ÖZGÜR RUHLU MUSUNUZ?

12 Ağustos 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1913 defa okundu.
ÖZGÜR RUHLU MUSUNUZ?

BU RESİM ALINACAK RESİM DEĞİŞECEK

Öncelikli olarak her şeyi olduğu gibi kabul eder ve önceden plan yapma ihtiyacı duymaz. Deneyimlerinden öğrendiğine göre meseleleri ortaya çıktıkça ele alır ve planları hemen her zaman bozulur. Nasılsa zaten bozulacak planlar yapmak yerine, olayları bekleyip görmek ve ona göre tepki vermek daha iyidir. Özgür ruh, plan veya programa bağlı kalmaktansa, içinden geldiği gibi özgürce davranmayı tercih eder. Bu şekilde anlık yaşadığı için belirsiz durumlar karşısında bocalamaz. Akışa ayak uydurmayı iyi becermesi sayesinde değişiklik gerektiren plansız durumlarla baş edebilir.

Planlamacılara tuhaf gelebilir, ama özgür ruhlar eli kolu bağlı olmaktan hoşlanmazlar ve açıklığı tercih ederler. Olaylar sabitlendiği zaman rahatsız olurlar. Bağlanmayı veya taahhütte bulunmayı sevmezler. Aslında mümkün olduğunca kesinlikten kaçarlar. Kesintilere veya işlerin yarım kalmasına aldırmazlar. Pazarlık etmeyi severler ve sabır gösterdikleri için genellikle iyi fiyatlar elde ederler.

 

Özgür ruhların en zayıf noktası kararsızlıktır. Seçenekleri açık tutma isteği nedeniyle karar vermeleri zorlaşır. Seçenekleri bir andan diğerine değişir. Karar verirken güçlük çekerler ve hemen değiştirirler. Planlamacı bu yüzden onların ikiyüzlü olduklarını düşünür. Karar vermiş olsalar bile sık sık değiştirirler veya pişman olurlar. Kesinlik yerine açıklığı tercih ederler. Kesinlik olduğu zaman kendilerini kısıtlanmış gibi hissederler. ‘Evet’ veya ‘Hayır’ yanıtı yerine ‘Belki’sözcüğünü tercih ederler.

Özgür ruhlar karar alırken bir diğer özellik de geleceğe değil, şimdiye odaklanmalarıdır. Şimdiki eylemlerin belirsiz bir gelecekte doğuracağı sonuçlara endişe etmek yerine yaşadıkları andan zevk almaya veya acıdan kaçınmaya önem verirler. Gelecek için planlar yapmak yerine başlarına geldiği zaman bir şeyler yapmayı tercih ederler. Gelecekteki sonuçlar için bugünden endişe etmeyi sevmezler, çünkü anlık olarak ve içlerinden geldiği gibi yaşarlar. En iyi yaptıkları şey şimdinin tadını çıkarmak ve geleceği sonraya bırakmaktır. Yaşamlarını saate göre ayarlayamazlar. Acele etmezler, planlamacıların tersine özgür ruhlar her türlü program ve zaman kısıtlamasından nefret ederler çünkü özgürlükleri sınırlanmış olur.

Özgür ruhlu kişiler hemen her zaman geç kalırlar. Randevuları ya son anda iptal ederler, ya da hiç gitmezler. Yetişmek için kendilerini zorlamazlar.

 

İlginçtir ama bu ülkede boşanmaların en yaygın nedenlerinden biri de özgür ruhlu/planlamacı ikilemine dayanmaktadır. Taraflardan biri özgür ruhlu ve diğeri de tam tersi olduğu zaman (ister kişisel, isterse mesleki olsun) ilişkiler sadece zaman anlayışlarının farklı olması nedeniyle değil ama gittikçe zorlaşır. Bu durum biraz da mekan düzenlemesiyle ilgilidir. Özgür ruhlar genellikle dağınık olurlar.

 

Her şeyi tertipli ve düzenli tutma ihtiyacı duymazlar. Onlar açısından bakıldığında bu işlem çok fazla zaman ve çaba gerektirir. Aldıkları şeyleri kendilerine kolay gelen herhangi bir yere koyarlar. Tertipliğin önemli olmadığına inanırlar. Dağınık bir masanın yaratıcılığın göstergesi olduğunu düşünürler. İçlerinden geldiği gibi davranmaları düzenli olmalarını engeller. Özgür ruhlar düzenliliğin bir bakıma yaratıcılık kıvılcımlarını engellediğini düşünürler.

Özgür ruhlar yönetmelik ve kuralları da sevmezler. Bunları can sıkıcı bulurlar ve en iyi olasılıkla bile zorunlu bela olarak görürler. İçinde bulundukları anda yaşamak ve yaptıkları her neyse ondan zevk almak isterler. İşi oyuna çevirirler. Kurallar ve yönetmeliklerin yaşamdan eğlence öğesini çıkarmak için icat edildiklerini düşünürler. Özgür ruhlar yaşama dalmayı tercih ederler. Etraftaki her şey onları çeker. Bilinmeyenleri araştırmak isterler ve herkesin gittiği yolun aksini izlerler. Bütün ilgi ve dikkatleri sürekli hareket halindedir ve belirli bir yola bağlı kalmakta güçlük çekerler. Konuşma sırasında konudan konuya atlarlar.

 

 

“Kendime tamamen güvenmem gerektiğini ve geleceğimin,

kendi avuçlarımda olduğunu çok erken yaşta öğrendim.”

Mustafa Kılınç

 

 

İletişim Bilgileri:

Adres- Tunus Cad. 85/7 Kavaklıdere/ANKARA

Tel-0312 428 89 89

E-mail- nlpdap@nlpdap.com

 

 

 

 

 

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN