Cansu Teke Güne Güzel Başlamak İçin Ne Yapılması Gerektiğini Açıkladı
Diyetisyen Cansu Teke ile yaptığımız röportajda güne sağlıklı ve zinde başlamanın yollarını anlattı. Gazetemiz 40 Arena’ya yaptığı açıklamada: Uyanır uyanmaz e-maillerinizi kontrol etmek, sosyal medyada gündemi yakalamak veya hemen televizyonu açmak. Hiçbir ekrana bakmayın. Uyandığınızda sadece 15 sadece kendinize ayırın.
Yataktan istediğiniz şekilde kalkabilirsiniz fakat kalkış pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olun. Yataktan doğru şekilde kalkmanın tek yolu var; önce sağınıza doğru dönün, bu kalbe giden kan basıncını azaltacaktır. Ardından oturur pozisyona geçin ve yavaşça ayağa kalkın.
Birçok filmde de görüsünüz, karakterler uyanır ve uyandıktan sonra hemen vücudunu gerer. Uyandığınızda gerinmeyi ihmal etmeyin ancak bunu yataktan kalktıktan sonra yapın. Uyandıktan sonra gerinmenin faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır; saatlerce hareket etmemiş kaslarınızı açar ve kan dolaşımınızı hızlandırarak uyanmanıza yardımcı olur.
Hemen herkes uyanır uyanmaz kahve veya çay içer. Biliyoruz bu zor ama yapmamanızı tavsiye ederiz. Uyandığınızda içeceğiniz ilk şey limon suyu olsun. Limon suyu metabolizmanızın çalışmasını hızlandırır; bu da daha çabuk ayılmanıza yardım ettiği gibi gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Eğer limon suyunu içtikten sonraki yarım saat hiçbir şey yiyip içmez ve dişlerinizi fırçalamazsanız, su dişlerinizi ve boğazınızı temizleyerek sağlığınıza da olumlu etkide bulunacaktır.
Limon suyunuzu hazırlarken gün için yapmanız gereken şeyleri düşünün. Fakat herşeyi düşünüp bir plana sığdırmaya kalkmayın. Kendinize o gün özellikle yapmanız gereken üç hedef koyun.
Meditasyon yapmak birçok insan için sıkıcı veya vakit kaybı olarak görülebilir fakat uyandığınızda yaptığınız meditasyon gününüzün iyi geçmesini sağlayacaktır. Rahat bir pozisyonda oturun ve bir yere odaklanarak hiçbir şey düşünmemeye çalışın. Buna birkaç dakika devam ederek zihninizi boşaltın.
Artık uyandığınızda neler yapmanız gerekiyor biliyorsunuz; yarın uyandığınızda bir de bunları deneyin. Gününüz hem zihinsel hem fiziksel sağlığınız açısından daha güzel geçecektir. Cümlelerini kullandı.
Beslenme planınıza düzenli kilo vermek, fit ve yaşlanmayı önleyici bir yaşam tarzı benimsemek istiyorsanız; günlük beslenmenizin yüzde 80 bitkisel, yüzde 20 de hayvansal kaynaklı yiyeceklerden oluşmasına özen göstermelisiniz. İşte benim size sağlıklı ve zinde kalma önerilerim:
Yaşlanmayı önlemede en değerli besin grubu kurubaklagillerdir. Hem kilo vermek, hem de sağlığı korumak için en az bir küçük tabak mercimek, kuru barbunya, nohut veya kuru fasulye her gün yenilmelidir.
Vücutta oluşan organik maddelerin atımını sağlamak için elma ve çilek, mevsiminde düzenli olarak tüketilmelidir. Her gün bir adet elma veya sekiz adet çilek, kas hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kirli hava, radyasyon ve sigara dumanına maruz kalıyorsanız; siyah üzüm, taze ahududu, pancar ve limon sizi bu toksinlerden uzaklaştıracak süper besinlerdir.
Yükselen şekeri dengelemek, artan tansiyona dur demek ve de sinir sisteminizi düzenlemek için brokoli, şalgam, susam ve Brüksel lahanası tercih edin.
Hormonlarınızın düzenli çalışması için havuç, yeşil çay, kabak, domates, salatalık ve bulgur; mükemmel kaynakların başında gelir.
Dokularınıza nüfuz etmiş kimyasalları temizlemek için ise greyfurt, mandalina, portakal, vişne ve kiraz yemelisiniz.
Kanda yağların azaltılması ve kanserojenik maddelerin uzaklaştırılması için fındık, ceviz, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, tatlı kırmızı biber, açık siyah çay ve maydanoz çok etkilidir.
Günlük beslenmenizde zeytinyağından vazgeçmemelisiniz. Ancak günde dört yemek kaşığından fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Erkeklerin cinsiyet hormonlarını düzenlemede karpuz, greyfurt ve domatesten uzaklaşmaması, kadınların da tere, domates, turpu düzenli olarak yemeleri sağlık açısından bulunmaz bir mucizedir.
Yaşlanmayı geciktirmek için; kivi, ananas, soğan, ıspanak, havuç, rezene, kereviz, hindiba otu, patlıcan ve domates; mevsiminde bulunduğunda düzenli olarak yenilmelidir.
Detoks mekanizmanızı açmak için; pırasa, ananas, soğan, sarımsak, brokoli ve lahanayı bolca taze veya suyunu sıkarak tüketmelisiniz.
Hayvansal kaynaklı besin olarak en sık yemenizi önerdiğim beyaz et çeşitlerini kadınlar günde 150, erkekler ise 200 gramı geçmeyecek şekilde bir ana öğünde sebze veya tahıllarla beraber yemeliler. Omega 3 yağlarından zengin somon, uskumru, sardalya ve deniz levreği haftada dört kez olacak şekilde tüketilmelidir.
Kırmızı eti, kuzu eti olarak ayda bir kere yağlarından temizlenmiş halde buğulama veya ızgara şeklinde yemenizi öneririm. Haftada iki kere de güvenilir çiftliklerden alacağınız tavuk veya hindi etini derisiz ve iyi pişmiş olarak yiyebilirsiniz.
Yumurtayı, iyi pişirilerek kadın erkek herkes bir adet, haşlanmış veya menemen olarak yiyebilir. Yumurtayı sebzeler veya bulgurla yemek, kolesterolü yükseltmez.
İster günlük, ister pastorize, günde iki bardak süt içebiliriniz. Sütte bulunan konjuge linoleik asit sizi hem kanserden korur, hem de kalbinizin zindeliğine katkıda bulunur. Bir kase yoğurdu da yemeklerin yanında tüketmelisiniz. Yoğurtta olan yararlı bakteriler sindirim sağlığına birebirdir.
Peyniri; az yağlı olacak şekilde günde bir dilimden fazla, sağlıklı yaşam için yememenizi öneririm.
Alkol olarak kırmızı şarabı tek geçmelisiniz. Eğer alkol kullanmıyorsanız onun yerine siyah ve kırmızı üzümden taze sıkılmış meyve suyunu da yemeklerle beraber içebilirsiniz.
Haftada bir kere 50 gramı geçmeyecek kadar siyah, yani bitter çikolata yemeyi ihmal etmeyin. Bunun; kandaki kötü huylu kolesterolün düşmesi, vücudun antioksidan kapasitesini artırmak için de çok önemli olduğunu unutmayın.
Muhakkak haftada en az beş kere 70 dakikadan fazla yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı ve uzun yaşamın minik sırrı olan yürüyüşü hayatınızdan çıkarmayın.” ifadelerini kullandı.
HABER: ASLIHAN BUYRUK