Türkiye’nin 2002 yılında tanıştığı mikrokredi sistemi ile Kırşehir’de de birçok kadın hane gelirini artırdı.
Mikrokredi sisteminin sağladığı olanaklar Kırşehirli bayanların ilgisini çekiyor ve üye sayısı her geçen gün artıyor. 2013 yılında Diyarbakır’da 10 bin liraya kadar kredi kullanan bayanlara Kırşehir de eklendi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrofinans Kırşehir Şubesi’nce 10 kadına 500’er yüz lira verilerek başlatılan mikrokrediyle bayanlar kendi işinin patronu olmaya devam ediyor.
Kırşehir’de 750 kişinin üye olduğu ve 725 bin TL tutarında kredi dağıttığı mikrokredi sistemi düşük kredi imkanı ile bayanların ilgi odağı oldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrofinans Kırşehir Şubesi Müdürü Raziye Karaburçak, mikrokrediyle elde edilen başarının küçümsenmeyeceğini dile getirdi ve Kırşehir’in önemli potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Düşük gelirli bayanlara kredi imkanı sağlayan ve her geçen gün üye sayısını artırarak büyüyen, bayanların kendi işinin patronu olması noktasında önemli bir işlevi bulunan Mikrokredi Sistemi’nin Kırşehir’deki işleyişiyle ilgili son durum hakkında bilgi veren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrofinans Kırşehir Şubesi Müdürü Raziye Karaburçak, mikrokredide ödemelerin 46 hafta, yani 11 ay boyunca haftalık olarak yapıldığını hatırlattı.
Karaburçak sistemle bayanları yapabilecekleri iş konusunda ellerinden geldiğince yönlendirdiklerini ve bayanların çoğunlukla el işi ürün satışı yaptığını, dükkan olarak iş yapanların da gözlemeci ve kuaför gibi, yeri müsait olanların ise hayvancılık bile yaptığını söyledi.
Mikrokredi Sistemi’nde herhangi bir kefilliğin söz konusu olmadığını ve Kırşehir’de yüzde 100 geri dönüşümün olduğunu belirten Raziye Karaburçak, şöyle konuştu:
“Ev hanımlarının yararlanması için kurulmuş bir sistemdir. Onların bir iş yaparak kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunmasını istiyoruz. Devlet destekli 2008 yılından beri hizmet veren bir vakıfız. İlk yılında üyenin alabileceği maksimum meblağ bin liradır. Daha sonra ödeme düzenine ve yılına bağlı olarak bu fiyat artacak. Bin liradan bin 200, bin 500, 2 bin liraya aşama aşama artacak. Şu anda bizden Kırşehir’de 10 bin lira kredi kullanan bayanımız mevcut. Öncelikle bayanın 5 kişilik kendi ekibini kurup gelmesini istiyoruz. 5 bayanın da kredi kullanmasını ve krediyi mümkünse amacına uygun kullanmasını istiyoruz. Çünkü bizler istiyoruz ki bayanlar ekonomiye katılsın, kendisine gelir getirici bir faaliyette bulunmuş olsun. Örneğin evde el işi, hamur işi yapıyor ya da kozmetik ürünler satıyor. Bunların hepsi için belli bir sermaye lazım. Biz istiyoruz ki eşinizden, dostunuzdan, kimseden bu parayı istemeyin, biz size ilk etapta bu sermayeyi verelim ve taksit taksit bize geri ödeyin. İlk şartımız 5 kişilik gruplarını kurmaları, daha sonrasında biz 3 gün görüşmeye gidiyoruz. Görüşmenin ardından 15 güne kadar kredileri çıkıyor. Bayanlar 46 hafta, 11 ayda hafta hafta küçük meblağlar halinde bize tekrar bu paranın ödemesini yapıyorlar.
Herhangi bir kefillik söz konusu değil. Geri dönüşümlü bir sistem bu ve Kırşehir’de yüzde 100 geri dönüşümümüz mevcut. Bayanların iş takibini de yapıyoruz, haftalık görüşüyoruz. Bankadan farkımız da bu, her hafta tahsilatlarında ayaklarına gidiyoruz ve yaptıkları işi, satışlarını da görüyoruz. Krediyi ne için kullandıklarını daha detaylı öğreniyoruz. Gerekirse fotoğraflandırıyoruz, bu şekilde denetim mekanizmamız var. Hanımların evlerinde toplanarak tahsilatımızı gerçekleştiriyoruz. Mahalle mahalle günlerimiz var ve belirlenen evde toplanarak, tahsilatımızı yapıyoruz.”
Kırşehir Valiliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nca (TİSVA) ortaklaşa yürütülen, 18 Ağustos 2008 tarihinde imzalanan Mikrokredi Uygulaması Protokolü kapsamında oluşturulan Mikrokredi sistemi 28 Ekim 2008 tarihinde düzenlenen törenle açılmıştı.