Hayır. Her birey kendi zihin filtrelemelerine göre bu duyguyu yaşar.
“Her başarılı adamın arkasında;
onunla gurur duyan bir karısı
ve bu işe şaşakalmış bir kayınvalidesi vardır.”
Brook Hays
Sadece duygunun yoğunluğu, şiddeti, davranış kalıpları, etki ve tepki arasındaki süreç farklılık gösterir. Çünkü her birey özeldir. Her bireyin dünyayı algılama şekli kendine göre bir strateji taşır. Ancak yetiştiğimiz ortam, aldığımız eğitim, yaşam şeklimiz, beklentilerimiz, inançlarımız, değer yargılarımız, bakış açılarımız, sahip olduğumuz meta programlar içsel dünyamızda olan kıskançlık duygusunun davranış boyutuna nasıl geçeceğine etki eden faktörlerdir
Bazılarımız kıskançlık duygusunu dengede tutmayı başarabilirken, bazılarımız kıskançlık yüzünden birilerinin canına kıyacak kadar değişim gösterebiliyoruz. Bu duyguları yoğun bir şekilde sevdiklerimize de gösterip hayatlarını bir anlamda yaşanmaz duruma getirebiliyoruz.
“Olumsuz duygular, hayatınızın hırsız duygularıdır.”
“Mustafa Kılınç
İnsanın olduğu her yerde (0-7) yaş arasında programlanan “kıskançlık” vardır, var olacaktır. Kıskançlık duygusu bizim içimizdedir. Önemli olan şey kıskançlık duygusunun içimizde olması değildir. Onun bizi egemenliği altına almasına izin vermemektir. Bu da ancak içimizdeki mevcut kıskançlık duygusunun farkında olmak ve kabul etmekle mümkündür. Oysaki toplumumuz insanlarına baktığımızda, bir başkasını kıskandığımızı hemen hemen hiç kabul etmeyiz. Kıskançlığın kötü bir duygu olduğunu kabul eder, bizim dışımızdaki insanlarda olduğunu düşünürüz.
“Bir Dosttan haksız yere şüphe etmek, ona;
sizden şüphe etmesini öğretir,
onu sizi aldatmak için harekete geçirir.”
John Webster
Kıskançlık Duygusu İle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
“Arzu dolu duygular
Mantıkı düşüncelerinizi bastırır.”
“Mustafa Kılınç”
Kim sürekli olarak dişlerini birbirine yapıştırıp, yaşamak ister. Kendimizi nasıl hissedeceğimiz aslında tamamen bize kalmış. Nasıl mı? Duygularımızın kontrolünü elimize alarak, onların bizi değil bizim onları yönetmemiz gerektiğinin farkında olarak başarabiliriz.
Kıskançlıkla Nasıl Baş Edebiliriz?
Önce duygularınızı ve kendinizi kabul edin
Şimdiyi yaşayın geçmişi önemseyin
Hoşnutsuz duygularınızın amaçlarını anlayın
Düşüncelerinizin farkında olun
Bir değişim planı yapın. (Mevcut durumunuzu belirleyin. Arzuladığınız hedefleri belirleyin, yazılı hedefler sizin yolda kalmanızı sağlayacaktır.)
“Şüphe, umutsuzluk denilen şeytanın
kardeşidir.”
Dante
Yazının devamını 9 Temmuz 2015 Perşembe günkü sayımızda okuyabilirsiniz.
İletişim Bilgileri:
Adres- Tunus Cad. 85/7 Kavaklıdere/ANKARA
Tel-0312 428 89 89
E-mail- nlpdap@nlpdap.com