Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyeti’nin Kırşehir’e gelişlerinin 100. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.
Hoş Geldin Atam
Cacabey Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, Atatürk’ün Kırşehir’de karşılandığı Kılıçlı Köprüsündeki Kortej Yürüyüşüyle Gazi Parkı’nda Devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Baş Savcısı Bilal Gümüş, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve Öğrenciler katıldı. Vali Akın ve Başkan Ekicioğlu Bir konuşma gerçekleştirdi. Program Kaleden Üç pare top Atışı, İstiklal Marşının ve şiirlerin okunması ve Atatürk Koşusunda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ile program son buldu.
“Geçmişini Bilmeyen Toplum Bu Günü Kavrayamaz”
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu24 aralık bizim için çok önemli bir tarih diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “24 Aralık Kırşehir tarihi için en önemli günlerden biridir. Kırşehirliler olarak 100. Yılı botunca 24 aralık Anadolu’ya bir ışık olarak doğan Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu yaşıyoruz. Aynı zamanda işgal altında geçen o zor koşulları Anadolu ve Kırşehir halkının büyük bir öz verisi le verdikleri vatan mücadelesini bir kez daha saygıyla yad ediyoruz. Geçmişini bilmeyen toplumlar bu günü kavrayamaz ve geleceğini kuramaz bizler işgal edilmiş topraklarda büyük sıkıntılar la ve kıt imkânlarla onuru ve namusuyla kurtuluş mücadelesi vermiş olan Anadolu halkının birer evladı olmaktan gurur ve onur duyuyoruz.” Dedi.
“Mustafa Kemal Paşa Milletin Desteğini Alarak Milli Mücadele Sürecini yeni bir Boyuta Taşımıştır”
Kırşehir Valisi İbrahim Akın İse Ecdadımızın vatanımız için yaptığı fedakârlığı aslan unutmayacağız diyerek konuşmasını Şu Şekilde Sürdürdü: “1914 yılında 1. Dünya harbinin başlamasıyla birlikte aynı anda birçok cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı devleti Çanakkale savaşını kazanmasına rağmen savaşları kaybeden müttefikleriyle beraber yenik sayılmış ve vatan toprakları düşmanlarca işgal edilmeye başlamıştır. İmzalanan ateşkes ve barış antlaşmalarıyla savaşın bittiği düşünülse de aslında bu durum Türk milleti için yeni bir mücadelenin başlangıcı olmuştur. Tüm yokluklara rağmen işgalcilere karşı koymaya çalışan Türk Milleti, vatanın kuruluşu için yola çıkan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının etrafında toplanmıştır. En büyük güç olarak gördüğü milletin desteğini alan Mustafa kemal Paşa gerek yayınladığı genelgelerle gerekse Sivas ve Erzurum kongrelerinde alınan kararlarla mille mücadele ruhunu yeni bir boyuta taşımıştır. Temsil heyeti kongrelerde alınan kararları ulusal nitelik kazanması için ve Ankara’da 1. Meclis açılana kadar görevini başarıyla sürdürmüştür. Temsil heyeti milli mücadelenin merkezi olarak kabul edilen anakaraya doğru ilerleyişini sürdüren yol güzergâhındaki şehirlerde temaslarını sürdürmüştür.21 Aralık 1919 Tarihinde Mucur’a 24 Aralık günü Kırşehir’e 25 Aralık günüde Kamana gelen Mustafa Kemal Paşa ve Arkadaşları Kırşehir ve ilçelerinde coşku ile karşılanmıştır.” Dedi
Gazi parkında son bulan program Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde Aile yaşam Merkezi Yağlı Boya kursiyerlerinin açtığı sergi ve Tarih Öğretmeni Recai Yağmur’un Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi konulu Konferans ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği Türkülerin söylenmesi ile son buldu. Kutlamalar 25 Aralık Çarşamba Günü Kaman’da düzenlenecek törenler ile devam edecek.
Haber Serhat Erdoğan