Kırşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde sertifikalı tohum üretimi ve yetiştiriliciği hakkında Kırşehir İl Kültür Müdürlüğü toplantı salonunda çiftçilerimizle bir araya gelerek bir toplantı düzenledi.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Veysel KOLCU başkanlığında “Sertifikalı Tohum Üretim ve Kullanımı Konularında Mevcut Durum, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu bir toplantı düzenlendi.
Toplantıda Bakanlık yetkilileri, Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü yetkilileri,İlçe Müdürleri Ziraat Odası Başkanları, TİGEM, Tarım Kredi Kooperatifleri, tohum üretici firmalar ve tohum yetiştiren üreticiler, merkez ve İlçe köy muhtarları, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri katıldı.
İl Müdürü Kenan ŞAHİN’in yaptığı açılış konuşmasında Tohumculuk çok titiz çalışma gerektiren bir uğraş dalıdır.
Tohum üretimi yapılacak tarlalar çok iyi hazırlanmalı Çeşit karışımının önlenmesi için temiz tarlaya ekim yapılmalı, uygun yetiştirme teknikleri kullanılmalıdır.
Ayrıca, başarılı tohumculuk için mekanik karışıma sebep vermeyecek izolasyon mesafesi , ön bitki münavebe şartlarına uyup uymadığı kontrol edilir.
Tohumluğun en çok dikkat çeken özelliği onun genetik yapısıdır.
Bilindiği üzere, yeni ve üstün bitki çeşitlerinin tarımsal üretime sokulması sayesinde önemli verimlilik artışları sağlanabilmektedir.
Yapılan pek çok araştırmalar göstermiştir ki, köy çeşitleri veya yerel populasyonlarla karşılaştırıldığı zaman, ıslah edilmiş çeşitlerin genellikle hububatta % 25’e varan verim artışı sağladığını ortaya koymaktadır.
Islah faaliyetleri sonucunda her yıl elde edilen çok sayıda yeni bitki çeşidi başta verim, kalite, hastalık ve zararlılara dirençlilik veya olgunlaşma müddeti gibi pek çok vasıf bakımından daha önce ıslah edilmiş emsallerine nazaran üstünlükler sergilemekte ve bu sebeple üreticiler tarafından kabul görmektedir.
TİGEM’in modern tohumculuk tesislerinde hazırlanan sertifikalı tohumlukların uzunluk bakımından farklı daneleri diskli ve silindirik ayırıcılarla, özgül ağırlık bakımından farklı, hastalıklı ve cılız daneleri ,gravite tablaları ve aspiratörlerle ,yüzey karakteristikleri bakımından farklı olanları merdane ve magnetik ayırıcılar ile, şekil bakımından yassı ve yuvarlak daneleri spiral ayırıcılarla ayrılır.
Zayıf,kırık dane,yabancı ot tohumları,yabancı çeşitlerden temizlendikten sonra sıvı ilaçlarla ilaçlanarak sürme ve rastık hastalıklarına karşı %100 kontrol sağlanmaktadır.
Topraktaki çinko noksanlığına karşı hassas olan çeşitlerin tohumlukları toprak üstüne çıkışı artıran ve çıkış sonrası erken gelişmeyi teşvik eden çinko ile kaplanmaktadır.
Hassas çeşitlerin tohumlarına uygulanan çinko abiyotik stres toleransını yükseltmekte hastalık ve zararlılara karşı bitkinin direncini artırmakta. ekim normunun düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
Bitki daha canlı bir çıkış sağlamakta, hızlı bir gelişim göstermekte dolayesiyle ,kurak yıllarda bitkinin kurağa karşı mukavemetini artırarak verim performansını yükseltmektedir.
Bu şekilde hazırlanan tohumluklar çuvallanıp üzerine kazanılan sertifika döl kademesi etiketi bağlandıktan sonra dağıtıma hazır hale getirilmektedir.
ohum üretimi zaman,güç, masraf ve titizlik isteyen bir iştir.
Hububatta fungus, bakteri ve virüs hastalıkları nedeniyle üründe ciddi kayıplar oluşmaktadır.
Bu hastalıkların çoğu tohumla tarlaya hatta ülkeden ülkeye taşınmaktadır.
Buğdayda 40, arpada 30 adet hastalık türü tespit edilmiştir.
Tohumluk üretiminde ; tohumla taşınan hastalıklar ürün kaybı, kırışık tohum,küçük tanelerin oluşumu, tohumun üst yüzeyindeki kararmalar ve çimlenme kapasitelerinin düşmesi nedeniyle önemlidir.
Sürme ,rastık, arpa çizgili hastalığı ve nematodlar tohumla taşınan önemli patojenlerdir. Böyle sağlıksız tohumlar ekildiğinde çimlenme veya çıkışlarda düşüşler görülür fideler zayıf olur.
Hastalıklar ; tohum,fide veya yetişme devrelerinin her hangi bir döneminde meydana gelebilmekte ve bitkinin tümünü veya bir kısmını hastalandırabilmektedir.
İl Müdürü Kenan ŞAHİN’in yaptığı açılış konuşmasının ardından Tohumculuk Daire Başkanı Veysel KOLCU da bir konuşma yaptı ve ülkemizde tohumluk üretimi konusunda büyük gelişmeler yaşandığını ve çevremizdeki ülkeler arasında sertifikalı tohumlarımızın aranır hale geldiğini vurguladı.
Konuşmalardan sonra Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğünde görevli Leyla Güzel ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünde görevli Alper Arslan konu ile ilgili sunumlarını yaptı.
İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Erkan Özcan’ da ilimizde Sertifikalı Tohum Üretim ve Kullanmı konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Soru-cevap bölümünün ardından toplantı sona erdi.