Yaz Meyvelerinin Gözdesi Yeşil Erik

13 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
166 defa okundu.
Yaz Meyvelerinin Gözdesi Yeşil Erik

Baharla beraber yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya başlayan erik yazın habercisi olarak öğünlerimizi keyiflendiriyor ve sağlığımıza sağlık katıyor. Düşük kalorisi, yüksek lif ve su miktarı ile formunu korumak isteyenler hafif ara öğün yapmak isteyenler için ve sağlığa olan diğer etkileri için eriği mutfağınızdan ve sofranızdan eksik etmeyin diyen Uzman Diyetisyen Sümeyye Ayaz konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Ayaz konuşmasında şunları kaydetti;

Antioksidan zengini

Vücudumuzu serbest radikallerden koruyan maddelere antioksidan maddeler adını veriyoruz. Erik yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir.

Demir emiliminde etkili

Demir yetersizliği olan kişiler kilo verme sorunu ile karşılaşabilir. Demirin C vitamini ile alınması ise emilimini arttırmaktadır. Eriğin içeriğinde de yüksek oranda C vitamini vardır. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık % 16’sını karşılamaktadır. Bu nedende demir yetersizliği olan kişiler beslenmesine erik ekleyebilir.

Kolesterol dengeleyici

C vitamininin kolesterol dengeleyici etkisi vardır. Erik içeriğinde bulunan C vitamini ile bu görevi üstlenir. Okside olmuş kolesterolün damarda birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve neden olacağı hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Fakat yine de tek çözüm erik değildir. Erik sadece sağlıklı beslenmenizi destekleyici bir meyvedir.

Posa kaynağı

Posa bağırsak sağlığımız, kilo kontrolümüz ve kan şekeri dengemiz için oldukça önemlidir. 100 gram erik günlük posa ihtiyacımızın %6’sını karşılamaktadır.

Kan şekerinde etkili

‘Yeşil erik ekşidir o halde şeker içeriği düşüktür. Ama ben kırmızı erik severim.’ diyenlerdenseniz kırmızı eriğin tatlı olmasından korkmanıza gerek yok. Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına rağmen glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerinizde ani yükseliş ve düşüşlere neden olmaz. Yanında süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı yada badem, fındık, ceviz gibi yağ kaynağı bir besinde tüketirseniz tok kalma süreniz uzar, kan şekeri dengeniz daha kolay sağlanmış olur. Tüm bunlarda zayıflamanıza yardımcı olan etkenlerdendir.

Kilo kontrolünüze destek

Eriği tüketmenize engel olabilecek bir hastalığınız yok ise erik ara öğünlerinizde rahatlıkla tüketebileceğiniz bir meyvedir. İçeriğindeki lif uzun süre tok kalmanızı sağlar, açlık krizlerinizi önler. Aynı zamanda eriğin %80’ini su olduğu için zayıflamada ve kilo kontrolünde etkili bir meyvedir.

Peki, erik bu kadar faydalı ve zayıflamamıza yardımcı ne kadar tüketelim?

Diyette olan çoğu kişi meyvelerin ve sebzelerin sınırsız olduğunu düşünür. Sebzeler için çiğ olmak şartı ile bu düşünce doğrudur. Fakat meyvelerin sebzelerden farklı olarak meyve şekeri dediğimiz fruktoz içerikleri de vardır. Bu nedenle meyvelerin günde ortalama 3-4 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir. Ve her meyvenin kendine özgü porsiyon ölçüsü vardır. 1 porsiyon meyve ölçüsü yeşil erik için 15 tanedir.(Nurten Ceylan)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN