Sı­nıf­lar Arası Fut­sal Tur­nu­va­sı Baş­la­dı

13 Haziran 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
948 defa okundu.
Sı­nıf­lar Arası Fut­sal Tur­nu­va­sı Baş­la­dı

Sırrı Kardeş Ortaokulu’nun sportif faaliyetleri kapsamında, Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Fidan ve Murat Kılıç’ın koordinatörlüğünde sınıflar arası futsal  (Salon Futbolu) turnuvası bu hafta başladı.

Sırrı Kardeş Ortaokulu’nun spor salonunda gerçekleştirilen turnuvada, Salı günü oynanan maçlarla futsal turnuvası başladı.

31 Mayıs Salı günü başlayan ve iki hafta boyunca devam edecek olan turnuvada her kademedeki öğrenciler kendi yaş grupları ile eleme usulü maçlar gerçekleştirecek ve müsabakaların bitimiyle birlikte de dereceye giren takımlar için kupa ve madalya töreni düzenlenecek.

Okulun spor salonunda düzenlenen ve öğrencilerin yoğun ilgi göstererek iştirak ettikleri müsabakaların birinci günü, Okul Müdür yardımcısı Turgut Yılmaz tarafından gerçekleştirilen başlama vuruşu ile birlikte start aldı.

Müsabakalara katılan sporculara destek vermek için tribünlere koşan sınıf arkadaşları da coşkuyla müsabakaları izledi.

Düzenlenen turnuva ile ilgili bir değerlendirme yapan Sırrı Kardeş Ortaokulu Müdür yardımcısı Turgut Yılmaz “Bugün Okulumun tüm sınıflarıyla birlikte salon futbolunda bir araya geldik. Herkesin bildiği gibi Okulumuz eğitime büyük önem verdiği gibi sportif anlamda da aynı önemi vermeye devam ediyor. Bugün futsal, yarın ise başka branşlarla öğrencilerle bir araya gelmeyi planlıyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah sakatlığın olmadığı güzel bir turnuva geçiririz” ifadelerini kullandı.

Futsal, 1930’da Uruguay’da ortaya çıkan bir spor dalıdır. Futbola benzese de kendine has kuralları bulunur. Oyun hem iç hem de dış mekanlarda, basketbol sahası büyüklüğünde olan kortlarda yan duvar kullanılmadan oynanır. Mini Futbol ya da Salon Futbolu şeklinde de isim alabilir. Güney Amerika’da ortaya çıkan bu spor, zamanla tüm kıtalarda popüler hale geldi. Pele, Zico ve Bebeto gibi dünyaca ünlü futbol oyuncuları, aynı zamanda futsal oynama becerilerine sahiptir. Brezilya, uzun yıllar boyunca bu sporun merkezi oldu. Oyun, günümüzde FIFA’nın himayesindedir ve Amerika’dan Avrupa’ya, Okyanusya’dan Karayipler’e kadar dünyanın pek çok yerinde oynanmaktadır.

FUTSAL TARİHÇESİ

1930’da Urugay’da oynanmaya başladığında, beş kişilik futbol müsabakası şeklinde gerçekleştirildi. Zamanla kuralları ve özellikleri daha da belirgin hale geldi. Uluslararası ilk yarışma 1965 senesinde gerçekleşti. O dönem Paraguay futsal takımı, Güney Amerika Kupası’nı elde etti. 1982 Dünya Kupası da dahil olmak üzere, Brezilya futsal takımı, bu spor dalında uzun yıllar başarı elde etti. Her yıl düzenlenen şampiyonalar, genel olarak Brezilya galibiyeti ile sonuçlandı. Futsal, 1989’da FIFA’nın çatısı altına alındı. Ardından 1989’da Hollanda’da ve 1992’de de Hong Kong’da yapılan uluslararası karşılaşmaların şampiyonu yine Brezilya oldu.

FUTSAL KURALLARI

***Saha uzunluğu en çok 42 metre, en az 38 metredir. Genişlik ise en çok 25 metre, en az 18 metredir.

***Kale yüksekliği 2 metredir, genişlik ise 3 metredir.

***Oyun, kaleci dahil olmak üzere en çok 5 kişiden oluşan iki takım arasında gerçekleşir.

Kaleci, diğer oyuncular ile yer değiştirebilir.

***Oyun içinde sadece 2 oyuncu kalmışsa, müsabaka tatil edilir.

Oyuncular mutlaka forma, şort, tozluk ve salon ayakkabısı gibi ekipmanları kullanmalıdır.

***Oyuncuların forma numaraları 1-15 arasında sıralanır.

***Kaleciler uzun eşofman giyebilir.

***Maçların yönetimi dört hakem tarafından gerçekleştirilir. Birinci hakem en yetkili kişidir.

***Kurallar ihlal edilirse, birinci hakem oyunu durdurabilir. Diğer hakemlerin yanlış uygulamaları söz konusu olursa, birinci hakem diğer hakemlerin yetkilerini kısıtlayabilir.

***Top oyun dışına çıktığında, süre sayacı durdurulur.

***Her takım, devrelerde birer defa mola kullanma hakkına sahiptir. Mola süreleri ise 1 dakikadır. Devre arası ise 15 dakikadan fazla olamaz.

***Top, eğer tavana temas ederse oyun dışında sayılır ve taç atışı gerçekleşir.

***Oyun dışına alınan oyuncu, tekrar oyuna giremez ve yedekler alanında oturamaz. Oyun dışına alınan oyuncunun yerine bir başkası müsabakaya dahil olur.

***Serbest vuruş kullanımında, rakip takım oyuncuları toptan en az 5 metre kadar uzakta bulunmalıdır.

***Serbest vuruşların 4 saniye içinde gerçekleşmemesi sonucu, karşı takım lehine serbest vuruş kararı alınır.

***Taç atışı ayakta gerçekleşir ve taç atışından direkt gol olmaz.

TÜRKİYE’DE FUTSAL

Ülkemizde ilk futsal milli takımı 2005 senesinde kuruldu. O tarihte Türkiye’de bu sporu yapan çok fazla oyuncu olmadığından, Benelux ülkelerinden oyuncular transfer edildi. Ömer Kaner’in başında bulunduğu milli takım, uluslararası alanda ilk maçını Romanya ile gerçekleştirmiştir. A milli futsal takımı bu maç sonunda Romanya’ya 7-3 yenilmişti. Bu maçın kadrosunda Ümit Davala da kaptan olarak yer almıştır. Türkiye futsal milli takımının ilk golünü ise Murat Düzgün atmıştır. Ömer Kaner’in yönetiminde gerçekleşen ilk önemli başarı, 2007’de oynanan ve 6-3 skorla Arnavutluk’un mağlup olduğu maçtır. 2012’de ise Hırvatistan’da gerçekleşen Avrupa Şampiyonasına katılma hakkı elde eden milli takım, futsal camiasında büyük yankı uyandırdı. 2015 yılından bu yana futsal milli takımının teknik direktörü Sercan Görgülü’dür.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN