“SARIKAMIŞ”I UNUTMUYOR, ŞEHİTLERİMİZ ANIYORUZ.      

23 Aralık 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
529 defa okundu.
“SARIKAMIŞ”I UNUTMUYOR, ŞEHİTLERİMİZ ANIYORUZ.       

Başarısızlıkla sonuçlanan ve binlerce mehmetciğin şehit olduğu 103. yıl dönümünu yaşadığımız

“SARIKAMIŞ”I UNUTMUYOR, ŞEHİTLERİMİZ ANIYORUZ.

 

1914 yılının Kasım ayında Azap ve Köprüköy, Rus orduları tarafından saldırıya uğradığında.   3. Ordu Komutanımız Hasan İzzet Paşa püskürtmüş ve Rus ordusunu dağıtan harekatın amacı, dağılan Rus ordusunu tamamen yok edip, Bakü petrollerine ulaşmak dı. daha geri zaman diliminde,   1877 yılındaki meşhur “93 Harbi”ni Osmanlı İmparatorluğu’nun kaybetmiş olması nedeniyle,   Batum, Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin Ruslara verilmiş olmasınında ciddi etkileri olduğu biliniyordu..

işte bu Toprakları geri almak amacıyla 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, 19 Aralık tarihinde “Sarıkamış Harekatı” planlarını kurmaylarına sunmuş. İlk iki günü başarıyla geçen taarruz sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle bu harekatın  seyri  değişmiş zorlu kış koşullarında   Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıkmış Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 60 bin Osmanlı askeri donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı şehit olurken. Bu harekatta Ruslar da 32 bin askerini kaybetmişti..

Genelkurmay Başkanlığımıza  göre Sarıkamış’ta Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000’dir.

Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden olmasıdır.

Ruslar; Türklerden 200 subay, 7000 eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu ganimet olarak alırken . 5000 kişi civarında da  esir almıştır.

40 arena gazetesi olarak sarıkamış şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN