Kırşehir’in ihracatı 2014 yılında 106 Milyon Dolarken, 2015’te bu rakam 89 Milyon’a geriledi. Nedenini Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu açıkladı.
Kırşehir’de 2014 yılı 6 ayında 106 milyon dolar civarında olan ihracat, 2015 yılının 6 ayında 89 milyon 631 bin dolara düştü.
2015 yılının ilk 6 ayında ihracat rakamları geriledi. Ülke genelinde olduğu gibi Kırşehir’de de ihracat 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir düşüş yaşadı.
Kırşehir’in ihracatının düşmesinin nedeni olarak Ortadoğu’da yaşanan kaos ortamı gösterildi, ancak yılın ikinci yarısında ihracatın artması bekleniyor.
Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir’in ihracatının lokomotif firması Petlas’ın ağırlıklı Ortadoğu pazarına ihracat yapmasından dolayı gerilediğini söyledi.
İhracatı artırmak için ürün çeşitliliğinin artırılmasının önemine dikkat çeken TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “2015 yılındaki ihracat, 2014’e baktığımızda yüzde 15 civarında bir düşüş gözüküyor. Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmelerle birlikte bizde de bir diğer sektörlerdeki gibi, turizm sektörü ve üretimdeki gibi bizde de yüzde 15’lik bir düşüş var. 2014 yılında 106 milyon dolar civarında bir ihracatımız var iken, şu anda 2015 yılının 6 ayında 89 milyon 631 bin dolara düşmüş. Düşüş sebeplerinden birisi bizim ihracat lokomotifimiz büyük bir firma olarak Petlas ağırlıklı. Bu Petlas’ın uluslararası alandaki ihracatının düşüşü dünyadaki gelişmeler ve lastik sektörünün genelde Ortadoğu pazarı oluşu, bizim Petlas pazarının Ortadoğu ve 3. Dünya ülkelerinin oluşu büyük bir faktör. Ortadoğu’daki karışıklıklar da ihracatı büyük oranda etkiledi. Firmalarımızdan biraz daha risk alarak, performans göstererek bu yüzde 15’lik açığı yüzde 30 civarında artırarak 2015 kayıtlarını kapatmasını bekliyoruz. TR71 Bölgesi’ndeki ihracat yapan şehirlere baktığımızda biz en iyi konumdayız. Bunun da başında Petlas geliyor. Aksaray’ın 85 milyon dolar, bizde 3 katına yakın bir rakam. Bu bizim için yeterli mi, değil. Ama Aksaray ile bizimle ölçekli illere baktığımızda Aksaray’daki ürün çeşitliliği bir avantaj. Bizde de sadece lastikle ilgili bir sıkıntı var. Ürünü çeşitlendirerek, tekstilden gıdaya, otomotiv sektöründen yan sanayi sektörüne kadar çeşitlendirerek, bizim bu düşüşleri veya krizleri atlatabiliriz. İhracatı artırmak ürün çeşitliliğini artırmaktan geçiyor. Onun için de ihracat yapan firmalarımıza teşekkür ediyoruz, biraz daha gayret, biraz daha çaba ve ikinci 6 ayda bu açığı inşallah kapatacağımıza inanıyoruz” dedi.
İhracatın sektörlere yansıması
Sektörel bazda baktığımızda Haziran ayında en fazla ihracatı 1 milyar 975 milyon dolarla otomotiv endüstrisi yaptı. Bu sektörü 1 milyar 463 milyon dolarla hazır giyim ve 1 milyar 426 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu.
Almanya’ya ihracat yüzde 9, İngiltere’ye ihracat yüzde 2, Irak’a ihracat yüzde 7, İtalya’ya ihracat yüzde 6, Fransa’ya ihracat yüzde 16 geriledi.
En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 60 ile Suudi Arabistan’a yakalandı. Mısır’a ihracat yüzde 18, Avusturya’ya ihracat 17 arttı.
Haziran ayında ihracat artışında öne çıkan noktalar şöyle oldu:
Haziran ayında Peru’ya ihracat yüzde 162, Cibuti’ye yüzde 157, Kongo’ya yüzde 148, Sudan’a yüzde 95, Fildişi Sahili’ne yüzde 80 arttı.
Haziran ayında Ortadoğu’ya ihracat yüzde 3,3, Kuzey Amerika’ya yüzde 2 artarken, AB’ye ve Afrika’ya ihracat yüzde 6 azaldı.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, Haziran ayında en fazla ihracat artışını Gaziantep yakaladı.
Gaziantep’in ihracatı Haziran ayında yüzde 4,4 artarken, Manisa’nın ihracatı yüzde 3,6 artış gösterdi.
Haziran ayında Bursa’nın ihracatı yüzde 1,4 düşerken, Adana’nın ihracatı yüzde 4,5, İstanbul’un ihracatı yüzde 6, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 6,3, Ankara’nın ihracatı yüzde 11,7, İzmir’in ihracatı yüzde 13,1, Denizli’nin ihracatı yüzde 17,6 ve Sakarya’nın ihracatı yüzde 21,3 geriledi.