Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Tarafından Tütün İle Mücadele Eğitimi Verildi

10 Aralık 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
351 defa okundu.
Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Tarafından Tütün İle Mücadele Eğitimi Verildi

SİGARASigara kullanımının zararları konusunda bilgilendirerek sigara kullanımını önleme ve bırakma konusunda tutum kazandırmak amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Dr. Damla Bedir tarafından, Merkez Kervansaray Kız Yurdunda öğrencilere, Tütün İle Mücadele konulu eğitim verildi. Broşür, not defteri ve el ilanları dağıtıldı.
SİGARA İLE İLGİLİ GERÇEKLER
· Sigara her yıl 150 milyon bebeğin erken doğum nedeniyle ölümüne yol açmaktadır.
· Sigara dünyadaki kanserden ölümlerin %30’undan sorumludur.
·  Sigara içenlerde yaşam beklentisi içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır.
·  Dünyada sigara içen her iki kişiden biri ve her 8 saniyede bir insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
·  Akciğer kanserinin birincil nedeni sigaradır. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır ve pasif içicilerin ise içmeyenlere göre riski 1,2 kat daha fazladır.
·  Akciğer kanserinin yanı sıra larinks, pankreas, böbrek, mesane, özefagus, serviks ve ağız içi kanserlerinde de çok önemli rol oynamakta ve sigara içenlerde mesane kanseri riski 3-5 kat, özefagus kanseri riski 10 kat, larinks kanseri riski 16 kat artmaktadır.
·  Her yıl sigara içmediği halde pasif sigara içiciliği nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise 1 milyon civarındadır.
·  Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) tahminlerine göre yaklaşık 700 milyon çocuk(Dünya çocuk nüfusunun yarısı) evde, okulda (İş yerinde) halka açık yerde tütün dumanına maruz kalmaktadır.
·  Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağının da bilinen bir gerçek olduğu, 2000–2025 yılları arasında dünyada 150 milyon insanın sigara ile ilişkili olarak yaşamını yitireceği, 2025–2050 yılları arasında bu rakamın 300 milyona yükseleceği ve 2050–2100 yılları arasında ise yarım milyardan fazla insanın sigara nedeniyle ölmesi beklendiği, toplam olarak 21.yüzyılda geçen yüzyıla oranla 10 misli artarak 1 milyardan fazla insan sigara nedeniyle yaşamını yitireceği, sigara ile kanser ilişkisinin açık olduğu, tütün kontrolü yapabilen ülkelerde son 10 yılda kanserlerde %10’luk bir azalma kaydedileceği bilinmektedir.
TÜRKİYE VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ KULLANIMI
Türkiye’de tütün ürünlerinin kullanımında hızlı bir artış görülüyor. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre;
·  Yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası (%34.6) tütün kullanmaktadır.
·   Yetişkin erkeklerin yarısından fazlası (%52) ve yetişkin kadınların %17.3’ü tütün kullanmaktadır.
·  Tütün kullananların birçoğu günlük içicidir. Erkek kullanıcıların neredeyse %90’ı günde bir paket sigara içerken, kadın kullanıcıların %88’i günde hemen hemen 13 adet sigara içmektedir.
·  Yaşları 13-15 arasındaki genç nüfusun %6.9’u sigara içmektedir. Şu anda sigara içen genç erkeklerin oranı, genç kızların oranından yüksektir (erkekler %9.4; kızlar %3.5).
·  Her yıl 110,000 Türk, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölmektedir.
·  Türkiye’de rastlanan tütüne bağlı kanser vakaları her yıl ortalama %6 oranında artmaktadır.
·  2025 yılı itibariyle tütüne bağlı hastalıkların sayısının 250,000 değerine ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bilimsel olarak tespit edilmiş içinde 50’ den fazlası kanser yapıcı 4.000’ den fazla kimyasal madde bulunan sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel tütün dumanına maruz kalmanın güvenilir bir eşik dozu yoktur. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Tüm bu zarardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması /dumansızlaştırılmasıdır. Sigarayı bırakmak isteyenler Alo 171 sigarayı bırakma hattından veya Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı KETEM sigarayı bırakma polikliniğinden yararlanabilirler.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN