Kırşehir’de gerçekleşen kazaların bazı etkenleri olduğu gözlemlendi.
Kırşehir’de araç sayısı gün geçtikçe çoğalıyor ve bunun yanında bilinçsiz sürücülerin de artması ve trafik kurallarına uymamak trafik kazalarını artırıyor. Trafik kazaları maddi hasarlara, geçici veya kalıcı sakatlanmalara ve daha kötüsü ölümlerle sonuçlanabiliyor.
Kırşehir’de Trafik kazalarının nedenleri:
• Sürücü
• Yaya
• Araç
• Yol
Sürücüden kaynaklanan trafik kazalarının sebepleri:
• Acemilik: Sürücüler ehliyet aldıkları gibi hiçbir pratik yapmadan, kendini geliştirmeden trafiğe çıkıyor. Yol ve hava durumu, trafiğin akışı gibi konulara yeterince hakim olmadıkları için birçoğunun trafiğe çıkışı kaza ile sonuçlanıyor. Acemi sürücüler sadece kendilerine değil, diğer sürücülere de zarar verebiliyor. Bu yüzden yeni araba almış ve yeni trafiğe çıkacak kişilerin zorunlu trafik sigortası ve kasko yaptırması gerekir.
• Dikkatsizlik: Trafiğe çıkacak bütün sürücülerin kendilerini iyi hissetmeleri gerekir. Trafikte odaklanma çok önemli olduğundan sürücülerin etrafında dikkat dağıtıcı şeylerin olmaması gerekir. Çünkü bir anlık dalgınlık ile çok büyük kazalar ortaya çıkabilir. Kendinizi, arabada bulunan kişileri ve trafikteki diğer kişileri tehlikeye atmamanız gerekir.
• Aşırı hız: Türkiye’deki trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri deaşırı hız. Ülkemizde ne yazık ki şehirler arası yollarda şehir içine göre daha az araç olduğu için aşırı hız yapan sürücüler var. Yolda aşırı hız yaparak hem kendi hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Bunun yanı sıra acelesi olan sürücüler de aşırı hız yaptıkları için kazaya sebebiyet verebiliyor.
• Bilinçsizlik: Bilinçsizce trafiğe çıkan sürücüler yüzünden de birçok trafik kazası meydana geliyor. Yeterince pratik yapmadan trafiğe çıkan sürücüler hem kendilerini hem de trafikteki diğer insanların hayatlarını riske atıyor.
• Uykusuzluk: Araç kullanacak kişilerin mutlaka uykularını iyi almaları gerekir. Araba sürücüsü veya otobüs, kamyon sürücüsü farketmeksizin uykusu olan sürücülerin trafiğe çıkmamaları gerekir. Gözlerin bir an kapanması hem sürücünün kendisini hem de trafikte olan diğer araçlara ve sürücülerine maddi – manevi oldukça büyük hasarlar verebilir.
• Alkollü araç kullanmak: Alkol aldıktan sonra araç kullanmak sürücüleri büyük tehlikeye sokar. Günlük hayatınızda araba kullanma ve alkollü araba kullanma arasında büyük fark var. Alkollüyken daha dalgın olursunuz, refleksleriniz azalır ve kaza riski artar.
• Trafik kurallarına uymamak: Trafik kazalarının en önemli nedeni, Trafik kurallarını çiğnemek. Trafik kazalarını önlemek için trafik kurallarına uymak gerekir. Hız sınırını aşmamak, yayalara yol vermek, trafik ışıklarına ve levhalarına uymak, takip mesafesini korumak, hatalı sollama yapmamak sürücüleri olasıtrafik kazalarından korur.
Sürücülerin yanı sıra trafik kazalarının diğer sebebi de yayalar. Arabalar hızla giderken kendisine yanan ışıkları dikkate almadan yola çıkan yayalar, hem sürücülerin başına dert açıyor hem de yaralanıyor. Aracın bozulması da trafik kazalarına neden olur. Diğer sebeplere göre trafik kazaları aracın bozulmasından da kaynaklanabiliyor. Son olarak yoldaki sorunlar trafikteki sürücülerin hayatlarını tehlikeye sokabilir.
Kırşehir’de trafik kazalarına bakıldığında; sürücünün, yayanın, aracın ve yolun kazaya neden olduğunu görüyoruz. Trafik kazalarını önlemek için ehliyet aldıktan sonra pratik yapmak, araç kullanırken normalden daha dikkatli olmak, uykuyu tam almak, trafik kurallarına uymak ve alkollü araç kullanmamak gerekir.