Metin Durandurdu Açıkladı

20 Şubat 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
533 defa okundu.
Metin Durandurdu Açıkladı

 

metin-durandurdu-hasimato-hastaligini-acikladi“Haşimato Tanısı Koyduğumuz Bir Kişide Anti Tpo Kesin Pozitif Olması Gerekiyor”

 

Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Metin Durandurdu Kırşehir Hastane Televizyonuna “Haşimato Hastalığı” hakkında açıklama yaptı. Metin Durandurdu yaptığı açıklamada: “Son yıllarda çok sık rastladığımız bir rahatsızlık haşimato trioditi. Tiroid bezi biliyorsunuz boynumuzu ön tarafında bulunan endokrin bir organ. Aslında bu haşimato hastalığı eskiden de vardı ama biz bu haşimato ile ilgili testleri ilimizde yapamadığımız için muhtemelen haşimato hastalığının farkında değildik. Ama son 10-15 yıldır ilimizde de tiroid tahlillerine bakmaktayız. Son 7-8 yıldır haşimato tanısını koyduğumuz anti tpo dediğimiz teste de bakabildiğimiz için artık bu haşimato hastalıklarına çok daha erkenden tanıyabiliyoruz ve tedavi verebiliyoruz. Tiroid hastalıkları tiroid bezine genel olarak baktığımız zaman vücudumuz açısından çok önemli bir organ. Eğer tiroid bezi az çalıştığı zaman kişide uyuklama, sersemlik, hareketlerde yavaşlık, ciltte kuruma, kabızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Yine tiroid bezi fazla çalıştığı zaman ise kilo kaybı, çarpıntı, sinirlilik, huzursuzluk, gözlerin fal taşı gibi açılması, ellerde titremeyle karşımıza çıkıyor.
Haşimato dediğimiz hastalık tiroid bezinin kendi kendisine durduk yerde otomin bir mekanizma ile reaksiyon göstermesi ve tiroid bezinin az çalışmasıyla karakterde ise Haşimato tanısı koyunca tiroid hormonlarına bakıyoruz. Tiroid hormonlarına baktığımız zaman eğer tiroid bezinin görevinde bir eksiklik varsa hastanın ihtiyacı olan hormonu dışarıdan takviye ediyoruz. İlimizde bunu yapabiliyoruz. Haşimato tanısı koyduğumuz bir kişide anti tpo kesin pozitif olması gerekiyor. Ama bir kere anti tpo tahlilinin pozitif bulduğumuzda haşimato tanısı koyduğumuzda tekrar tekrar anti tpolara bakmaya veya düzenin alçalıp yükselmesine takip etmemize gerek yok. Tiroid fonksiyonlarını takip ederek hastanın uygun tedaviyi alıp almadığını karar veriyoruz. Tiroid ilacı kullanan hastalarımız çok iyi bilirler piyasa da bu ilaçların içersinde 25mg’lık 50mg’lığı, 75mg.’lığı uygun dozlarda ki tabletleri var. Ucuz ve ulaşılabilir bir ilaç. Bu ilaçlara uygun dozları vererek hastanın ihtiyacı olan tiroid hormonu ihtiyacını sağlıyoruz.
Ne zaman haşimato önem arz ediyor?
Bu daha ziyade gebelikte çok büyük bir önem arz ediyor. Çünkü eğer siz bir haşimato hastasına troid replasmanı yapamasanız yani hastanın ihtiyacı olan troid hormonunu uygun dozda uygun şekilde veremezseniz anne adayı olan hamile bir bayan bebeğini kaybedebiliyor. Eğer bebeğin anne karnında iyi bir şekilde hamileliğin devam etmesi için, sağlıklı bir bebek sahibi olması için biz haşimato hastalarına gebelik süresince daha yakın takip ediyoruz ve bunlardaki TSH hormonunu 2-3 arasında tutmaya çalışıyoruz. Her haşimato tanısı koyduğumuz hastaya bir tiroid ultrasonu bakmaya gerek var. Troid ultrasonuna batığımız zamanda tiroid bezinde ki nodülleri takip ediyoruz. Maalesef bu nodüllerin bir kısmı ilerde kötü huylu olabiliyor veya mevcut nodüller kötü huylu olabilir. Eğer belli bir boyutun üzerine geçmişse tiroiddde ki nodül şüpheli bir durum arz ediyorsa bu hastalara da iğne ince aspirasyon biyopsisi dediğimiz bir teknikle boyundan küçük bir iğneyle parçayı alıp patolojik tahlilini yaptırıp eğer bu patoloji tahlilinden tümoral bir oluşuma rastlamadıysak uygun periyodik aralıklarla takip etmek veya gerekirse birkaç yıl sonra bu biyopsiyi yaparak takip etmekte de fayda var diye düşünüyorum. ” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN