Kırşehir’in tam ortasında yer alan Kale’de devam eden kazı
çalışmaları ile Kırşehir’in adı dünyaya duyurulacak.
Kale’de yapılan kazı çalışmalarıyla Kırşehir’in adının dünyaya duyurulması hedefleniyor. Tarihin gün yüzüne çıkartılması için altyapı oluşturacak olan sondaj kazı çalışmalarına 25 Kasım 2009’da resmi törenle sembolik olarak ilk kazmanın vurulmasıyla başlanmıştı. 2009 yılı için bir ay olarak planlanan kazılarda, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait eserlerin bulunuyor. 2010 yılı Eylül’ünde arkeolojik kazı için yapılan genel kazı kararı başvurusunun Bakanlar Kurulu’nda reddedilmesinin ardından Kırşehir Valiliği’nin, Belediye ve Ahi Evran Üniversitesi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı yıllık kazı kararı başvurusunun onaylanmasına rağmen uzun süre hiçbir çalışmanın yapılmadığı, 2012 yılında ise Haziran ayında başlayan ve yaklaşık olarak 5 ay süren arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı Kalehöyük’te 2013 programında 2 ay olarak planlanan kazı çalışmaları devam ediyor.
1950’lerde Prof. Dr. Bahadır Alkım tarafından yapılan bir yüzey araştırmasında Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Eski Tunç çağlarına ait pek çok seramik parçasının bulunduğu ve yapılacak yeni kazı çalışması ile M.Ö. 3000’li yıllara, Demir Çağı’na kadar olan kültür tabakalarına ulaşılacağı düşünülen Kalehöyük’teki kazılar Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli’nin başkanlığında yürütülüyor.
Kalehöyük’te devam eden kazı çalışmalarının Kalehöyük Arkeopark Projesi içerisinde yer alacak olması dolayısıyla çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli ile Kalehöyük Arkeopark Projesi’nin yapımı noktasında şu anda devam eden kazı çalışmaları ile ilintili olarak istişarelerde bulundu.
Mimari projeler üzerinde kazı alanında yapılan çalışmalarla birlikte bir fikir alışverişinin yapıldığı görüşmede, Kalehöyük kazılarında hedeflenen son noktaya ilişkin Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye bilgiler veren Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli, “Bizim aslında ilk hedefimiz basamak basamak höyükteki bütün kültür katlarını ortaya çıkarıp, örneğin ilk yerleşim Osmanlı, onun altındaki Selçuklu, onun altında Roma var ve tahrip olmuş, ama onun altında çok güçlü bir Helenistik tabaka var. Onun altından Demir Çağ, Frig, Hitit şeklinde ilerlemek istiyoruz. Bu höyükteki katları böyle aşama aşama göstermek istiyoruz. Hitit ya da büyük bir tapınak olduğunu tahmin ediyoruz. Bunu çıkarabilirsek çok süper olur. Turizm de çok önemli, ama bu höyüğün Kırşehir’e katacağı çok şeyler var. Dünyada eski şehir bu kadar çok az. Kırşehir’in ne kadar eski bir kadim tarihi olduğunu göstermemiz gerekiyor. Marka şehir olacak sonuçta. Kimse buraya çıkmasa bile, gelmeden Japonya’daki, Almanya’daki ya da Amerika’daki insan diyecek ki Kırşehir 5 bin, 6 bin, 7 bin yıllık bir şehir. Bunu höyük söyleyecek. Kırşehir üzerine araştırma yapacaklar mutlaka buraya gelecek. Dünya çapında da Kırşehir’in adını duyuracak önemi var” dedi.
Adıbelli, şu an bilimsel olarak da Kırşehir Kazı Çalışmaları adında bir kitap hazırlıklarının da sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.
Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli ile proje üzerinde yapılan istişare sırasında hedeflerine ilişkin bilgiler aktaran Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Biz burada bir hedef koymamız gerekiyor. Kale’nin Kırşehir için değeri ne? İnsanların burada hem çay içtikleri, gezdikleri bir alana dönüşmekte de istiyoruz. Turistlerin gezi programlarına alınmasını hedefliyoruz. İnşallah burası Kırşehir’in turizmine çok önemli katkı sağlayacak nokta olacak. Bazı şeylerin geri dönüşü yok, kazdıktan sonra geri dönüşü yok. Onun için kazı planını da çok mantıklı götürmek lazım. İleriyi düşünerek yapmak lazım. İnsanlara burayı nasıl gezdiririz, bu alanı nasıl koruruz bunları da düşüneceğiz. Çok profesyonel, turizm noktasında önemli bir destinasyon nokta değeri olacak bir planlama ile bunu yapmak lazım. Bunun için de yapılması gereken planlamaları yapalım” ifadelerinde bulundu.
Karşılıklı yapılan fikir alışverişinin ardından Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırşehir’de birçok yerde sürdürülen kazı çalışmaları ile Kırşehir’in arkeoloji yolu haline geleceğini söyledi.
Bahçeci; “Kalehöyük, Kırşehir’in tam merkezinde bir höyük. Burada tarihi açıdan da bütün arkeologların çok kıymetli bir höyük olduğunda hem fikir ve çok ciddi bir tarihin burada yattığı höyük. Ama tam şehir merkezinin ortasında olmasından dolayı yıllarca burada kazı çalışması yapmak pek mümkün olmamış. Ama biz 4’üncü yılımızdayız kazılarımızda. Üniversitemizin Arkeoloji Bölümü, Valilik ve Belediye ortaklaşa bu kazıyı gerçekleştiriyoruz. Bu kazılar başladıktan sonra da bu alan içerisinde bir Arkeopark Projesi ile bu alanı turizme kazandırma noktasında bir fikrimiz oluştu ve bununla ilgili bir proje de yaptık. Şu anda inşaat çalışmalarımız başladı ve devam ediyor. İnşallah burada her yıl yapılan kazılarla hem bu bölgenin, Kırşehir’imizin tarihi geçmişi gün yüzüne çıkarılacak.
Şu anda M.Ö. 500’üncü yıllardalar, yani 2500 yıl geriye gidildi. Bu daha da ilerleyecek zaman içerisinde. Bu alan inşallah Kırşehir’in turizmine önemli bir katkı sağlayacak. Kapadokya bölgesine gelen turistlerin de hem Kaman Kalehöyük kazıları, hem burası, hem Yassıhöyük kazılarıyla çok güzel arkeoloji yolu haline geliyor. Ülke turizmi açısından da son derece önemli. Belediye olarak hem bu kazıları destekliyoruz, hem de yaptığımız proje ile birlikte bir Arkeoloji Müzesi, Kazı Evi, kazılarda çıkan eserlerin restorasyonlarının yapılacağı atölyeler, çok komplike bir proje oldu. Aynı zamanda kazıda çıkan eserlerin hem açık alanda, hem sergileneceği alanlar, oturma alanları.
Aslında höyükler, kazı alanları kapalı alanlar şeklinde, halktan uzak alanlarda, ama bizim burada tam şehrin merkezinde olması hasebiyle kazı alanında da insanların gezeceği platformlarla hem insanlara arkeolojiyi sevdirmek, hem tarihi sevdirmek, hem de gelen turistlere güzel bir noktada hizmet edebilmek adına inşallah çok güzel bir proje oluyor. Buradaki hocalarımıza da kazı işlerinde başarılar diliyoruz.” dedi.
Kırşehir il merkezinde, yaklaşık 17 metre yüksekliğinde ve 45 bin metrekare genişliğinde olan ve üzerinde herhangi bir arkeolojik kalıntı bulunmazken 19. yüzyıla ait bir cami ve Cumhuriyet dönemine ait terk edilmiş büyük bir okul binası yer alan Kalehöyük’te topografik planı içerisinde güney bölümünde yer alan plan karelerde yapılan 2009 ve 2012 çalışmalarında yaklaşık 5 metre derinliğe inilmişti.