Sağlık İl Müdürlüğü Koordinesinde Ağız Ve Diş Sağlığı Flor Vernik Tarama Eğitimleri Devam Ediyor
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Diş Tabiplerimiz Ebru Kılıçaslan, Sinem Erdi, Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan Sağlık Çalışanlarımız Saliha Çalışkan ve Hatice Şimşek tarafından, Okullarda 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılı 1. Dönem Ağız ve Diş Sağlığı Flor Vernik Tarama ve eğitimleri devam ediyor.
Florür Vernikler (cila):Florürlü vernik yani cilalar, ilk olarak florürün diş yüzeyine daha uzun süre temasını sağlamak üzere geliştirilmiş ürünlerdir. Ancak bu süreçte florür verniğin tükürükle de etkileşime geçerek mine üzerinde CaF2 tabakası oluşturduğu ve yavaş salınan depo florür görevi gören bu tabakadan, plak pH’sı düştüğünde florür iyonu salındığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda yüksek miktarda florür içeren vernikler erken teşhis edilen beyaz lezyonlarda demineralizasyonu azaltarak, remineralizasyonu desteklemektedir. Düşük-orta ve yüksek çürük risk grubu çocuklarda öneril-mektedir.
Yaygın olarak kullanılan florürlü vernikler;
Florür Vernik (cila) Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
FLORÜR VERNİK KULLANIMI GÜVENLİ MİDİR?
Evet. Florürlü vernikler diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için yutulum ve florür intoksikasyon riski yok denecek kadar azdır. Bu nedenle 6 yaş altındaki çocuklarda dahi güvenle kullanılabilmektedir. (Sağlık Bakanlığı Koruyucu Uygulamalar Klavuzu)
Çürük profilaksisinde kullanılan oral florür kaynakları güven vericidir; büyük miktarda yutulmadığı takdirde hiçbir yan etki oluşmaz.
Verilen eğitimlerin sonunda öğrencilere konuyla ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
HABER MERKEZİ