SEYGED Başkanı Ömer Çetiner 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
SEYGED başkanı Ömer Çetiner gazetemiz 40 Arena’ya açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada Kuş cennetini korumalıyız diyen Çetiner: “Tabiatın korunması konusunda düzenlenmiş ilk uluslararası sözleşmelerden biri olan Ramsar Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı 2 Şubat günü “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Tarih boyunca sulak alanların kenarlarına yerleşen insanlar sazında, balığına ve kuşuna kadar sulak alanların sağladığı imkânlarla büyük medeniyetler oluşturdular. Dünyanın tabii zenginlik müzeleri olan sulak alanlar bulundukları bölgenin su kalitesini yükselten ve su rejmini düzenleyen eko sistemlerdir. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gereği bütün tarafların temsilcilerinden oluşan mahalli sulak alan komisyonumuz var. Bu komisyon çok iyi çalışmalı ve Seyfe Gölünün bozulan ekosistemini düzeltmek için, Kırşehir Mucur Seyfe Havzası Ekoloji Koruma Projesi ve Seyfe Gölü Yönetim Planı ciddiyetle uygulanmalıdır. Türkiye de 135 adet kayda değer sulak alan vardır. Bunlardan 14 âdeti Ramsar Sözleşmesi’ne dâhil edilmiş çok önemli sulak alanlardır. Seyfe Gölü Sulak Alanı, Ramsar Sözleşmesi’ne 13 Temmuz 1994 tarihinde dâhil olan ve sözleşmeye giren ilk beş alandan bir tanesidir. Göçmen kuşların iki önemli göç yolu Türkiye’den geçmekte ve bu göç yolarından bir tanesinden de Seyfe gölü kuş cennetinde bulunmaktadır. Mucurun, Kırşehir’in tek ve Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Seyfe gölü kuş cennetine yeterince değer verdiğimiz söylenemez. Ancak yapılan ve yapılacak çalışmalar ile hak ettiği değere ulaşmalıdır.
Sulak alanları ile ilgili etkinliklerde Seyfe Gölü ekoloji derneği ve şahsım olarak yer alıyor, sorunların çözümüne yapıcı katkı sağlıyoruz.
Sulak alanlar;
Yeryüzünün en zengin ve en üretken eko sistemleridir.
Yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren doğal sistemlerdir
Bu alanlar yeryüzündeki hiçbir ekosistemle karşılaştırılamayacak ölçüde işlev ve öneme sahiptirler.
Bulundukları çevrenin nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere iklim elemanlarına olumlu etki yaparlar.
Tortuları alı koyarak ve besin maddelerini kullanarak suyu temizlerler.
Yüzlerce yıllık doğal süreçler sonucu meydana gelmiş ve ortama karakterize olmuş zengin bitki ve hayvan türleri ile yeryüzünün en önemli genetik rezervuarlarıdır.
Seyfe gölü de yukarıda belirtilen özelliklere sahip; yöremiz, ülkemiz ve dünyamız için önemli bir alandır.
Sulak alanımızı korumak adına:
Sulak alanları besleyen kaynaklardan aşırı miktarda su çekilmemeli.
Tarımsal ve evsel atıklardan kaynaklanan kirlenmeler olmamalı.
Kuşların, sürüngenlerin ve bunların yavrularının yasa dışı olarak avlaması, yumurtalarının toplanması engellenmeli.
Su bitkilerinin sökülmesi, sazlıkların yakılması ve turbalıkların yok edilmesi önlenmeli
Sulak Alanlar Komisyonu’ndaki görevli kurumlar görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmeli yasların gerektirdiği tedbirlerin uygulanması için daha etkili denetim mekanizmaları geliştirilmelidir.
Son günlerdeki yağışların etkisi ile yüzümüz az da olsa gülmeye başladı. Sayın Bakanımızdan Valimizden ve Milletvekillerimizden Seyfe Gölü Kuş Cenneti ile ilgili yapılan çalışmaların takibini ve hızlandırılmasını arzu ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
HABER OSMAN KAYA