Sarı Bantlar Göreme Engelli Vatandaşlar İçin

5 Mart 2020
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
156 defa okundu.
Sarı Bantlar Göreme Engelli Vatandaşlar İçin

Kaldırımlardaki sarı çizgiler veya bir başka deyişle sarı bantlar görme engelli vatandaşların yürürken kaldırım üzerinde bastonlarıyla dokundukları sarı çizgi üzerindeki küçük çentikleri hissederek yollarını bulabilmeleri için yapılmıştır. Bu sayede çukurlara düşmeden, araç yoluna çıkmadan, dönemeçlerde bir yere çarpmadan yola devam edebilir ve başka zararlı etkilerden korunabilirler. Sarı bant uygulaması toplumsal duyarlılık adına yapılmış çok anlamlı ve faydalı bir çalışmadır. Şehrimizde bulunan engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak ve onların yollarda zarar görmeden seyahat edebilmeleri adına bu yöndeki çalışmalara tüm şehri kapsayacak şekilde devam edilmelidir. 
Bu tarz çalışmalar elbette çok güzel ve faydalı sonuçlar ortaya koymaktadır, ne var ki bu uygulamaların anlamını bilmeyen ve o sarı bantları süs zanneden kişiler yollardaki en büyük engel haline gelebiliyorlar. Sarı bantların anlamını bilmeyen veya anlamını önemseyen birçok insan başka başka yollarla bu bantları gasp ediyor. Arabalarını park ediyorlar, kafeler o bantların üzerlerine masa atıyor, belediye direk dikiyor vs. 
Ülkemizde yaklaşık beş yüz bine yakın engelli vatandaşımız var. Engelli vatandaşlarımızın hakları gündelik hayatta insanlar tarafından çiğnenebiliyor. Toplumumuzda bu hakların kime ait olduğu fazla bilinmediği için engelli vatandaşlarımız çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. Görme engelli vatandaşlar için önemli bir yol belirleyici olan bu sarı bantlar Kırşehir’in  hemen hemen her sokağına, caddesine konuldu. Fakat konulan sarı bantlar denetlenmiyor. Bu durum, görme engelli vatandaşların hayatlarını zorlaştırıyor. 

Yani sorun ilk baştan kaynaklanıyor. Eğer görme engelli vatandaşlar için yararlı bir şey yapılıyorsa, bunun yararlı olup olmayacağı hitap ettiği kitleye sorulmalı. Onların görüşleri alınarak uygulamaya karar verilmeli ve onların istediği şekilde yapılmalıydı. 
Kaldırımdaki sarı bantlar üzerine araç park etmek, masa atmak, direk dikmek görme engelli vatandaşların düşmelerine ve ciddi kazalar ve sakatlıklar geçirmesine neden olabilir. Birkaç dakikalığına empati yapabilir, yani kendimizi görme engelli bir vatandaşımızın yerine koyabilirsek, bu konuda yapılacak bir yanlışın sonuçlarının ne kadar ağır olacağını anlayabiliriz. 
Evinden binbir güçlüğü aşarak çıkan bir görme engelli vatandaş nihayet bulabilirse bir sarı çizgiye denk getiriyor bastonunu ve o yol üzerinden ilerliyor. Karşısına göremediği ve bu yüzden şiddetle çarpmak zorunda kaldığı, bilinçsiz birisinin sarı yol üstüne park ettiği araba, kamyon veya sarı bant üzerine bırakılmış çöpler, koliler, sandalyeler çıkabiliyor. 
Görebilen insanlar olarak bizler bu konuda daha dikkatli olmalıyız. O sarı bantların üzerlerine engel koymamalı hatta ve hatta olan engelleri ortadan kaldırmalıyız. Bu yüzden görme engelli vatandaşların tek bir isteği var: 
“Lütfen sarı çizgilerin üstüne araçlarımızı park etmeyelim ve böyle yanlış park edenleri, gördüğümüz her yerde nazik bir şekilde uyaralım! Bize engel değil yardımcı olun.”

Haber Nurten Ceylan

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN