Yapılan tüm uyarılara rağmen ardı arkası gelmeyen anız yangınları doğanın dengesini bozdu, vatandaşın sabrını taşırdı. Evlerinin yakınındaki tarlalara ateş atılan Kervansaray Mahallesi sakinleri öfke kustu.
Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin’in onca uyarılarına ve yaptırımlara rağmen Kırşehir’de yakılan anızların ardı arkası kesilmiyor. Tarla içerisinde yaşayan sürüngen hayvanlara ve toprağa büyük zarar gelmesine rağmen Kırşehir’de pek çok yerde anız yangınları kendini gösteriyor. Kırşehir’de önceki gün de Kervansaray Mahallesi Şehit Cahit Gevrek Caddesi üzerinde yer alan tarlalara ateş atıldı. Akşam üzeri saat 18.00 sıralarında atılan taşe evlere yakın olması sebebiyle mahalle sakinlerinin korku ve heyecan dolu anlar yaşamasına sebep oldu.
Yangını gören mahalle sakinleri ilk müdahaleyi kendileri yapmalarıyla birlikte Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerini arayarak yardım istedi. Orman İşletme Müdürlüğü’nün itfaiye aracı ile yangın evlere ulaşmadan kontrol altına alındı. Ancak tarla içerisinde yaşayan pek çok böcek türü yanarak telef oldu.
Mahalle sakinleri öfkeli
Kervansaray Mahallesi sakinleri yangın sonrası öfke kustu. Mahalleli;” Zaten tarlalara ateş atılması yasak, bunun cezası var, ama gözü dönmüş insanlar cezayı saymıyorlar. Cezayı umursamayanlar bu vicdansızlar tarla yakınında bulunan evlerimizi de hesaba katmıyor. Bu yangın belki buradan birinin evine sıçrayabilir, istenmeyen sonuçlar doğabilirdi. Böyle vicdansızlık olmaz. Üstelik tarla içinde yaşayan bir sürü hayvan yanarak can verdi, telef oldu. Bu bir zalimliktir.” diyerek isyan etti.
Anız Yakmanın Zararları Neler?
– Toprak verimliliği azalır
– Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir
– Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir.
– Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erezyona (taşınarak) uğrar.
– Toprak yorgunluğu artar.
– Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz
– Doğal denge bozulur
– Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar
– Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmakta
– Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmakta
– Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerinin yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olması.
Anız Yakmak Suçtur
6831 Sayılı Orman Kanunu’na göre, ormana 4 km yakınlıkta ve ayrıca iskana açık yerlerde anız ve ot örtüsü yakmak suç sayılıyor. Orman Bakanlığı web sitesinden yapılan açıklamada;
“Anız Yakmayın ! Yakanlara Engel Olun !
– Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine şikayet dilekçesi verin.
– Jandarmaya haber verin.
– Köy kooperatiflerini uyarın.
– Muhtarlıklara ve Kaymakamlıklara şikayet dilekçesi verin.” tavsiyelerine yer veriliyor.
Anız Yakana 38,71 TL para cezası veriliyor
13 Temmuz 2015 tarihli haberimizde Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin’in anız yangınları konusunda yaptığı açıklamasına yer vermiştik. Haberimizde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin anız yakmanın suç olduğunu ifade ederek, cezalar hakkında bilgiler vermişti. Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, “Anız yakmak toprağın doğal yapısını bozarak toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Anız yakanlara alevlere teslim olan her dekar için 38,71 TL idari para cezası uygulanacaktır. Yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahalde olması halinde cezayı 5 kat artıracağız.” uyarılarında bulunmuştu.