KIRMIZI ET ALARMDA

12 Mart 2016
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
334 defa okundu.
KIRMIZI ET ALARMDA

DSC_4906Konusunda Uzman Olan Yrd.Doç.Dr.Aziz Şahin Ve.Yrd.Doç.Ertuğrul Kul İse Bizlere Büyük Baş Hayvancılığını Anlatarak Büyük Bir Bilgi Edindik.

Sait Yanık- Hocam Nedir? Kırmızı et,Neden? bir türlü fiyatlar yukarda? nedenleri nedir? diye sizler için sorduk?

Büyükbaş Hayvancılık

Ekonominin temel ilkelerinden biri olan arz talep dengesinin sağlanamaması besicilikte yaşanan sorunlardan bir tanesidir.  Üretimde kullanılan girdi maliyetlerinin fazla olması, buzağı ölümleri ve verim düşüklüğü gibi birçok nedenden dolayı günümüzde kırmızı ette arz eksikliği yaşanmaktadır. Buzağı ölümü ve hastalıklar nedenleriyle yaşanan kayıplar, etçi ve kombine ırk hayvan sayısının yetersiz olması gibi sorunlar Kırşehir’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda kasaplık gücünün düşmesine neden olmuştur. Kasaplık gücünün azalma eğilimi ile birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen karkas ağırlığı da yeterli düzeyde değildir.Yani Hocam Besi Hayvanları yerine süt hayvanlarımı kesilmektedir?

Damızlık ve kasaplık hayvan ırkının seçiminde, hayvan besleme ve sürü yönetimi konularına gerekli özen gösterilmez ise süt ve et üretiminde arzu edilen hedeflere ulaşılması mümkün olmayacaktır. Besi materyali temininde karşılaşılan güçlükler, girdi maliyetlerinin yüksek, kullanılan kasaplık hayvanların verimlerinin düşük olması ile beraber bakım ve besleme koşullarının da yetersiz olması ilimizde kırmızı et üretim maliyetlerinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Ayrıca, mezbahaların kapasitelerinin düşük olması kayıt dışılığı artırmaktadır.

Kırşehir’de kasaplık hayvan materyali konusunda yetersizlik yaşanmaktadır. Karkas fiyatlarının sürekli artış eğiliminde olması bunun göstergesidir. Reforme inek kesimiyle, oluşan arz yetersizliği telafi edilmeye çalışılmaktadır. Besi sonucunda hayvanını keserek elden çıkaran besici, tekrar besiye başlamak için gerekli olan kasaplık materyal temininde sıkıntı çekmekte veya süt ırkı buzağıyı verimsizlik nedeniyle almak istememektedir. Besi döngüsünün kesintiye uğraması, devam eden dönemde besiye alınan hayvan varlığında düşüşe neden olmaktadır. Bu sektördeki ani fiyat değişikliklerine çözüm bulunarak fiyatta istikrar sağlanmalıdır. Karkas fiyatındaki artış et temininin bütün aşamalarına, doğal olarak perakende fiyatına yansımaktadır. Ortaya çıkan bu artışı piyasaya yansıtmamaya çalışan sektör önceden taahhüt ettiği koşullarda anlaşmasını yerine getirebilmek için bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Bu istikrarsız ortam, sektöre zarar vermektedir.

Kırmızı ete olan talep her geçen gün artmaktadır. Yem fiyatlarının yüksek, süt fiyatlarının düşük, et fiyatlarının aşırı yükselme eğiliminde olduğu dönemlerde, dişi damızlık hayvan kesimi nedeni ile, damızlık olarak kullanılacak dişi hayvan sayısı daha da azalacaktır. İyi ırk, sağlıklı çevre, doğru besleme ve yönetim konularında yaşanan sorunlar çözülemezse, bu durum damızlık dişi hayvan sayısındaki azalmayı ve kasaplık gücün düşmesini tetikleyecektir.

 

 

Kırşehir ili koşullarında et ve süt verimi ile kalitesini etkiyen faktörlerin araştırıldığı birçok çalışma bulunmakta olup bu çalışmalar devam etmektedir.

Küçük Baş Hayvancılık Konusunda uzman Olan Yrd.Doç.Dr. Füsun Coşkun Hocam İlimizdeki Küçük Baş Hayvanların durumu nedir? nasıl üretilir? hastalıklar verimi düşürürmü? bilinçsiz yapılan üretim ve kesim ne ölçüde ülke ekonomisine zarar verir? dedik.

Sonraki sayımızda Küçük Baş Hayvancılıktan söz edeceğiz

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN