Kırşehir’deki Öğrenciler Sınav Sisteminin Sürekli Değişmesinden Şikayetçiler
Kırşehir’deki öğrencilerin en fazla şikâyet ettiği meselelerin başında sınav sisteminde yapılan değişiklikler geliyor. Eğitim sistemi bir anlamda istikrara hasret. Gelenek haline gelen değişimler, eğitimin kalitesini düşürüyor, maddi ve manevi büyük kayıplara sebep oluyor.3 senede bir değişen sınav sistemi yoğun uyum problemine yol açıyor. Sıkıntıyı öğrencilerle birlikte aileler de derinden hissediyor.
Genç ve iyi eğitilmiş nüfus her sahada olduğu gibi uluslararası ilişkilerin de vazgeçilmezi. Gelin görün ki son senelerde sınav siteminde yapılan değişiklerle gençler adeta sistemin oyuncağı haline geldi. Son 10 yılda 5 kez Liselere Giriş, 3 kez de Üniversiteye Giriş sisteminde değişiklik yapıldı. Bakan değişimi elbette eğitim politikasındaki değişikliği de beraberinde getirdi.
Yeni düzenlemeler hakkında sonradan haberi olan öğrenciler duruma vâkıf olduğunda iş işten geçmiş oluyor. Sorun, hem ortaokul hem de lise öğrencileri için söz konusu. Kırşehirli öğrencilerin girdiği TEOG sınavı geçtiğimiz günlerde öğrencileri büyük bunalıma sokmuştu.
Sürekli sınav sisteminde değişikliğe gidilmesi öğrencilerin zarara uğratıyor. Her gelen bakanın düşüncesizce yaptığı değişiklikler öğrencileri gitgide geriletmekle birlikte öğrencileri derslerden uzaklaştırıyor. Küçük yaşta sınav stresi yaşayan öğrenciler gelecek kaygısı yaşıyorlar. Sistemin sık aralıklarla değişmesi, çocuklarda ‘gidişat güvensizliğine neden oluyor. Bugün asıl bunun üzerinde durulması gerekiyor.
40 Arena Gazetesi olarak öğrencilerle yaptığımız röportajda:” Sürekli sınav sistemi değişiyor. Sınavlar zorlaşıyor. Hayatımız gitgide sınav haline geldi. Bir de aile baskısı yaşıyoruz. Ailemiz bizim iyiliğimizi düşünse de baskı bizi daha fazla sıkıntı yaşatıyor. ” ifadelerini kullandı.
TEOG NEDİR?
Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8’inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmez. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez. (Ortak sınavlar orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecektir.)
Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılır.
ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANIN HESAPLANMASI
Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır.
AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI
Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.
YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANIN HESAPLANMASI
Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.