını süsleyen kenger, kilosu 6-10 liradan satılıyor.

İlk çiğnemeye başlanıldığında tadı hafif acı olur. Ancak çiğnemeye devam edildikçe bu acılık kaybolur. Kendine has karakteristik az kokuludur. Muhafaza Kenger sakızının 5-6 ay kadar kullanım süresi vardır. Kenger sakızız yapamam diyenler buzdolabında biraz daha uzun süre muhafaza edebiliyor. Bir miktar çiğnendikten sonra yorulursanız yine su dolu bir kabın içine konulmak suretiyle muhafaza edilebilir.

Ticari Takdim Yaprak kenger sakız ,damla kenger sakız olarak iki şekilde ticari olarak takdim ediliyor. Satılırken, bekletilirken su içinde muhafaza ediliyor.

Bilinen Diğer İsimleri Yayla gülü sakızı Dağ sakızı Çengel Kengel Çıtlık

evvelce çiğnenmiş olan sakızı çiğnemesi mekruh olup, yeni alınmış bir sakızı çiğnemesi ise asla caiz değildir. hele içinde tat ve koku bulunan çikletleri çiğnemek ise oruç için tehlikelidir.

Yemekleri Aynı zamanda bir yaban sebzesi olan kenger haşlanır, kavrulur, varsa yumurta kırılır, bulgura katılır. tulukta yoğurtla ekşimeye bırakılır. ( Fermantasyon işlemi ) Yayla gülü olan kenger sakızı sıcak yaz aylarında dikkat gerektiren, yoğun, zor, tehlikeli bir çalışmanın ürünü olarak elde edilmektedir.” dedi

Mehmet Ali Şeker, kengerin birçok yemekte kullanılabildiğini, 2-3 liradan aldıklarını, temizledikten sonra 8 liraya sattıklarını ifade etti. Başta diş hastalıkları olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen kenger sakızının hoş kokusu ve kendine özgü tadıyla yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını dile getirdi.

 

HABER: ELİF GÜRLER

 

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN