MİLLİ MÜCADELEDE ÇERKEZ ETHEM İSYANI (12)

31 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1293 defa okundu.
MİLLİ MÜCADELEDE ÇERKEZ ETHEM İSYANI (12)

Burhan Güngör

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktığı tarihin kurtuluş savaşımız için milat olduğu bir gerçektir. Amasya, Erzurum ve Sıvas kongreleri sonucu Ankara’da kurulan Büyük Millet Meclisi Hükümeti kurulması ile başlayan Milli mücadelede isyanların bastırılmasında kendisine verilen görevleri başaran Çerkez Ethem’in bir kahraman mı yoksa bir hain mi olduğu günümüzde halen tartışılıyor. Bu konuya sübjektif yorum yapmadan Çerkez Ethem’i Atatürk’ün bizzat yazdığı veProf. Dr. Zeynep KORKMAZ’ın sadeleştirdiği Nutuk’tan alıntılar alarak geçen haftadan kaldığımız yerden devam edelim.
Önceki yazımızda Etem Bey’in Atatürk’e yazdığı telgrafı ve Atatürk’ün bu telgraf içeri hakındaki yorumunu yazmıştık. Atatürk devamla Efendiler, Etem ve Arkadaşları, Ankara yakınında Haymana’da da ayrıca bir kuvvet toplamaya teşebbüs ettiler. Hırsızlık suçundan Ankara’da tutuklu iken sonradan serbest bırakılan Van göçmenlerinden Musa Beyzade Abbas adında, biri, elinde bir belge ve beş on kişiyle birlikte Haymana bölgesinde adam toplamaya başladı. Bu adam 19 Aralıkta yakalanabilmiş ve Ankara İstiklal Mahkemesi’ne verilmişti. Bunu yakalamak ve adamlarını dağıtmak için çabucak özel bir tertibat almak lazım geliyordu. Bu maksatla Haymana’ya şimdi milletvekili bulunan recep Zühtü Bey komutasında özel bir kuvvet gönderilmişti. Recep Zühtü Bey, Abbası üç arkadaşı ile birlikte yakaladıktan sonra, büyük bir saldırıya uğrayacağını pek muhtemel gördüğünden, tutukluları, yolunu değiştirerek Polatlı üzerinden trenle Ankara’ya getirmeye mecbur olmuştu.
Atatürk devamla Efendiler, Demirci Efe, Etem Bey’le birleştikten sonra özel bir tavır takındı. Bu sezilir sezilmez, Geney Cephesinde bulunan Refet Bey süvarileri, derhal üzerine gönderildi. 15/16 Aralık 1920’de Dinar yakınındaki İğdecik köyünde, bir gece baskınıyla Efe’nin kuvvetleri dağıtılmış… Kendisi beş on kişiyle kaçmış, Efe, çok sonra bize sığınarak af edimiştir. Devam edecek

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN