Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş: “Kanserden değil, geç kalmaktan korkun” uyarısında bulundu.
Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde (KETEM) kansere karşı ücretsiz taramalar gerçekleştiriliyor.
Meme, kolon ve rahim ağzı kanserine karşı tarama yapılan KETEM’e vatandaşların başvurması isteniyor.
KETEM’de mamografi çekimi ile meme; gaitada gizli kan testi ile kolon; HPV/DNA kiti ve smear testi ile rahim ağzı kanserine karşı erken teşhis konulması noktasında ücretsiz tarama yapılırken, Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, vatandaşlardan tarama yaptırmak için Aile Sağlığı Merkezi ya da KETEM’e başvurmalarını talep etti.
Erken teşhis ile yaşam kalitesinin artırılmasının önemine dikkat çeken Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde verilen hizmetlere ilişkin yaptığı açıklamada:
“Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde yaptığımız bütün hizmetler tamamen ücretsizdir. 3 tane kanser tipine karşı tarama yapmaktayız Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak. Bunlardan bir tanesi meme kanseri taraması, 40 yaş üstü bayanlarda her iki yıl da bir mamografi filmi çekerek meme kanseri taraması yapıyoruz. İki yılda bir mamografi çektiğimizde erken bir şekilde bir kitledir, küçük bir kisttir, bir büyüme, bir farklılık varsa tespit ediyoruz. Erken safhada kanser başlama aşamasında yakalandığı için de küçük bir cerrahi operasyonlarla veya ilaç tedavisiyle hiç ilerlemeden çok konforlu bir şekilde hastalıktan kurtulmuş oluyor vatandaşlarımız.” İfadelerini kulandı.
Tarama yöntemlerini anlatan Demirbaş: “Bir diğer tarama yöntemimiz hem KETEM’de, hem aile sağlığı merkezlerimizde devam eden 50 yaş üzeri hem erkeklerde, hem bayanlarda kolon kanseri taraması, yani kalın bağırsak kanseri taraması. Bunu da gaitada gizli kan kiti ile yapıyoruz. Vatandaşlarımız aile hekimliklerine veya KETEM’e müracaat edip gaita gizli kan kiti isteyerek evlerinde bu testi yapabilirler. Çok basit bildiğimiz gebelik testi gibi bir test.Üçüncü taramamız da bayanlarda rahim ağzı kanser taraması. 30 yaş üzeri bayanlarda HPV/DNA kitiyle ve beraberinde smear alarak hem aile sağlığı merkezlerimizde, hem KETEM’de yapmaktayız. Bu HPV/DNA 30 yaşından itibaren her 5 yılda bir, gaita gizli kan taramaları ve meme kanseri taramaları da her iki yılda bir yapılmaktadır. Her iki yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Bu şekilde 3 tane kanser tipine karşı erken safhada yakalayıp bir oluşum varsa çok küçük cerrahi operasyonlarla kurtulmuş olacak vatandaşlarımız.
“Biz bütün vatandaşlarımızı hem aile sağlığı merkezine, hem KETEM’e davet ediyoruz. Vatandaşlarımızın ben bu taramamı yaptırmak, mamografimi çektirmek istiyorum, gaita gizli kan kiti istiyorum veya HPV/DNA kitiyle rahim ağzı kanser taramamı yaptırmak istiyorum diye müracaat ederek, sağlık personelini zorlamalarını bekliyoruz. Böylelikle daha sağlıklı, daha yaşanılabilir ve daha uzun süre yaşam şansını da yakalamış olacağız.” İfadelerine yer verdi.
Kırşehir Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimlerinin, yaş gruplarına göre risk taşıyanları erken teşhis için taramadan geçirmesiyle kanser riski şehrimizde azaltılmaya çalışılıyor.
Şehrimizde 25 kişide erken meme kanseri teşhisi yapılarak, tedavi süreci ile yaşam kalitelerinin yüksek olarak devam etmesi sağlanırken, aile hekimleri de KETEM ile işbirliği içinde kendilerine bağlı kişileri telefonla arayarak rahim ağzı, meme, kolon kanseri ve prostat kanseri için taramaya davet ediyor.
KETEM müracaatta bulunan kişilere yaptığı taramaları yaygınlaştırarak, aile hekimlerinin desteğiyle tüm vatandaşlara yapılmasını da sağlıyor.
Kanserde farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği etkinlik ve faaliyetlerle toplumu bilinçlendiren KETEM, aile hekimleri ile işbirliği içinde rahim ağzı, meme, kolon kanseri ve prostat kanseri için tarama davetleri yapıyor.
Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekici stant etkinlikleri ile farkındalık yaratan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde (KETEM) kapsamlı taramalar ile erken teşhis şansı yakalanıyor.
Kırşehir’de 2015 yılının 6 ayında 2 bin 122 kişiye meme, 2 bin 175 kişiye rahim ağzı, 3 bin 806 kişiye de kolon kanseri taraması yapıldı. Taramalar sonucunda 3 kişide meme kanseri, 1 kişide kolon kanseri tespit edildi.
KETEM’de meme, rahim ağzı, kolon ve prostat kanseri için taramalar yapıldığını anımsatarak tüm vatandaşları tarama yaptırmaları için KETEM’e ya da aile hekimliklerine müracaat etmelerini beklediklerini belirten Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş: “Kanserden değil, geç kalmaktan korkun” uyarısında bulundu.