Uluslar arası kuruluşlar Türkiye Ekonomisinin 2016 yılında çok kırılgan olacağını belirterek buda inşaat sektöründe iş yapan mütahitleri ve ona iş yapan küçük ve orta ölçekli işletmelerin iflasına neden olacaktır düşüncesi hakim olunmaya başlandı
Uluslararası kuruluşlar Türkiye’yi yüksek enflasyon ve işsizlik konusunda uyarırken Euler Hermes’e göre TL’nin değer kaybıyla 2016’da 16 bin şirket iflas edecek.
Türkiye ekonomisinde olduğu gibi Kırşehir ekonomisinde de alarm zilleri çalmaya devam ediyor. IMF dün yayımladığı raporda Türkiye’yi enflasyon konusunda uyarırken Bank of America istihdamda problemli bir noktaya gelindiğine dikkat çekti.
Alacak sigortası şirketi Euler Hermes’e göre ise iki yıldır düşüş trendine giren şirket iflasları, gelecek yıl yeniden artacak. Geçen yıl 15 bin 822, bu yıl ise 15 bin 100 şirket iflas ederken rakamın 2016’da 16 bine çıkması bekleniyor.
Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, 2016’da Türkiye’de iflasların artacağını belirterek, bu artışın da 16 bin kurumsal iflasa işaret ettiğini söyledi. “2015 Uluslararası Ticarete Global Bakış” konferansında konuşan Subran “ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklamaları ve liranın değer kaybetmesi yılın ilk yarısında etkili olacak. Bu, talebi ve kârlılıkları etkileyebilir ve bazı şirketler iflas edebilir” dedi.
En riskli inşaat
Subran şöyle devam etti: “2014’teki yüzde 9’luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015’te yüzde 5 gerileme kaydetmesi bekleniyor ancak 2016’da yüzde 6’lık artış gerçekleşebilir. İflaslarla ilgili riskli olan sektörlerden birincisi inşaat sektörü. Özellikle de altyapı projelerinde iş yapan küçük şirketler. Hükümet geç ödeme yapıyor, ödeme vadeleri ortalamada 80 güne uzadı. Küçük bir şirketseniz 120 günde ödeme alabiliyorsunuz. Tekstil ve tarım gıdada risk profilinde artış yüksek. Bu iki sektör TL’nin değer yitirmesinden çok etkilendi.” Subran, 2015’in tamamında dolara karşı yüzde 24 değer kaybının beklenmesiyle TL’nin, en sert darbeyi alan para birimlerinden olduğunu aktardı.
Fed etkileyecek
Euler Hermes Group Üst Yöneticisi (CEO) Wilfried Verstraete ise “Fed’in faiz artışı durumunda bunun farklı ülkelerdeki yansımasına baktık. Eğer Fed faiz artışına devam ederse bu Türkiye’nin büyümesini yüzde 0.5 negatife çekecek. Kamu borcunun dış finansmanından dolayı” dedi. Euler Hermes’e göre Brezilya, Rusya, Nijerya, Türkiye ve Güney Afrika Fed’in faiz artırımından en fazla etkilenen ülkeler olacak.
Verstraete, “Döviz bazındaki dış borç, önemli bir tehdit oluşturuyor” diye konuştu.