RAMAZANIN SERİNLETİCİ TATLISI: “GÜLLAÇ”

7 Mayıs 2019
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
279 defa okundu.
RAMAZANIN SERİNLETİCİ TATLISI: “GÜLLAÇ”

RAMAZANIN SERİNLETİCİ TATLISI: “GÜLLAÇ”

Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzeti olarak karşımıza çıkan geleneksel Türk tatlısı güllaç, Ramazanın serinletici tatlısı olarak sofralarda yerini alıyor.

Kırşehir’de Liva Pastanesi Sahibi Muhammed Yılmaz, Kırşehir halkının Ramazan’da artan tatlı ihtiyacı karşısında ağır ve şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan güllaç tatlısını tercih ettiğini söyledi. Yılmaz, “Bir paketi 20 TL’den satılan bu ramazan tatlısı sütlü tatlı olması dolayısıyla çocuklar da, yaşlılar da rahatlıkla tüketebiliyor” dedi.

Vatandaşların Ramazan Ayı’nda diğer tatlılara nazaran güllacı daha fazla tercih etmesinin nedenlerini okuyucularımız için araştırdık. Kırşehir’in uzun yıllar hizmet veren tatlıcılarından aldığımız bilgileri okuyucular için derledik.

HAFİF BİR TATLI

İçeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif. Ancak uzun süre aç kalan midenin iftarda yemekle doldurulması nedeniyle, iftardan en az bir saat sonra tüketmek gerekiyor.

KALORİSİ DÜŞÜK:

Güllacın bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı aynı miktardaki baklava veya şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahip. Ancak şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Neticede bir tatlı olarak şeker ve beyaz un barındırması nedeniyle de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat edilmeli. Haftada bir veya iki defa tüketilirken birer porsiyon aşılmamalı. Diğer birçok tatlı sadece karbonhidrat ağırlıklıyken güllacın içeriğinde bol miktarda sütten kaynaklı protein bulunuyor.

BADEM, CEVİZ VE FINDIK FAYDALI

Güllaçta genelde badem, ceviz veya fındık kullanılıyor. İçeriğinde bu besinlerin yer alıyor oluşu gün içinde çeşitli minerallerin vücuda kazandırılmasını sağladığı için oruç tutanlara oldukça fayda sağlıyor. Güllaç aynı zamanda taze meyve içeriyor. Tatlılar genelde ya meyve içermiyor ya da meyveyi pişmiş şekilde barındırıyor. Oysa güllaç meyveyi mevsimine göre ve taze bir şekilde tüketme imkânı sağlıyor. Bu durum gün içinde oluşan kayıpların yerine konulmasında önemlidir.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN