“Kırşehir’in geleceğine ışık tutacak önemli değerlerden biri”

22 Ağustos 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
422 defa okundu.
“Kırşehir’in geleceğine ışık tutacak önemli değerlerden biri”

Kırşehir'in geleceğine ışık tutacak önemli değerlerden biriÖzdemir Çakacak, Valiliğin ve Kırşehir Belediyesi’nin desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi tarafından sürdürülen Merkez Kalehöyük’te incelemelerde bulundu.

Özdemir Çakacak’a incelemeleri sırasında Belediye Başkan Vekili Veli Şahin, Ahi Evran Üniversitesi  Rektör Vekili  Prof. Dr. Güray Eren, Ahi Evran Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yıldız Gül ile Müze Müdürü Adnan Güçlü eşlik etti.

Yetkililerden yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgiler alan Özdemir Çakacak Kırşehir’in geleceğine  ışık tutmasının yanında tarihi geçmişini de daha net bir şekilde ortaya çıkaracağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kalehöyük’teki kazı çalışmaları için 2012 yılından beri ödenek gönderdiğini belirten Özdemir Çakacak “Gönderilen ödeneğin haricinde Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Ahi Evran Üniversitemiz, İl Özel İdaremiz ve daha birçok kurum kazı çalışmalarına personel ve maddi destek sağlamaktadır.

Geçen yıl 20 kişinin çalıştığı alanda bu yıl 27 kişi çalışmalarını sürdürmektedir. ” dedi.

Kazı çalışmalarının sabır ve özveri gerektirdiğine vurgu yapan Özdemir Çakacak, “ Kazı çalışmaları, iğne ile kuyu kazmak gibidir.

Tarihi eserlerin zarar görmemesi için kazılar iğne ve fırça gibi çok küçük aletlerle dikkatli bir şekilde yürütülmektedir.

Geçen yıl burada 50’ye yakın eser çıkarıldı.

Bu eserlerin incelendikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın oluşturacağı müzede ve Kırşehir Belediyemizin yapacağı Arkeopark’ta sergilenmesi planlanıyor.

Projeler hayata geçirildiğinde hem Kırşehirli vatandaşlarımızın  hem de yerli ve yabancı misafirlerimizin ziyaret edebilecekleri yeni yerler ortaya çıkacak.” dedi

Kazı Ekibi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Adıbelli ise kazı çalışmalarına 4 Ağustos itibariyle yeniden başladıklarını ifade ederek, “Çalışmalarımız sırasında Demir Çağı’na ait buluntulara rastladık.

Geçmiş yıllardaki çalışmalarda ise günümüz tabakasının altında sırasıyla Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemine ait buluntuların olduğu tabakayı ortaya çıkardık.

Yine höyükte Kaman’da görmediğimiz, çevrede de çok az görülen çok kalın ve belirgin bir Helenistik dönem tabakası ortaya çıkardık. ” şeklinde konuştu.

Adıbelli, tabakaların birbirinin üstünde olduğu için katmanların yavaş yavaş ortaya çıkarıldığını belirterek şunları söyledi:

“Kalehöyük’te ulaştığımız en derin nokta Demir Çağı yani günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesi. Beklentimiz daha derinlere inmek.

Burada, Kaman’da olduğu gibi Tunç çağı ile kalkolitik ve hatta neolitik döneme kadar uzanan tabakalaşmayı ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.

Önümüzdeki günlerde bu dönemlere ait buluntular ortaya çıkacaktır.” dedi.

Özdemir Çakacak programı, kazı alanını gezerek incelemelerde bulunması ile sona erdi.

 

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN