İlk Panel Düzenlendi

23 Mart 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
326 defa okundu.

AHİLİK PANELLERİNİN İLKİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİNDE DÜZENLENDİ (İHA/GAZİANTEP-İHA)

Ahilik Panellerinin İlki Gaziantep Üniversitesinde Düzenlendi

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ahilik Panelinin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Horasan’dan Orta Doğu coğrafyasına Abbasi medeniyetinden fütüvvet geleneğini almış olan Türkler Anadolu’ya da bu geleneği ahilik olarak yerleştirdi” dedi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Gür ahiliğin, dürüst bir şekilde ticaret yapma ahlakı ve aynı zamanda düşene el kaldırmadan esnafını düştüğü yerden kaldıracak kadar ona ihtimam gösteren, işbirliği içerisinde olan ülkesinin konjonktürel değişimlerini hesaba katıp ihanetlere izin vermeden toplu yürekle bir işbirliği protokolü olduğunu söyledi. Ahilikte ciddi bir disiplin ve ekonomik paylaşım olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gür, “Ahilikte işinizi iyi yapma prensibi vardır. Siz işinizi iyi yaparsanız ahi şeyhi sizi iş kolunuzun başında olan kişi sizi korur, kollar. Yanlış yaparsanız da daha kadının, hakimin huzuruna gitmeden cezayı size verir. Gerekirse ocaktan atılırsınız. Başlangıçta Ahi Evran üzerinden bir ekonomik topluluk, ekonomik kurtarma ve işbirliği gibi görünmekle birlikte aslına bakıldığında bir tasavvufi akıldır” dedi.
Bu mayanın modern temsilcileri olarak Sanayici Abdulkadir Konukoğlu’nun, ‘en büyük hile hilesizliktir’ diye ortaya koyarak bu yapılanmayı devam ettirdiğini söyleyen Prof. Dr. Gür, “Ne mutlu ki, ahilik geleneğinden gelen bir impartorluk ruhuyla şu anda yeniden neşvünema olacak bir gelecek teminatınız olacak. Sevgili gençlerimiz, geçmişten örnek alarak gelecekteki dürüst hareketleriyle milli birlik beraberlikle aynı zamanda ekonomide de ilerlemeyle ahilik geleneğini canlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.
81 İlde Zengin İçerikli Birçok Etkinlik Yapılıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal ise, Ahilik kültürünü tarihsel bir bakışla mazide bırakmanın büyük bir yanılgı olduğunu, milletlerin bekasının kültürlerini doğru yansıtmalarına ve bu mirası gelecek nesillere aktarmasına bağlı olduğunu vurguladı. Altındal, “Ahilik, hedeflerine emin adımlarla yürüyen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin muhafızı ve düsturlarından biri olmaya devam etmelidir. Bu düşünce ışığında Bakanlığımız medeniyet projesi olarak ahilik kültürünü ve sistemini tanıtmayı, yaşatmayı, ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmayı ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmeyi ve bu kültürün ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla oluşturduğu sinerjiyi günümüz Türkiye’ye taşımayı hedeflemektedir. Ahilik haftası kutlamaları kapsamında Bakanlığımız koordinasyonunda her yıl Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik zengin içerikli birçok etkinlik yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Panelin moderatörlüğünü yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı ise paneller serisinin ilkinde Gaziantep ilinin tercih edildiğini söyleyerek, bunda Gaziantep’in girişimci ruhunun, Gaziantep Üniversitesinin de bu tür etkinliklere dolu dolu yer vermesinin ve bu tür etkinliklere kapı açmasının çok büyük rolü olduğunu ifade etti. Bayraktar, “Ahilik, bize hep esnaf teşkilatı olarak anlatılır. Ahi Evran’ın hayatına bakıldığında göreceksiniz ki ahilik haksızlığa direnmek, vatan sevgisi, ülke bilincidir. Ahiliğin ekonomik boyutu aslında evrensel olan ahiliğin küçük bir boyutudur. Dolayısıyla ahiliği doğru anlamak için Ahi Evran’a bakmak gerekir” dedi.
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu Ahilik Panelinde yaptığı konuşmada, iş yaşamından kesitler sunarak öğrencilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliği kapsamında personel alımına devam ettiklerini belirterek, “Cumhurbaşkanımıza ülkemizde işsizliğin azalması amacıyla verdiğimiz taahhüdün gereğini yapıyoruz” dedi. İşsizlik olmakla beraber, iş olanağı sunulanların önemli bölümünün işi beğenmediğini ya da kalifiye eleman sorunu yaşandığını anlatan Konukoğlu, “Her ne yaparsanız yapın, sebat edin, sabır gösterin. Türkiye iyi yolda. Referandum sonrasında hareketliliğin başlayacağından ve yılın ikinci yarısından itibaren iyileşmeler yaşanacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi. Bir soru üzerine babalarının kendilerine söylediği özlü sözlere değinen Konukoğlu, “Babamın ders niteliğinde sözleri vardı. Örneğin, işin hilesi dürüstlük derdi. Kazanmak için dürüst olmanın yeterli olacağına dikkati çeker, para kazanmak amacıyla hile yapılmasından kaçınılmasını isterdi. Bizlere, ‘Halkla iç içe olun. Önce devleti, milleti, nihayetinde kendinizi düşünün” diye nasihat ederdi. Biz her zaman devletimize güvendik, milletimizle iç içe olduk. Bugün geldiğimiz noktada milletimizden aldığımız gücün payı büyüktür. Babam, işletmelerde teknoloji yatırımlarına önem verirdi. Bunu da ‘Tesisini yenilemeyen patronu tesis yeniler” diye özetlerdi. Yani teknolojiye yatırım yapmazsanız o işletmeyi yönetemezsiniz ve elden çıkarmak durumunda kalırsınız demek isterdi” ifadelerini kullandı. Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Özköse ise, ahiliğin tasavvufi boyutu hakkında bilgi verdi.
Panelin sonunda Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal tarafından konuşmacılara hediye verildi.

Haber: İHA

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN