Kırşehir’de Halk Sağlığı Müdürlüğü Tarafından Prostat ve Kolon Kanseri Eğitimi Verildi
Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Prostat ve Kolon Kanseri eğitimi verildi. Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada: “Kolon Kanseri Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur.
Kolorektal kanser, genelde yaşlılarda görülür. Hastaların %90’ı 50 yaşından sonra tanı alır. Ortalama yaş 60’lı yaşlardır.
Belirtileri; Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, İshal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi, Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı),Normalde olduğundan daha ince dışkılama, Genel abdominal rahatsızlık ( gaz, kramplar, şişkinlik), Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı,Sürekli yorgunluk, Bulantı ,kusma
50 yaşından başlayarak iki yılda bir gaitada gizli kan taraması, 50 yaşın üzerinde ise en azından 5 yılda bir sigmoidoskopi, 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Risk grubunda olan hastalardan; daha önce polip çıkarılmış olan hastalar bu işlemden sonra 1-3 yıl içinde tekrar kolonoskopi yaptırmalıdır. Anne baba gibi yakın akrabalarında kalın bağırsak kanseri tanısı konmuş olanlar 40 yaşından önce veya akrabasına tanı konulduğu yaştan en geç 8-10 yıl önce taramayı başlatmalıdır.
PROSTAT KANSERİ
Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Rektumun (kalın barsağın son kısmı) önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar akımını sağlayan üretra (idrar yolu) tarafından çevrilmiştir. Sağlıklı prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir. Prostat aşırı büyüdüğü zaman üretraya baskı yaparak idrarın mesaneden penise akımını yavaşlatır ya da durdurur.
Her yıl kanser tanısı konulan üç erkekten biri prostat kanseridir. Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Yaş Prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. 45 yaş altında nadir görülür. Yaşlandıkça risk artar.
Prostat kanserinin hiçbir belirtisi olmayacağı gibi hastalar; idrar yapma ile ilgili problemler, Ereksiyon zorluğu, Semende veya idrarda kan ve sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları ile başvurabilirler.
İdrar yapma ile ilgili problemler; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir. Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Prostat kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan erken tanısı için bazı tarama yöntemleri kullanılır. Bu tarama yöntemlerinin 50 yaşından sonra tüm erkeklere yılda bir kez Prostat muayenesi, Transrektal ultrason, Sistoskopi, Transrektal biyopsi yaptırmaları önerilmektedir.
Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Toplumumuzu kansere karşı bilinçlendirmek farkındalık oluşturmak amacı devam eden faaliyetlerimiz kapsamında Erzurumlular Derneği ve Öğretmenevinde Dr. Burak ÇAĞLARSU tarafından Kolon ve Prostat kanserleri konusunda eğitim verilmiş, Gaitada Gizli Kan kitleri dağıtılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.