Kırşehir İŞ-KUR’dan arz talep araştırması

7 Ekim 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
509 defa okundu.

Kırşehir İŞ-KUR istihdamda ilk sıradaİstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır.

Bu hedef doğrultusunda Kırşehir ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Kırşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Kırşehir İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.

Kırşehir ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile; Kırşehir’deki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Bu çalışma ile birlikte Kırşehir’in işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Kırşehir’deki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir.

Çalışma sonucunda Kırşehir düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir.

Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Kırşehir’deki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Kırşehir’de tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Kırşehir ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 377 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin  337  tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.

Çalışma kapsamında Kırşehir ilinde 285 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Kırşehir’in “açık iş oranı” % 2,5 olarak hesaplanmıştır.

Başka bir deyişle, Kırşehir’de her 100 kişilik kadronun 97,5’u dolu 2,5’u ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 24,4’ü, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 60 oranında en az bir eğitim düzeyi talep etmektedir. Açık işler  için   yüzde 28 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 23 için lise ve dengi eğitimler ve yüzde 9 için lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık  işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 5’i için yabancı dil yeterliliği, yüzde 10’u için bilgisayar kullanımı, yüzde 9’u için satış ve pazarlama, yüzde 9’u için proje tabanlı çalışma, yüzde 23’ü için etkin hesap yapabilme, yüzde 24’ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 30’u için iletişim ve ifade etme, yüzde 31’i için takım çalışması becerileri,  yüzde 40’ı için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 64’ü  için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir.b1 (102)

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 5,8 ile Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe tespit edilmiştir.

Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörünü yüzde 5,5 açık iş oranı ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü ve yüzde 3,4’lük açık iş oranı ile Ulaştırma ve Depolama sektörü izlemektedir.

Kırşehir’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Beden İşçisi(Genel), Sebze Üretim Teknikeri, Satış Danışmanı, Kasiyer, İnşaat Elemanları Kalıpçısı(Elle), Mobilya Döşeme İşçisi, Kaynakçı(Oksijen ve Elektrik), Garson(Servis Elemanı), Şoför-Yük Taşıma, Reyon Görevlisi ve Temizlik Görevlisi olduğu tespit edilmiştir.

Kırşehir İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Kırşehir’de ilk 6 ayda 322 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 35,7’si eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 3 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur.

Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Beden İşçisi(İnşaat), Pazarlamacı, Kepçe Operatörü, Hamurkar, Satış Danışmanı, İnşaat Elemanları Kalıpçısı(Elle), Plastik Doğramacı/Pvc Doğrama-İmalat ve Montajcısı, Mobilya Döşeme İşçisi, Sıvacı, Marangoz, mesleğidir.

Kırşehir İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 645 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN