Kendinizin ve Başkalarının Kalıbını Öğrenmek İçin

18 Ocak 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1967 defa okundu.

mustafa kılınç resim

Bir kişinin yaşamdaki temel dürtüsünü belirlemek için davranışlarına ve neyi neden yaptığına dikkat edin. Hem davranışı, hem de motivasyonu gözlemleyin. Bir insanla ilk kez tanıştığınız zaman kibar bir sohbete girin ve gününün nasıl geçtiğini öğrenmeye çalışın. Konuşmasındaki temaları dinleyin. Şunlardan hangisini anlatıyor: Neler başardığını mı, kişilerle ilişkilerini mi yoksa durumu nasıl kontrol altına aldığını mı? Bir başka teşhis hilesi de bir şeyler yapan yabancıları izlemek ve kalıbını öğrenmeye çalıştığınız kişinin bu yabancıların ne yaptığı hakkında spekülasyon yapmasını sağlamaktır. Böyle bir durumda konuşmalarına dikkat edin.

“Bir kez deneyin, kaybedecek hiçbir şeyiniz yok.

Eğer ki işe yararsa, her şey sizin olacak.

Bilin ki her zaman başarı size bir adım uzaklıkta.”

Mustafa Kılınç

Güce Düşkün Kişi; size güç stratejisini ve durumu kimin kontrol altına aldığını anlatır. Diğer kişilerin davranışlarını kontrol ve düzenleme yönündeki çabaları tanımlar. Güce dayalı eylemleri anlatır. İstenmesine gerek kalmadan kendisinin veya bir başkasının nasıl yardım veya geri bildirim verdiğini anlatır. Statü, konum ve şöhretten bahseder. Bir kişinin bir başkasını nasıl etkilediğini anlatır. Kendi görüşüne veya tarafına çekmek için ikna, etkileme veya kullanma çabalarını tartışır.

Güce düşkün kişi ayrıca kaba kuvvete dayalı yüzleşmeci olur ve başkalarının da kendileriyle aynı duyguları taşıdığı şeklinde projeksiyon yapar. Bir tartışma sırasında zafer veya yenilgiyi hakimiyet ve boyun eğme olarak görür. Güçlü kişilere değer verir ve zayıfları aşağılar. Kendisini beğenir. Başkalarını her zaman için üst, eşi veya ast olarak değerlendirir. Önderlik etmenizi, uymanızı veya yoldan çekilmenizi bekler.

Güce düşkün olumlu kişi rekabet sporlarını sever ve toplum içinde liderlik rolü ister. Öte yandan olumsuz kişi kendisini kontrol edemez ve düşüncesizce başkalarına hakim olmaya çalışır. İçkiye düşkündür ve karşı cinsi bir mal gibi sömürme eylemi taşır. Şiddet içeren spor veya şovları izlemeyi sever. Prestij sembollerine ilgi duyar.

Sevgi Kişisi; ilişkiye ve etkileşime girdiği kişileri anlatır. Kendisinin veya başka kişilerin sevdikleri veya sevmedikleri kişilerden bahseder. Dostluk ve olumlu duygusal ilişkiler üzerine konuşur ve kendi duygularını anlatır. Katıldığı sevgi etkinliklerini tartışabilir. Ayrıca bu konuları tartışırken duygusal davranır. Sevgi insanı kaba kuvvete dayalı yüzleşmeyi sevmez. Tartışma ve rekabeti de sevmez. Devamlılığa önem verir. İlişkilerde kullanılan araçlara dikkat eder. Başkalarına saygı duyar. Bir kişiyi ya sever, ya kayıtsız kalır ya da sevmez.

Sevgi insanı dost canlısıdır ve duygularını kolayca ortaya koyar. Diğer tiplere kıyasla kişilerle iletişimi daha çok sever. Diğer kişilerin düşüncelerini dinler ve saygı duyar. Her durumda dostane ve işbirliğine dayalı bir ortam yaratmaya çalışır. Kişilerle yakın ilişkiler kurar. Davranışlarda tutarlılık ve ilişkilerde uyum görmek ister. Rekabeti ve şiddete dayalı sporları sevmez. Şiddet içeren programlardan kaçınır.

Başarı Kişisi; hedeflerini, neler yaptığını ve başarısında kimlerin yardımcı olduğunu anlatır. Hedefe yönelik etkinlikler ve sonucu gösteren geri bildirimden bahseder. Performansı değerlendirmek için kullandığı standart hakkında konuşur. Bu değerlendirmede kullandığı karşılaştırma sözcüklerine dikkat edin.

Başarı insanı yaşamda rekabetçidir. Başarı insanı rekabeti sever. Hedefe veya göreve bağlıdır ve sonuçlara önem verir. Kişiler hakkında şöyle düşünür: Ya çözümün bir parçasıdırlar, ya da sorunun. Hedefine ulaşmasına yardım ederseniz, size değer verir. Eğer engel olursanız ezer geçer veya bir şekilde etrafınızdan dolaşır. Bu arada, herhangi bir çıkar söz konusu değilse, muhtemelen size ilgi duymayacaktır.

Başarı insanı görevden kaçmaz. Hedefleri her zaman bellidir ve ulaşmak için çaba gösterir. Öncelikler koyar ve insanların bunlardan uzaklaşmasına izin vermez. Başarıya odaklanır ve ancak bir görevin başarılması için gerekli olduğunda konuşur. Sorumluluk alır ve genellikle yalnız çalışır. Hedef yönünde ki ilerlemesini izlemek için geri bildirim ihtiyacı duyar.

 

DAVRANIŞ KALIBI            İÇGÜDÜ                              DAVRANIŞ EĞİLİMİ

Güç                                       Kendini Koruma               Kontrol

Sevgi                                  Sosyal                                 Katılım

Başarı                                Üretken                              İfade

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN