Sabret ve karışma

25 Ocak 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
458 defa okundu.
Sabret ve karışma

Serhat Erdoğan

Pandemide pek çok ev, annemizin kontrolündeki sınıflara dönüştü! “Dur çocuğum, dinle çocuğum, haydi sen de söyle, parmak kaldır, görüntüyle oynama…” bu sıralar çocukları canlı dersteyken annelerin en çok kullandığı cümleler bunlar.
Bu sesler yükselirken evlerden bir de canlı dersi, anne babaların verdiği çocuklar var: Okul öncesi çocukları!Çok yakında onlar da canlı derslere başlayacak. Bakalım onlara ne karikatürler çizilip ne espriler uydurulacak.
Okul öncesi eğitimini okulda alamayan, evde ailesinin kontrolünde, öğretmeninin yönlendirmesiyle eğitilmeye, öğretilmeye çalışılan çocuklardan bahsetmek istiyorum. Salgın sürecine alıştık lakin salgın döneminde evde eğitime tam alışamadık. Herkes okulu özledi! Anne babanın rolleri değişmeye başladı. Öğretmenlik rolünü de üstlenmeye başladılar hayliyle. Her ne kadar pek çok kişi öğretmenlerin altı aydır yattığını düşünse de aslında ne kadar zor iş yaptıklarını şu dönemde anlayacak ama yine de itiraf edemeyecekler.
Bu süreçte öğretmeninin yönlendirmesiyle evde çocuğuna eğitim öğretim vermeye çalışan ailelere küçük bir ipucu vermek istiyorum. Sabret, önemse ve karışma! Sabır olmadan ne yaparsak yapalım ilerleme kaydedemeyiz. Bununla birlikte çocuğunuzun yaptığı işi, ödevini, etkinliklerini önemseyin. Okul öncesi yaşlarının hayatımızın kritik dönemlerinden olduğunu unutmayalım. Bu kritik yaşları sağlıklı ve yeterince donanımlı atlatamayan bireylerin, yetişkinliklerinde olumsuzluklara daha çok maruz kalacaklarını bilelim.
Evde eğitim sürecinde en zoru çok çocuklu ailelerde yaşanmakta. Okul öncesi çocuğu evin en küçüğü ise ders önceliği her zaman büyük çocuklarda olur, bu değişmeyen bir gerçektir. Hâlbuki her çocuğun eğitimi eşit olmalıdır. Her çocuğunuzun etkinliğini, dersini önemseyin. Yaş ayrımı yapmayın. Ne söylersek söyleyelim, toplumumuzdaki genel kanı değişmeyecek biliyorum ama en azından deneyin.
Evde kısmi okul öncesi eğitimi alacak çocuğun hayal dünyasına, çizdiklerine, yazdıklarına ve söylediklerine karışmayın. Bırakın istediği gibi cümleler kursun, güneşi istediği renge boyasın, sizin “uyduruyor” dediğiniz şeyleri bol bol uydursun.
Okul öncesi çağındaki çocuğunuz için evde eğitim sürecinde yapabileceğiniz en güzel üç şeydir bu: sabret, önemse ve karışma!
Kolay gelsin…

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN