Japon Bahçesinde Kazılarda Ortaya Çıkarılan Buluntular Sergileniyor
Japonya hükümetinin desteğiyle inşa edilen arkeoloji müzesinde, Japon arkeologlar tarafından bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular sergileniyor.Ayrıca Japon Bahçesi yeni evlenen çiftlerin fotoğraf çekinme yeri haline geldi. Japon bahçıvanlar tarafından geleneksel tarzda düzenlenen müzenin bahçesi ise görülmeye değer.
Kaman ilçesinde bulunan Japon Bahçesi ve Arkeoloji Müzesi görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Japonya hükümetinin desteğiyle inşa edilen müzede, Japon arkeologlar tarafından bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular sergileniyor. Müzenin bahçesi ise Japon bahçıvanlar tarafından geleneksel tarzda düzenlenerek ağaçlandırılmış. Baharda rengarenk çiçekler açan bahçeye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi büyük. Türkiye’ye gelen Japon turist grupları müzeyi ziyaret ettikten sonra Kapadokya bölgesine geçiyorlar.
KALEHÖYÜK
Kırşehir ili, Kaman ilçesi, Çağırkan Beldesi’nde, 280 m çapında, 16 m yüksekliğinde, orta boy bir höyük. Hemen güneyinden geçen ‘Göçmen Yolu’ veya ‘İpek Yolu’ denilen eski bir yol üzerinde. Zengin kültür katlarına sahip Kalehöyük’te oldukça renkli buluntular da dikkati çekmiş. Bunlardan MS 17.yy’a tarihlenen Çin’den ithal porselen ve Polonya sikkeleri Doğu- Batı ticaretini göstermesi açısından önemli görülmüş. Aynı zamanda MÖ I. bin ve II. bine tarihlenen ithal mühürler de, bu ticaretin köklerinin çok eski zamanlara dayandığının göstermesi açısından önemli. Höyükte bol miktarda çıkan çanak çömlek ve madeni buluntuların dışında, Asur Ticaret Kolonileri Dönemine tarihlenen ve ekonomik özellik taşıyan kil tablet de önemli buluntular arasında. Ayrıca bulunan eserler, Kalkolitik ve Neolitik Çağ’a ait tabakaların da açığa çıkartılabileceğini göstermiş. Ayrıca, eski Anadolu kronolojisinde Hitit İmparatorluğu’nun çökmesinden sonra, göç eden kavimlerin Ege’de Aiol ve İon kentlerini kurmalarına kadar uzanan zaman birimini içeren ve yerleşim ile kültür izi içermeyen, bununla paralel olarak önemli bir sorun şeklinde karşımıza çıkan döneme Karanlık Çağ adı verilmektedir. Yapılan çalışmalarda, Kalehöyük’te Karanlık Çağa ait yaşam izlerine de rastlanmış.
HABER: UFUK TUFAN DOĞAN