Mustafa ALTINTAŞ :Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Uluslararası Pazarlarımız

12 Eylül 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2537 defa okundu.
Mustafa ALTINTAŞ  :Türk Dünyası Topluluğu Başkanı  Uluslararası Pazarlarımız

Mustafa ALTINTAŞ

Türk Dünyası Topluluğu Başkanı

Uluslararası Pazarlarımız

Bu yazımızda İç Anadolu’dan tüm dünyaya açılan bir pazarın gelişimini siz değerli okurlara aktarmak istedim. Aslında işin özü sadece İç Anadolu’dan değil Türkiye’nin genelinde var olan bir durum söz konusu fakat İç Anadolu’da böyle faktörlerin yer alması, jeopolitik konum ve gelişmekte olan şehirler açısından oldukça sevindirici haberler.

Bu konuya şöyle bir göz atma fırsatı bulduğumuzda özel sektörde yeni yeni alanların oluştuğu gözümüze çarptı. Özellikle “Gümrük Müşavirliği” konusu naçizane kendi alanımız olan ve yüksek lisans eğitimi aldığımız İşletme Bilimi’ni ilgilendirdiği için önemli bulunmuştur.

Peki nedir bu “Gümrük Müşavirliği, Gümrük Müşaviri, Sorumlulukları, Çalışma Alanı vs.?

Gümrük Müşavirliği mesleğinin ülkemizde tarihsel sürecini izlediğimizde; Cumhuriyetten öncesinde bile var olan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı isimlerle ve kanunlarla değişikliğe uğramış bu kavramın özünde aslında bir danışmanlık hizmetinin yer aldığı gözükmektedir. Son şekliyle Gümrük Müşavirliği mesleği olarak adlandırılan kavram, günümüzde dış ticaret sektörü ile ilgili olarak faaliyet gösteren Türkiye’nin en önemli hizmet sektörlerinden birisi haline gelmiş olup, bugün itibariyle ülkemizde dış ticaret faaliyetinde bulunan yaklaşık olarak 50 bin ithalat şirketi ile 30 bin ihracat şirketinin çok büyük bir bölümünün gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla takip edip sonuçlandırarak,  dış ticaret firmaları ile gümrükler arasında köprü niteliğinde aktif olarak faaliyette bulunmaktadırlar.

Gümrük müşavirleri ve yardımcıları; gümrük işlemlerinin kanunlara uygun bir şekilde yürütülmesini sağlarken, büyük firmaların hem vergi ödemelerini hem de danışmanlık hizmetlerini amacına uygun bir şekilde yerine getirmeleri hizmetlerini vermektedir.

Türkiye’de bu durumun geneline baktığımızda, bugün itibariyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin Gümrük Müşavirliği Derneklerine kayıtlı yaklaşık 1500 firma olup, bu firmalarda toplam 35000 civarında kişi çalışmaktadır. Aynı zamanda Türkiye genelinde yaklaşık rakamlarla 2500 Gümrük Müşaviri ile 6000 Gümrük Müşavir Yardımcısı olmak üzere toplam 8500 kişi karneli olarak dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmalar adına gümrük işlemlerini takip edip sonuçlandırmaktadır.

Bir nevi vatandaş ve devlet arasında köprü görevi gören bu işe gereken önemin verilmediği de açıkça söylenebilecek bir gerçektir. Örneğin Kırşehir’i gelişmekte olan bir sanayi bölgesi olarak gördüğümüzde ve Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmaların ithalat ve ihracat işlemlerinin çokluğu göz önüne alındığında “Gümrük Müşavirliği” firmalarının sayısı yok denecek kadar azdır. Geçenlerde bir büyüğümüz tarafından konusu açılan bu kavramın Kırşehir bölgesinde sadece Dinç Gümrük Müşavirliği Anonim Şirketi tarafından yürütüldüğünü öğrendik. Yaptığımız araştırmada bilgi aldığımız bölge koordinatörü İlyas ÇETİN beyefendi, “Gümrük Müşavirliği” mesleğinin günümüzde kurumsallaşma düzeyine ulaşması gerektiğini ve dolayısıyla gümrük müşavirlerinin işlerinin sadece gümrükten mal çekmekten ibaret olmadığına değindi.

Yazımızda anlattığımız üzere de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da bu işe el atarak gerekli girişimlerde bulunmasını ve öncelikle Kırşehir olmak üzere tüm Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yerlerde bu mesleğe gereken önemin verilmesini de bekliyoruz. Sadece yok olmuş değerlerimize değil, tüm dünya pazarında yer almamız bir zorunluluk haline geldiği “Küreselleşen Dünya” ölçeğine de önem vermemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki değişimi iyi yönetemeyen yarış dışı kalır ve ne Kırşehir ne de Türkiye olarak artık böyle konulara taviz vermeye tahammülümüz kalmamıştır. Üretmek her alanda asli görevlerimizdendir.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN