Mithat Saylam’ın Adı Kırşehir’den Siliniyor

10 Şubat 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3432 defa okundu.

Adsız

Atatürk Döneminde Valilik Yapan Vali Mithat Saylam’ın Adı Kırşehir’den Siliniyor

Kurancılı Sanatevi Başkanı Gazi Baran açıklamalarda bulundu. Baran yaptığı açıklamada Vali Mithat Saylam’ın Kırşehir’den adının silineceğini belirterek: “Hitler Almanya’sından kaçıp Türkiye’ye sığınan ve Ankara Üniversitesi’nde profesörlük yapan Walter Ruben’in Kırşehir’de zorunlu oturuma tabi tutulduğu dönemde yazıp Kırşehir Belediyesi’nin 2015 yılında Türkçeye çevirdiği “İç Anadolu’da Küçük Bir Eskiçağ Şehri: Kırşehir” adlı kitapta kendisinden olumlu anlamda sıkça sözettiği, Atatürk devrimlerinin ve cumhuriyetimizin simgesi olmuş Vali Mithat Saylam adı bugünlerde Kırşehir’de silinmek isteniyor.

Kırşehir Marşı’nı yazdıran, Yeni Çarşı’nın ve çağcıl Kırşehir’in temellerini atan, Kırşehir’i bayındır bir il yapan, Aşık Paşa Türbesinin bakımını, Vali Konağını, köylere jandarma karakollarını yaptıran, lokanta, Halkevi ve okullar açan, ilk bandoyu kurup halka klasik müzik dinleten, Halkevi’nde yılda ortalama 6-7 tiyatro temsili yapılmasını ve Kırşehir Gazetesinin okunmasını destekleyen, birçok çeşme ve termal suyla ilgili raporlar hazırlatıp köy gezileri yapan ve gezip gördüklerini kitaplaştıran, yoksul gençleri okutan, köy kalkınması konusunda özgün görüşleri olan Vali Mithat Saylam (1888-1942)’ı bugün kimler biliyor.

Bilmek bir yana günümüzün kindar nesil yetiştirme modasına uyularak “cami yıktırmış” yaftasıyla karalanıp adı cadde ve okullardan silinmeye çalışılıyor. İşte son örnek Kırşehir Merkez’deki “Kırşehir Vali Mithat Saylam Ortaokulu”nun adı “Kırşehir Merkez Yunus Emre Ortaokulu” olarak değiştirilmiştir. Sanki Yunus Emre adı hiçbir okula verilmemiş gibi.

Oysa kendisi de bir vali olan Mehmet Aldan 2001 yılında yazdığı “İz Bırakan Mülki İdare Amirleri” kitabının 3. cildinde ona ayırdığı sayfaları şöyle bağlamaktadır: “Vali Saylam, hizmetleri ve eserleriyle, Kırşehirlilerin belleklerinde hâlâ canlı olarak yaşamaktadır. Aradan geçen bunca yıla rağmen, Kırşehir’de, O’nun heykelinin dikilmesine ilişkin genel istek, gücünden bir şey kaybetmiştir.” Bu alıntının son sözcüğünün tümcenin anlam bütünlüğü bakımından “kaybetmemiştir” olması beklenirdi. Ancak yazar bugünleri görmüş gibi, heykel hâlâ dikilmediğine göre, O’nun heykelinin dikilmesine ilişkin genel istek, gücünden çok şey kaybetmiş demektir. Sanatın içine edildiği, heykellerin ucube olarak görüldüğü bu dönemde ‘Vali Mithat Saylam’ın heykeli Kırşehir’e dikilmelidir’ kim diyebilir.

Kırşehir Vali Yardımcılarından Rüştü Yurdakul’un, “Hayatımın Romanı” adlı kitabından aktarmayla Vali hakkında düşünce bildiren insanlardan birinin görüşü şöyledir: “Güzel Kırşehir… sen, seni düşünen, yavrularını kayıran MİTHAT SAYLAM’ın peşinden git, Atatürk’ün bu enerjik Valisine bağlan…”

Bizler Kurancılı Sanatevi üye ve yöneticileri olarak Kırşehir’deki Vali Mithat Saylam Ortaokulu avlusuna heykel ya da büstünün konulmasını beklerken okulun adının değiştirilmesini kınıyor, bunu Atatürk devrimleri ve cumhuriyet rejimiyle restleşme olarak gördüğümüzü ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini açıklıyoruz.” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN