KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı Kırşehir, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan Oluşan KOP Bölgesinde 580’in Üzerindeki Projeye Destek Verdiklerini Belirtti
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, “KOP Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı” kapsamında bölge çiftçilerinin üretime katma değer katacak olan modern üretime geçerek, verim artışı sağlayacak maddi desteklemelerini sürdürüyor.
Kalkınma Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Eylem Planı kapsamında hazırlanan Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yürüttüğü “Yaz Seracılığında Kadın Eli”, “Bağcılığı Geliştirme Projesi” ve “Arıcılığı Geliştirme Projesi” kapsamında Aksaray’da 38 çiftçiye toplamda 550 bin liralık maddi destek sağladı.
Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ek hizmet binası alanında gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Desteklemeleri teslim törenine Aksaray Valisi Aykut Pekmez, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Aksaray İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ile çok sayıda çiftçi katıldı.
“BİLİNÇLİ ÇİFTÇİLERİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ”
KOP Bölgesi’nin öncelikli konuları arasında gelen mevcut sulanan alan varlığının artırılması ve verimli kullanılması hususunda KOP Eylem Planında çok önemli programlara yer verdiklerini belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, sulama sistemlerinin rehabilitasyonu için Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile KOP KÖSİP adını verilen KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programını başlattıklarını ve bu kapsamda şu ana kadar Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde 580’in üzerindeki projeye destek verdiklerini belirterek şunları söyledi:
“KOP Eylem Planında bölge için gördüğümüz birinci öncelikli husus, sulama altyapılarının rehabilitasyonudur. Bu kapsamda Aksaray ilimizde 50 proje gerçekleştirildi ve sadece bu projeler için aktardığımız kaynak miktarı 65 milyon lirayı geçti. Bu rakamın 2017 yılı içerisinde 70-75 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz. İkinci öncelikli tespitimiz ise bu sulama altyapıların kullanımı ile ilgili çiftçilerimizin hem modern altyapılarla alakalı hem de tarım uygulamalarıyla ilgili bilgi birikimlerinin artırılmasına yönelik çalışmalara olan ihtiyaç. Bu konu ile ilgili olarak 2 milyon 800 bin liralık bir desteğimiz oldu. Tarımsal altyapı ve tarımsal eğitimin üzerine birde Kırsal Kalkınmaya yönelik proje desteklerimiz olacak. 2016 yılı içerisinde yürüttüğümüz ve yürütmeye devam edeceğimiz projelerin ödenek miktarları konusunda oldukça rahat bir durumdayız. Arkadaşlarımız KOP ili ve ilçelerimizi tek tek ziyaret edip istişare toplantıları düzenledi. Her bir ilçemiz için hangi hangi sıraya göre ve ne şekilde destekleneceğine yönelik bir yol haritası çıkarttılar. Bu harita ile illerimize ait stratejik planlardaki talepleri üstü üste getirerek birbiri ile çakıştığı noktalarda katma değeri en yüksek alanlarda desteklerimizi bu yıl da devam ettireceğiz. Bu desteklerle bölge çiftçilerimizin üretime katma değer katacak olan modern üretime geçmesini ve verim artışını amaçlıyoruz.” diye konuştu.
“KOP İLE AKSARAY’DA ÜRÜN ÇEŞİDİ ARTIYOR”
Aksaray Valisi Aykut Pekmez ise insan var oldukça tarım ve gıdanın öneminin giderek attığını belirterek; “Dün önemliydi ama günümüzde bu önem daha da arttı. Dünyanın nüfus oranı ve ona ters orantılı tarım alanlarının azalması, tarımda hem ürün çeşidinin hem verimliliğin artırılması önemli bir sorun haline geldi. KOP İdaresi tarafından desteklenen projelerimiz ile bu ürün çeşidini Aksaray’da artırmanın ilk adımlarını atıyoruz. Bizde İl Özel İdaresi olarak sebze ve meyve konusunda çiftçilerimize destek vermek gayretindeyiz, geçtiğimiz bu hafta içerisinde sebze fidelerimizi dağıttık. Seracılık ülkemizin birçok yerinde uygulanıyor, inşallah bu projelerle birlikte ilimizde de sebze ve meyve konusunda seracılık aracılığıyla üretimimiz artmış olacak. KOP İdaresi tarafından desteklenen projelerimiz ile bağcılık faaliyetlerimiz artmış olacak. Arıcılığı geliştirme projesiyle ise ilimizin bitkisel florasını bala dönüştürmüş olacağız. Ben projelerimize maddi destek veren başta sayın başkanı olmak üzere KOP İdaresine, projelerin yapılmasında ve uygulamasında emeği geçenlere ve en önemlisi müteşebbis ruhuyla bu projelere katılan çiftçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Gücünkaya Köyünde 200 bin liralık bütçe ile 8 çiftçiye toplamda 7 bin 500 metrekarelik alanda Yaz Seracılığı desteği, Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında Akhisar ilçesine bağlı Akin, Cankıllı, Yeşilova, Yuva ve Topakkaya Köylerinde uygulanan pilot projeler ile 130 bin liralık bütçesi ile 5 çiftçiye 5’er dekarlık alanlarda tam teşekküllü yüksek sistem bağ kurulum desteği ve yine merkez ilçeye bağlı Helvadere ve Taptukemre Köyleri 220 bin lira bütçe ile 25 çiftçiye tüm arıcılık malzemeleri ile birlikte 20’şer adet arılı kovan teslim edildi.
Açılış ve teslim törenlerinin ardından KOP Başkanı İhsan Bostancı ve beraberindeki heyet, proje sahalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
HABER MERKEZİ