Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı web sitesi ile de Kırşehir halkını bilgilendirmeye devam ediyor. Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘Odamız Ne İş Yapar?’ linkine tıklayan vatandaşlar Ticaret ve Sanayi Odası hakkında merak ettikleri her şeyi öğrenebilirler.
Kırşehir TSO Başkanlığı, web sitesinde “Odamız Ne İş Yapar?” linki ile oluşturulan platformla üyelerini ve Kırşehir halkını bilgilendiriyor.
“Odamız Ne İş Yapar?” linki ile oluşturulan sayfada, Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş amacı ve faaliyetlerine ilişkin şu bilgiler veriliyor:
“Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası 1914 yılında kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Anayasamızın 135. maddesine göre, ‘Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir.’
“5174 Sayılı Yasa ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kuruluş ve işleyişine ilişkin esasları düzenlemektedir.
“5174 sayılı yasanın 12. maddesine göre; odaların görevleri şunlardır:
a) Meslek ahlâkını, disiplini ve dayanışmayı korumak ve geliştirmek, ticaret ve sanayinin kamu yararına uygun olarak gelişmesine çalışmak.
b) Ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırmak, ilgili kanunlar çerçevesinde resmî makamlarca istenecek bilgileri vermek ve özellikle üyelerinin mesleklerini icrada ihtiyaç duyabilecekleri her çeşit bilgiyi, başvuruları durumunda kendilerine vermek veya bunların elde edilmesini kolaylaştırmak, elektronik ticaret ve internet ağları konusunda üyelerine yol gösterecek girişimlerde bulunmak, bu konularda gerekli alt yapıyı kurmak ve işletmek.
c) Ticaret ve sanayiye ait her türlü incelemeleri yapmak, bölgeleri içindeki iktisadî, ticarî ve sınaî faaliyetlere ait endeks ve istatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmek ve bunları uygun vasıtalarla yaymak.
d) 26’ncı maddedeki belgeleri düzenlemek ve onaylamak.
e) Meslek faaliyetlerine ait konularda resmî makamlara teklif, dilek ve başvurularda bulunmak; üyelerinin tamamının veya bir kesiminin meslekî menfaati olduğu takdirde meclis kararı ile bu üyeleri adına veya kendi adına dava açmak.
f) Çalışma alanları içindeki ticarî ve sınaî örf, adet ve teamülleri tespit etmek, Bakanlığın onayına sunmak ve ilân etmek.
g) Üyeleri tarafından uyulması zorunlu meslekî karar almak.
h) Yurt içi ve yurt dışı fuar ve sergilere katılmak.
ı) Gerektiğinde 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanununun 125 inci maddesinde sayılan mal ve hizmetlerin azamî fiyat tarifelerini, kendi üyeleri için, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliğe uygun olarak tespit etmek ve onaylamak.
j) Deniz ticaretinin kamu yararına, millî ulaştırma ve deniz ticareti politikasına uygun şekilde gelişmesine çalışmak.
k) Milli ve milletlerarası deniz ticaretine ait incelemeler yapmak ve bu konudaki bilgileri sağlamak, Türkiye limanları arası ve yurt dışı navlun, acente komisyonu ve ücretleri ile liman masrafları gibi bilgileri toplamak ve bunları mümkün olan vasıtalarla en seri şekilde yaymak, dünya deniz ticaretindeki en son gelişmeleri izlemek, istatistikler tutmak ve bunları ilgililere duyurmak.
l) Deniz ticaretine ait ticarî örf, teamül ve uygulamaları tespit ve ilân etmek, navlun anlaşmaları, konişmento ve benzeri evraka ait tip formları hazırlamak.
m) Yabancı gemi sahip ve donatanları ile denizcilikle ilgili müesseselere Türkiye limanlarının imkânları, çalışma şekilleri, tarifeleri ve liman masrafları hakkında bilgi vermek ve onlardan benzeri bilgileri sağlamak.
n) Deniz ticareti ile ilgili milletlerarası kuruluşlara üye olmak ve delege bulundurmak.
o) İlgililerin talebi üzerine deniz ticareti ile ilgili ihtilaflarda hakemlik yapmak.
p) Deniz acenteliği hizmet ücret tarifelerini hazırlamak ve Bakanlığın onayına sunmak.
r) Sair mevzuatın verdiği görevlerle, ilgili kanunlar çerçevesinde Birlik ve Bakanlıkça verilecek görevleri yapmak.
s) Birliğin belirlediği standartlara göre üye kayıtlarını tutmak ve üyelik aidatlarına ilişkin belgeleri saklamak ve bunları Birliğe talep halinde bildirmek.
t) Mevzuatla bakanlıklara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına verilen işlerin, bu Kanunda belirtilen kuruluş amaçları ve görev alanı çerçevesinde odalara tevdii halinde bu işleri yürütmek.
u) Üyelerinin ihtiyacı olan belgeleri vermek ve bunlara ilişkin gerekli hizmetleri yapmak.
v) Yurt içi fuarlar konusunda yapılacak müracaatları değerlendirip Birliğe teklifte bulunmak.
y) Üyeleri hakkındaki tüketici şikâyetlerini incelemek ve kuruluş amaçları doğrultusunda diğer faaliyetlerde bulunmak.
z) Ticaret ve sanayi odalarınca, odalar ayrı olan illerde ise sanayi odalarınca sanayiciler için kapasite raporları düzenlemek.
Odalar, bunlardan başka mevzuat hükümleri çerçevesinde;
a) Ticaret mallarının niteliklerinin belirlenmesine yönelik laboratuvarlar kurmak veya bunlara iştirak etmek, uluslararası kalibrasyon, test ölçme laboratuvarı kurmak veya iştirak etmek, belgelendirme hizmetleri sunmak,
b) Milli Eğitim Bakanlığının izin ve denetiminde ticaret, denizcilik ve sanayi ile ilgili kursları açmak, açılan kurslara yardımda bulunmak, yurt içinde ve dışında ihtiyaç duyulan alanlar için öğrenci okutmak ve stajyer bulundurmak; meslekî ve teknik eğitim ve öğretimi geliştirme ve yönlendirme çalışmaları yapmak, kendi üyelerinin işyerleriyle sınırlı olmak üzere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınmamış meslek dallarında bu uygulamaya ilişkin belgeleri düzenlemek,
c) İlgililerin talebi halinde, ticarî ve sınaî ihtilaflarda hakem olmak, tahkim kurulları oluşturmak,
d) Açılmış veya açılacak olan sergiler, panayırlar, umumi mağazalar, depolar, müzeler ve kütüphanelere katılmak,
e) Yetkili bakanlıkça uygun görülen alanlarda sanayi siteleri, endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoparklar, teknoloji merkezleri kurmak ve yönetmek; 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu çerçevesinde serbest bölge kurucu ve işleticisi veya işleticisi olmak, antrepo işletmek ve fuar alanları, kongre merkezleri ile ticaret merkezleri kurmak, işletmek veya kurulmuş olanlara iştirak etmek, 5174 Sayılı Yasa Gereği Odalarca Düzenlenen ve Onaylanan Belgeler;
MADDE 26. – Odalarca verilen hizmetler ile onaylanan ve düzenlenen belgeler karşılığında alınan ücretlerin oran ve miktarı, maktu ücretlerde yıllık aidat tavanını geçmemek, nispî ücretlerde bu tavanı aşmamak ve binde beşten fazla olmamak kaydıyla oda yönetim kurullarının teklifi, meclislerin onayı ile yürürlüğe konulacak tarifelerle tespit olunur. Odalarca verilen hizmetin dışarıdan satın alınması halinde, satın alınan hizmetin bedeli de bu tavanın iki katını geçmemek üzere ücrete eklenerek ilgiliden tahsil edilir.
Odalarca düzenlenecek veya onaylanacak belgeler ile verilecek hizmetler şunlardır:
a) Fatura suretlerinin onayı. b) Rayiç fiyatların onayı. c) Ticarî ve sınai eşya numunelerinin vasıflarının onayı. d) Bilirkişi ve eksper raporları ile kapasite raporları. e) Kefaletname ve taahhütnamelerde yazılı imza sahiplerinin odalardaki sicil durumunu gösteren onay ve şerhler. f) Sınaî ve ticari mahiyette belgeler. g) Ticari kefalet onayları. h) Tahsis ve sarfiyat belgeleri. ı) Kalite, yeterlik ve numune belgeleri. j) Yerli malı belgeleri. k) Kayıtlı üyelerin tatbik imzalarının onayı. I) Oda mensuplarına ait kayıt ve sicil suretleri ve üye kimlikleri. m) Ticari itibar şahadetnamesi mahiyetinde olmamak üzere, üyelerinin gizli olmayan sicilleri hakkında yazılı veya sözlü sorulara cevaplar. n) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 22’nci maddesi gereğince verilen iş makineleri tescil belgesi. o) Tır karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN -UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgeler. p) Mücbir sebep belgeleri. r) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi suretleri. s) Türk veya yabancı bayraklı gemilere verilecek genel ve uluslararası sektörel hizmetler. t) Ticaret sicili hizmetleri. u) Ticarî ve sınaî mahiyette diğer her türlü belge ve bilgiler ile hizmetler.
Kırşehir TSO’nun Misyonu
Yasa ile tarafımıza yüklenmiş olan hizmetleri eksiksiz vermek. Üyelerimizi ulusal ve uluslararası rekabette bir adım öne taşımak için kişisel ve kurumsal gelişimlerine destek verecek hizmetleri sunmak.
Üyelerin yasal gelişmeler hakkında bilgilendirilmesi ve yasal şartları karşılamaları; ulusal ve uluslar arası gelişmeleri ve düzenlemeleri izlemek, üyelere söz konusu gelişmeler ve düzenlemeler hakkında seminerler vermek. Bu yolla üyelerimizin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerinde güncelliği ve etkinliği sağlamak, üyelerimizin karşılaşması muhtemel cezai yaptırımları önlemek.
Üyelerin haklarının ve çıkarlarının korunması; düzenli ve sürekli üye toplantıları, meslek komiteleri toplantıları, meclis toplantıları ile bilgilenmek, alınan bilgiler ışığında üyelerin haklarının ve çıkarlarının savunulması için Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası ve Yönetim Kurulu’nun kurumsal ve bireysel ilişkilerini etkin kullanarak bölgesel, ulusal ve uluslar arası girişimlerde bulunmak.
İl ekonomisinin geliştirilmesi; yerel, ulusal ve uluslar arası yatırımcıların ve özellikle aktif olmayan yerel sermayenin İl ekonomisine kazandırılması amacı ile Kırşehir’in bölgesel ulusal ve uluslar arası arenada tanıtımını yapmak, yatırımlar için altyapı çalışmalarını yürütmek, bu amaçla yerel, ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri yapmak.
Üyelerin bölgesel, ulusal ve uluslar arası rekabette güçlenmesi, teknik ve personel altyapılarının iyileştirilmesi, ticari bağlantıların kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesi; üyeleri sektörlerindeki gelişmeler hakkında bilgilendirmek, yönetim, üretim ve ticari faaliyetlerde becerilerini geliştirmek amacı ile etkin danışmanlık hizmetleri vermek. Bu yolla üyelerimizin sektörlerinde uzmanlaşmalarına katkı sağlamak.
Ticarette etik kurallara uyulmasında etkin rol alma kapsamında, yasal şartları da içeren Kırşehir Ticaret Ve Sanayi Odası’nın “Ticari Etik Kurallar Beyanı” hakkında üyelerimizin bilgilendirilmesi, etik kuralların üyelere benimsetilmesi ve üyeler tarafından uygulanması amacı ile çalışmalar yapmak.
Hizmet kalitesini ve çeşitliliğini artırmak, üye memnuniyetini ve toplumsal memnuniyeti sağlamak; yasal yükümlülüklerin yanında toplumsal yükümlülükleri de dikkate alarak hizmet alanımızı yasaların bize vermiş olduğu sınırlar çerçevesinde genişletmek, hizmet verdiğimiz kulvarlarda minimum uluslar arası standartlara (Kalite Yönetim Sistemi ve TOBB Akreditasyon Sistemi) uygun hizmet vermek.
Önleyici ve uzlaşmacı bir lider kurum olmak, bu kapsamda, 5174 Sayılı TOBB Kanunu kapsamında verilen Tahkim Kurumunu işletmek. Bunun için üyeleri bilgilendirmek ve üyelerimizi adli prosedür ve masraflardan korumanın yanında üyelerimize uzlaşma kültürünü aşılamak.