Kırşehir’in Mucur ilçesinde sonbahar yağışlarıyla su seviyesi yükselen Seyfe Gölü’ne uzun aradan sonra yüzlerce turna akın etti.
Birinci derece doğal sit alanı olan, Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) ile koruma altına alınan ve 182 kuş türünün barındığı Seyfe Gölü’nün su seviyesi, sonbahar yağışlarıyla yükseldi.
Göle, su seviyesinin yükselmesine bağlı olarak uzun aradan sonra çok sayıda turna geldi.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, yaptığı açıklamada, son yağışlarla Seyfe Gölü’nde su seviyesinin yükseldiğini, dolayısıyla da doğal hayatın canlandığını söyledi.
Kuşların özellikle Seyfe Gölü gibi alanları tercih ettiğini belirten Çetiner, “Son yağışlar, tamamen kuruma noktasına gelen gölümüze adeta nefes aldırdı.
Yağışlar sayesinde turnaları da burada görme imkanı bulduk” dedi.
Çetiner, 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe’nin sığ (derinliği az) bir göl olduğunu ifade ederek, “Göl, sığ olması dolayısıyla az miktardaki yağıştan bile etkilenebiliyor.
Flamingolar ve diğer bazı kuş türleri burayı sığ olduğu için tercih ediyor çünkü kuşlar, genelde boylarını geçmeyen yerde hem besin arayabiliyor hem de kıyıdan uzak olma imkanı buluyor” diye konuştu.
Seyfe Gölü’nün kuşların göç yolu üzerinde bulunduğunu hatırlatan Çetiner, şunları söyledi:
“Kuşlar, göç yolu üzerinde olduğu için mecburen buradan geçiyor.
Eğer gölde su varsa uğruyorlar, yoksa direkt geçiş yapıyorlar.
Göle, genelde göçmen kuşlar uğruyor.
Kuşlar, göldeki su seviyesi uygunsa yıl boyu burada kalabiliyor.
Seyfe Gölü, flamingolar, angutlar, ördekler ve turnalar için bulunmaz bir mekan.
Göle, yağışlar nedeniyle uzun bir aradan sonra turnalar akın etti.
Turnalar için göç mevsiminin dönüş süreci yaşanıyor.
Yağışların canlandırdığı Seyfe Gölü’nde yüzlerce turnayı görebiliyoruz, yağışlarla biriken az suda bile mutlu oluyorlar.”