YA­SAK­LAR­LA TOP­LUM­LAR YÖ­NELTİLMEZ

23 Temmuz 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
864 defa okundu.
YA­SAK­LAR­LA TOP­LUM­LAR YÖ­NELTİLMEZ

Ali Aydemir

Top­lum­da kendi keyfi ve is­tek­le­ri üze­ri­ne yan­lış iş ya­pan­la­ra, top­lu­ma ve çev­re­ye za­rar­lar ve­ren­le­re karşı kendi ba­şı­na doğru ka­rar­lar ve­re­me­yen in­san­la­rı doğ­ru­lu­ğu tar­tı­şı­lır doğ­ru­ya ge­tir­mek için ko­nu­lan,ey­lem­le­ri en­gel­le­yi­ci ku­ral­la­ra ya­sak­lar di­ye­bi­li­riz.
Dini ve ilahi ya­sak­la­rın ya­nın­da top­lu­mun uy­ma­sı ge­re­ken ya­sak­lar ka­nun­lar­la be­lir­len­mek­te ve hal­kın uy­ma­sı is­ten­mek­te­dir.
Ya­sak­la­rı boz­mak is­te­yen­le­re,baş­ka­la­rı­na,çev­re­ye zarar ve­ren­le­ri ce­za­lan­dır­mak için ko­nu­lan ya­sa­la­ra uyul­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.
Top­lu­mun hu­zu­ru­nu bo­zan­la­ra hukuk ge­re­ken ce­za­la­rı ver­me­li­dir.​Dev­le­ti yö­ne­ten­ler; ya­sa­la­rı çı­ka­ran­lar; önce ken­di­le­ri çı­kar­dık­la­rı ya­sa­la­ra uy­ma­lı ve et­tik­le­ri ye­min­le­re sadık kal­ma­lı­dır.
Gücü elin­de bu­lun­du­ran­lar, yet­ki­yi ve kol­tu­ğu kay­bet­me­mek için ya­sa­la­rı çiğ­ne­yen­ler, kendi yan­daş­la­rı­nı kol­la­yıp ge­re­ken ce­za­la­rı ver­me­yen­ler ;top­lum­da huzur ve ba­rı­şı ge­ti­re­mez­ler.
Son gün­ler­de ko­ro­na vi­rüs­ten do­la­yı ge­ti­ri­len ya­sak­lar, bu ya­sak­la­ra uy­ma­yan­lar ve uy­ma­yan­la­ra ke­si­len ce­za­lar gün­dem­den düş­me­mek­te­dir.Si­ya­si ayı­rım­cı­lık ve ka­yı­rır­cı­lık,çifte stan­dart uy­gu­la­ma­la­rı va­tan­daş­la­rı te­dir­gin et­mek­te­dir.
İkti­dar yan­lı­sı ki­şi­ler ve basın or­gan­la­rı is­te­dik­le­ri gibi tah­rik eder­ken, insan hak­la­rı­nı ihlal eder­ken,if­ti­ra­lar ve ha­ka­ret­ler ya­par­ken, lafla ge­çiş­ti­ren­ler, gör­me­mez­lik­ten ge­len­ler; mu­ha­lif te­le­viz­yon ka­nal­la­rın­da ko­nu­şu­lan­lar­dan, ger­çek­le­ri ifşa eden­ler­den in­ti­kam almak ama­cıy­la te­le­viz­yon­lar ce­za­lar yağ­dır­mak­ta ve ka­rart­ma yo­lu­na gi­de­rek hal­kın haber alma öz­gür­lü­ğü­nü en­gel­le­mek­te­dir­ler.
İkti­da­ra ya­ran­mak is­te­yen bazı den­siz­le­rin tah­rik edici, ha­ka­ret­le­ri­ne ses çı­kar­ma­yan de­ne­tim ku­rul­la­rı, saray kul­la­rı bas­kı­lar­la te­le­viz­yon ka­nal­la­rı­na ceza ver­mek­te­dir­ler.
Ka­dın­la­rı­mız üze­rin­den iğ­renç re­sim­ler ve ya­zı­lar­la sal­dı­ran­la­ra güç ve des­tek ve­ren­ler; top­lu­mun gö­zün­den kaç­ma­mak­ta­dır. Kim olur­sa olsun ka­dın­la­rı­mı­za karşı şe­ref­siz­lik ya­pan­lar; mut­la­ka ge­re­ken ce­za­la­rı al­ma­lı­dır.
Bir parti li­de­ri­ne ya­pı­lan sal­dı­rı­la­ra yeşil ışık ya­kan­lar; sal­dır­ga­nı ko­ru­yup bir­lik­te yemek yi­yen­ler, bu inek hır­sı­zı­nın el­le­ri­ni öpüp resim çek­ti­ren­ler; top­lu­mun yüz ka­ra­la­rı­dır.İnsan­lar,edep­li ol­ma­lı, say­gı­la­rı bı­rak­ma­ma­lı, insan hak­la­rı­na saygı gös­ter­me­li­dir.
Biz­ler şi­ka­yet et­ti­ren­ler, if­ti­ra atan­lar; ce­za­la­rı­nı gör­mek­te­dir­ler. A .K. P. Genç­lik kol­la­rın­dan bir es­na­fın if­ti­ra­sı ters tep­miş­tir.
Mah­ke­me ta­ra­fın­dan suçlu bu­lun­muş­tur.Ken­di­si­ne taz­mi­nat da­va­sı açı­la­cak­tır.
Bir eği­tim­ci, şair, yazar, araş­tır­ma­cı ga­ze­te­ci ve Mucur İyi Parti İlçe Baş­ka­nı ola­rak fa­ce­bo­ok ta­ra­fın­dan üç defa he­sa­bım ka­pa­tıl­dı. İki defa da belli sü­re­ler­de pay­la­şım­la­rım don­du­rul­du. Üç gün ön­ce­de bir aylık süre ile fa­ce­bo­ok kul­lan­ma­mı don­dur­du­lar.
Şid­det içe­rik­li, cin­sel içe­rik­li diye hiç il­gi­si ol­ma­yan id­di­alar­la hal­kın haber alma öz­gür­lü­ğü­nü en­gel­le­miş­ler­dir. İtiraz bö­lü­mü­ne ge­re­ken ce­va­bı yaz­dı­ğım halde gön­de­ri­mi­mi en­gel­le­mek­te­dir­ler.
Bu pay­la­şım­lar­dan ra­hat­sız olan­la­rın kim­le­rin ol­du­ğu­nu yaz­ma­ma gerek yok.
Kut­la­ma­lar­da ve dü­ğün­ler­de havai fişek ve silah kul­lan­ma­la­rı halkı son de­re­ce­de ra­hat­sız et­mek­te­dir.
Bir be­le­di­ye baş­ka­nı dü­ğün­de ha­va­ya de­fa­lar­ca silah sı­kar­ken med­ya­ya düş­me­si­ne rağ­men, buna do­ku­nul­mu­yor­sa, bir be­le­di­ye ba­ka­nı va­tan­daş­la olan imar­dan do­la­yı dava ka­zan­ma­sı­nı havai fi­şek­ler­le kut­lat­ma­sı, halkı kor­kut­ma­sı ya­sa­la­rın iş­le­me­di­ği­ni gös­ter­mek­te­dir.
Yet­ki­li­ler­den is­te­ği­miz, dü­ğün­ler­de silah kul­la­nan­la­ra, havai fi­şek­ler­le ra­hat­sız­lık ve­ren­le­re izin ver­me­me­li­dir­ler. Hu­ku­kun gös­ter­di­ği ce­za­lar ve­ril­me­li­dir. On beş yıl önce iş­le­nen suç­lar­dan do­la­yı mü­fet­tiş­ler­ce ce­za­la­ra çarp­tı­rı­lan­lar hak­kın­da yıl­lar sonra bir ha­ki­min ce­za­la­rı ver­me­si, bu ha­ki­min is­ti­fa edip avu­kat­lı­ğa dö­ne­si ayrı bir bil­me­ce. Ce­za­lar alan 29 ki­şi­den hala ba­zı­la­rı se­çil­di­ler. Ada­le­te, hu­ku­ka bu mil­let gü­ven­mek is­ti­yor.
“Ele verir tal­kı­nı, kendi yutar sal­kı­mı.” sö­züy­le ta­mam­la­ya­lım.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN