Kanser İlaçları Sıra İle Alınıyor

17 Ekim 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
490 defa okundu.
Kanser İlaçları Sıra İle Alınıyor

Halil-durukafa-copy

 

 

 

 

 

 

 

 

34.Bölge Aksaray-Kırşehir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Halil Durukafa  kanser hastalarının yaşadığı ilaç sorunu ile ilgili açıklama yaptı.

 

Ulusal bir gazeteye yaptığı açıklamanın ardından 34.Bölge Aksaray-Kırşehir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Halil DURUKAFA  ; “Özellikle lenfoma ve multipl miyelom kanserlerinin tedavisinde kullanılan “Melfalan” ve “Karmustin” etken maddeli ithal ilaçlara hastalar ulaşmakta zorluk yaşıyor. Kemik iliği nakli öncesinde kullanılması zorunlu olan ve alternatifi olmayan bu ilaçların, piyasada aylarca bulunamaması hastaların tedavilerinin yarım kalmasına, hastalıklarının tekrarlanmasına yol açabiliyor. Hastalar ya Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) başvurarak sıraya giriyor, ilaçlarının gelmesini bekliyor ya da yurtdışındaki bir tanıdığının aracılığı ile ulaşmaya çalışıyor. Bu durum, hastaların çoğu kez zaman kaybetmesine, tedavilerinin yarım kalmasına yol açıyor.” kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Kanser ilaçlarında yaşanan bu sorun, ilaç fiyatlarının referans ülkelere göre düzenlenmesinden ve serbest piyasaya göre çok daha aza sabitlenen kur fiyatlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz. İthalatçı firmalar, yurt dışından ilaç ithalatını kur farklılığı ve kar marjının düşüklüğü yüzünden sağlıklı yapamamaktadırlar veya yapmamaktadırlar.

 

İlaçların piyasadaki azlığı veya bulunmaması ise bazı hayati öneme haiz hastalıkların tedavisini aksatmaktadır. İlaca ulaşamayan hasta, soluğu karaborsacı olarak tabir ettiğimiz son zamanlarda türeyen kişilerin yanında buluyor. Bu kişilerin kim olduğunu bilmekteyiz. ilaçları nereden bulduğu, ülkeye nasıl soktuğunu da bilememekteyiz. Bu ehliyetsiz ilaç temin ise sağlığı kesinlikle hiçe saymaktadır.

 

Kırşehir’de onkoloji hastanesi olmadığı için şehrimizde pek hissedemediğimiz bu sorunu, kaygıyla izlemekteyiz. Sorunun çözümünü kur farklılığının düzelmesiyle çözüleceğine inanıyoruz.Bu yılın aralık ayında yapılacağı söylenen bu düzenlemeyi de sabırsızlıkla beklemekteyiz.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN