Kırşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi diş implant hakkında bilgi verdi.
Kırşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görevli Dt. Dinçer TOPÇU’nun “İmplant Tedavisi” Konulu basın açıklaması yaparak halkımızı bilgilendirdi.
Dt. Dinçer TOPÇU sözlerine şöyle devam etti Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.
Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir.
Günümüzde ise dental implant kavramı yabancı kaynaklı bir kelime olmasına rağmen halk arasında da bilinen ve konuşulan bir kelime haline gelmiştir.
Popülerliği artan implant kelimesinin Diş hekimliğine bilimsel bir kavram olarak girmesi ise son 20 yılda olmuştur.
Dental implantların kelime anlamına bakıldığı zaman dental dişle ilgili, implant ise doku içine konan, yerleştirilen anlamına gelen kelimelerdir.
Dental İmplant ise; Diş eksikliğini gidermeye ve ağız bölgesinde kayba uğrayan kısımları tamamlamaya yönelik çene kemiğinin içine veya üzerine yerleştirilen ve implant adı verilen bir alt yapıdan dayanak ve tutuculuğunu sağlayan titanyumdan üretilen protez yapılardır.
Basit olarak implant ise; Yapay bir dişin çene kemiği içine yerleştirilmesiyle doğal diş gibi görev yapmasını sağlamaktır.
Bu yapılan implantlar sayesinde insanlar, zamanla kaybettikleri doğal dişlerinin yerine aynı konforunu sağlayan yeni yapay dişlere sahip olabilmekte ve yaşam konforlarını yeniden kazanabilmektedirler.
Diş implantları, insan vücudu ile tamamen uyumlu küçük titanyum vida ve üzerine gelen abutment ile birleştikten sonra bir kron yapılarak (porselen ya da zirkonyum) tedavi tamamlanmaktadır.
Yukarda bahsedilen titanyum vida doğal diş kökünün görevini yapması için geliştirilmiş çene kemiğine son derece uyumlu yapay diş köküdür.
İmplant tedavisi bir yada daha fazla meydana gelen diş kayıplarında rahatlıkla uygulanabilir.
İmplant tedavisi olmuş hasta aynı gün normal hayatına dönebilmektedir.
İmplant tedavisine klinik ortamında, lokal anestezi yapılarak başlanmaktadır.
Cerrahi operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda ise sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemine başlanır.
Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan çene kemiğine öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılır.
Daha sonra rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getirilir. Çene kemiğindeki deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik etki de azaltılmış olur. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir.