SEÇİME GİDERKEN SON VİRAJ

30 Mayıs 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
693 defa okundu.
SEÇİME GİDERKEN SON VİRAJ

mustafa kılınç resim

SON VİRAJDA ADAYLARIN STRATEJİ KULLANMA USTALIĞI

 

Kişilerin belirli bir hedefe ulaşmak için üzerinden geçtiği temsil sistemlerinin dizilişine strateji denir. Her bireyin kendine özgü bir stratejisi vardır. Bu bölümdeki hedefimiz bireylerin stratejilerini adaylığa giden yolda bilinçli ve farkında olarak kullanmalarını sağlamaktır.

Yaşam temsil sistemlerinin neredeyse sonsuza yakın dizilişi olarak değerlendirilebilir. Hayatımızın bütününde ne yaptığımızı öğrenmek ister misiniz? Öyleyse şimdi sıkı durun lütfen: Bütün hayatımız, resimleri dışarıdan görmek, içeriden hatırlamak veya kurgulamak, sesleri dışarıdan duymak, içeriden hatırlamak veya kurgulamak, deneyimden anlam çıkarmak, hisleri deneyimlemek, hatırlamak ya da kurgulamak veya koklamak, tatmak ya da koku ve tatları hatırlamak ya da kurgulamakla geçer.

Stratejiler bu sonsuz erişimler zincirini düzene sokma şeklidir. Stratejiler, erişimler zincirini hedefler açısından ölçekleme şeklidir. Hedeflerin nasıl saptandığı ise biraz tesadüfe dayalıdır. Her hedef belirli bir stratejinin sonucudur. Dünyada olası ne kadar hedef varsa, o kadar strateji vardır. Her şeyi yapmak için ayrı bir strateji vardır. Stratejileri birbirlerinden ayırmak için hedefler açısından tesadüfe dayalı ölçekleme yaparız.

Stratejinin unsurları arasında çeşitli temsil sistemleri ve bunlara erişim sıralaması gösterilebilir. Kişinin bir görevi yerine getirmeden ne ölçüde etkili olduğu eriştiği temsil sistemine ve erişim dizisine bağlıdır. Her insanın bir görevi yerine getirirken normal olarak takip ettiği bir veya birkaç dizi vardır. Örneğin, insanların karar verirken takip ettikleri bir veya birkaç dizi vardır. Bu diziler veya stratejiler saptanabilir ve bu bilgi söz konusu insanları ikna ederken, yönlendirirken eğitim verirken veya terapi uygularken kullanılabilir.

İnsanların davranma, hissetme ve düşünme alışkanlıkları ve kalıpları vardır ve bu kalıpları düzenli olarak takip etme eğilimindedirler. Bunu yapmalarının da iyi bir nedeni vardır. Bu kalıplar küçük yaşlarda bir şekilde tesadüfî başa çıkma mekanizmaları olarak ortaya çıkmıştır. O dönemde işe yaramış ve sürekli kullanımla pekiştirilmişlerdir.

İnsanoğlunun bir özelliği de işe yarayan şeyleri devam ettirme eğilimidir.

Bu kalıplar her hangi bir şey yapmanın en verimli veya etkili yöntemi olmayabilir ama bir zamanlar işe yaradıkları görülmüştür ve kullanım devam etmiştir. Bazen ortaya çıktıkları bağlamın dışında kullanılabilir, o zaman da etkileri azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Kendi başına iyi veya kötü strateji yoktur. Sadece bazı hedeflere ulaşmak açısından yararlı veya yararlı olamayan stratejiler vardır.

Farkında olalım ya da olmayalım, etkili olsunlar ya da olmasınlar her bireyin stratejileri vardır. Örneğin, motivasyon sağlamak için, masamı düzenlemek için, istemediğimiz görüşmeleri yapmamak için, etkili sunum yapabilmek için vb kişisel bir stratejimiz vardır.

Karmaşık yaşamlarımızda şu andaki mevcut duruma gelmiş adaylar olarak, çoğumuz bir başarı düzeyinin keyfini sürüyor olsak da, daha iyi işleyen stratejilerin hala bulunabilir olduğunu söylemek isterim.

Kurumsal stratejiler, çoğu kez çerçevelenerek koridorlara asılmış yazılı dokümanlar ya da ifadeler şeklindedir. Ama bunu açıkça ilan etmeyen kurum ve şirketlerinde stratejiler vardır. Bu stratejiler, tıpkı bir insanın bireysel bir davranışından belli başlı değer ve sonuçlarını çıkarabilmemiz gibi, merkezi ve tesisleri, büroları dolaşırken de saptayabilirsiniz. Diğer bir deyişle; bir strateji kendisini yaptığımız şeylerle dışa vuracaktır. Her birey bilinçsiz fakat etkili “programlara” sahiptir. Bu nedenle adaylık yolunda yapılması gereken, çoğunluklu tasarlanan olmaktan ziyade doğal olarak olunmuş, benimsenmiş ve mükemmelleştirilmiş bu stratejilerin ne olduklarını bilmek ve onları ustaca kullandığınızda nelerin olduğunu görmektir.

Her gün doğal bir şekilde yaptığımız “Yemek Pişirme” davranışı ile stratejiler benzerdir.

Birinci Süreç: Yemeğe hazırlanma aşamasında içine katılan maddeler vardır ve bunlar kullandığımız temsil sistemlerine benzer. İster içsel olarak hayal etmede, isterse gerçek dünyada olsun görüntüler, sesler ve duygular bir deneyim oluşturmak üzere birleşirler.

İkinci Süreç: Bu maddeleri doğru miktarlarda koymamız gerekir ki bunlar da bir televizyon cihazındaki parlaklık veya kontrast miktarı, sesin yüksekliği veya alçaklığı gibi ayarlara benzeyen alt sistemlere benzerler.

Üçüncü Süreç: Her iyi aşçının size söyleyeceği gibi, yemeği oluşturan maddeleri doğru sırada koymamız gerekir. Bu da, bir şeyi gerçekleştirmek için benimsediğimiz adımların sırasıdır. Gerçekten de bu sıra ya da diğer bir deyişle bir stratejinin dizilişi en düşük düzeydeki ayrıntılar içinde geçerlidir.

Strateji, belirli bir hedefe götüren temsil sistemlerinin dizilişidir.

Deneyim temsil erişimlerinin sınırsız bir şekilde dizilişidir. Bütün deneyimlerin dayanağı temel duygulardır. Hisler ise bu temel duyguların değerlendirmeleridir.

Hedef, stratejinin sonucudur. Adaylık yolunda hedefleri gerçekleştirmek için, hedefe götüren temsil sistemlerinin doğru şekilde dizilmesi ve harekete geçirilmesi gerekir.

Her stratejinin bir şekilde yararlı olduğunu ve kötü strateji diye bir şeyin olmadığını her zaman hatırlayın. Neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı olarak, uygun stratejileri seçmek sonuç almanızı sağlar. Eğer stratejiniz uygunsuz ise ne kadar tekrar edilirse edilsin yararlı olmaz. Mazeretlerin haklılığı yerine başarının hazzını yaşamak için stratejilerinizin amacınıza hizmet edip etmediğine dikkat etmelisiniz.

SİYASİ PARTİLERİN GÜVENİLİRLİK STRATEJİLERİ

Mustafa Kemal Atatürk, Anthony Robbins, F. Kennedy, Bill Clinton, Turgut Özal, Adolf Hitler v.b. hepsi ikna etmenin ustalarıydı. Hepsinin amaçları farklı farklıydı. Fakat kitleleri etkilemekte hepsi çok başarılıydı. Neden? İşin sırrı Güvenilirlik… Her biri ikna etmek, etkilemek istedikleri kişilerin gözünde güvenilirdiler. İşlerini çok iyi biliyor ve yapıyorlardı.

Başkalarını etkilemek, iz bırakmak açısından güvenilirlik en önemli noktalardan biridir.

Güvenilir olmak, güven duyulmak çok önemlidir. İkna etmenin, etkilemenin eksen noktasıdır. Başlangıçta önemli olan güvenilir olmanız değil, güvenilir izlenimi bırakmanızdır. Güvenilirlik bulmacası bir takım parçaların birleşiminden oluşur. Bunlar;

Yeterlilik (Yeterli olduğunuza olan inancınız)

Dürüstlük (İçsel-Dışsal anlamda dürüst olduğunuza inanmanızı sağlayacak referans yapıları)

Uzmanlık (Bir alanda yeterli bilgiye sahip olmak)

Sempatiklik (Uyumlu, hoşgörülü ve anlayışlı olmak)

Rahatlık (Özgüvene sahip olmak)

Sosyallik (Sosyal iletişim becerisine sahip olabilmek)

 

NOT: Yazının devamını 04 Haziran 2015 Perşembe günkü sayımızda okuyabilirsiniz.

İletişim Bilgileri:

Adres- Tunus Cad. 85/7 Kavaklıdere/ANKARA

Tel-0312 428 89 89

E-mail- nlpdap@nlpdap.com

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN