Ocak Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

26 Ocak 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
250 defa okundu.

 

 

MTSO BAŞKANI ERKOÇ“BAŞBAKAN, 23 İL İLE İLGİLİ ÇOK DEĞİŞİK MÜJDELER VERDİ”DEDİ (İHA/MALATYA-İHA)

MTSO, Ocak ayı meclis toplantısını 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Sami Payza, toplantıyı açtıktan sonra oturumu yönetmesi için görevi başkanvekili Ömer Dinç’e bıraktı.
Bir önceki toplantı tutanağının okunup, 2016 yılı Aralık ayı mizanı okunup, oy birliğiyle kabul edildi. Meclis toplantısında daha sonra MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündeme ilişkin konuları değerlendirerek, yönetim kurulu çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
“Başbakan, 23 il ile ilgili çok değişik müjdeler verdi”
Erkoç, Malatya’nın da aralarında bulunduğu Cazibe Merkezi tanıtım toplantısının Başbakan Binali Yıldırım tarafından Çankaya Köşkünde yapıldığını kaydederek, “Başbakan, 23 il ile ilgili yapılacak yatırımlarla ilgili çok değişik müjdeler verdi. İnşallah bölgeler arası gelişmişlik farkının asgariye indirilmesi ve yatırım belirli bir bölgede kümelenmesinin önüne geçme adına ve son yıllarda özellikle terörden etkilenen Doğu ve Güneydoğu bölgesine yatırım çekme gayesiyle yeni bir paket açıklandı. Bu paket, devrim niteliğinde bir pakettir. İnşallah Türkiye’nin şartlarının iyileşmesiyle birlikte ben inanıyorum ki bu bölgede ciddi yatırımlar peş peşe gelecektir. Türkiye, terör belasının da üstesinden gelecektir. Eğer bugün Türkiye, içerideki ve dışarıdaki hainlerle uğraşmamış olsaydı bugünkü ekonomik yapısı daha farklı bir noktada olacaktı. Ülke olarak hepimizin şuna inanması gerekiyor ki bu millet, bu işinde üstesinden gelecek güce ve iradeye sahiptir. Geçmişte olduğu gibi bugünde bu irade ve bu gücü gösterecek kararlılığı her zaman olduğu gibi ortaya koyma dirayeti ve basiretindedir” ifadelerini kullandı.

“Birlikteliğe, beraberliğe, kardeşliğe ihtiyaç duyduğu bir süreçte gerçekleşti”
Mesleki Yeterlilik Sınavıyla ilgili de bilgiler aktaran Erkoç, “Bilindiği üzere 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir. İlk etapta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 48 meslekte, (Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektiren Meslekler) mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde kişi başı aylık 500 TL idari para cezası uygulanmaya başlanacaktır. Bu amaçla, TOBB tarafından MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş kurulmuş olup; TÜRKAK tarafından akredite edilmiş, sınav ve belgelendirme hizmeti vermek amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından da yetkilendirilmiştir. MEYBEM A.Ş. ilk etapta; inşaat, metal ve asansör sektörlerinde, toplam 19 dalda Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) sınav ve belgelendirme yetkisini almıştır. Odamıza, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan 244 kişi başvurmuştur. Bu başvurular odamız tarafından, TOBB tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen MEYBEM A.Ş bildirilerek ilimizde sınavı talep edilmiştir. Odamız ve MEYBEM A.Ş işbirliğiyle ilimizde Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları bugün itibariyle başladı ve 4 gün sürecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirtilen 48 meslekte, sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanacaktır.”
Malatya Valiliğinin himayesinde Malatya’da teröre karşı ‘tek vücut, tek ses, tek yürek’ mitinginin gerçekleştirildiğini kaydeden Erkoç, “Bizde bu oluşumun içerisinde yer aldık. Çok kısa bir süre içerisinde on binlerce insanı meydana topladık. Bu milletin her zamankinden daha fazla birlikteliğe, beraberliğe, kardeşliğe ihtiyaç duyduğu bir süreçte gerçekleşti. O dönemde hem Elazığ’da hem de Arapgir’de şehitlerimiz vardı. Teröre karşı Malatya tek ses, tek yürek oldu. Bir cevap verdi. Halkımızın duyarlılığından dolayı da şükranlarımı arz etmek istiyorum” dedi.
Malatya’nın da içerisinde yer aldığı 20 ilde sigorta teşvikinin bir yıl uzatıldığını ifade eden Erkoç, “6486 yasa kapsamında yer alan; Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak illerinde uygulanmakta olan 31.12.2016 tarihinde sona eren 6 puanlık sigorta primi işveren hissesi desteği yararlanma süresi 31.12.2017 tarihine uzatıldı. Yani asgari ücretli bir işçi için 30 gün üzerinden aylık 613,24 TL’lik sigorta priminin 295,53 TL devlet tarafından karşılanacak kalan 317,71 TL’si ise işveren tarafından SGK’ya ödenecektir. İşverenlerin bu teşviklerden yararlanabilmeleri için yapılandırılmış borçları hariç olmak üzere geçmiş dönem prim borcu olmaması ve cari dönem primini zamanında ödemiş olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Erkoç, Malatya’nın 2016 yılı ihracat rakamlarıyla ilgili de bilgiler aktardı. TİM verilerine göre ihracatın geçen yıla göre yüzde 3,52 arttığını kaydeden Erkoç, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Malatya’nın 2016 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 3,52 artarak 343 milyon dolar oldu. Kuru kayısı ihracatını gösteren, Kuru Meyve ve Mamulleri ihracatı 2016 yılında 167 milyon dolar. Hazır giyim ve Konfeksiyon ihracatı 2016 yılında 94 milyon dolar. Tekstil ve Hammaddeleri ihracatı 2016 yılında 17 milyon dolar. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatı 2016 yılında 17 milyon dolar. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı 2016 yılında 15 milyon dolar oldu” diye konuştu.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN