Her yıl 13-19 Ekim tarihlerinde ürün güvenliği haftası kutlamaları yapılacak

18 Ekim 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
14349 defa okundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, kamuoyunda ürün güvenliği bilincinin oluşturulması amacıyla, her yıl 13-19 Ekim tarihleri arasında Ürün Güvenliği Haftası kutlanılmasını ilan etmiştir.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD); ürünlerin teknik düzenlemelere uygun ve güvenli olarak üretilip üretilmediğinin kamu otoritesi eliyle denetlenmesidir.

Ülkemizin Gümrük Birliği’ne üye olmasıyla başlayan bu süreç Avrupa Birliği adaylığı ile daha da önem kazanmıştır.

İl Müdürlüğü olarak, piyasaya arz edilen sanayi ürünlerinin teknik düzenlemelere uygunluğu ve güvenli olup olmadığına yönelik gözetim, denetim faaliyetlerini sürdürmekteyiz.

Öncelikli olarak piyasaya arz edilmiş ürünlerde insanlarımızın can ve mal güvenliğinin korunmasını amaçlıyoruz.

Etkin gözetim ve denetimi sağlayarak, piyasaya güvenli ürünlerin sürülmesini ve bu sayede kazaların oluşumunu önlemeyi, kaza ve yaralanmaları en asgari seviyeye indirmeyi hedefliyoruz.

Bir diğer temel amacımız ise ülkemizdeki üreticiler arasında adil bir rekabet ortamının sağlanmasıdır.

Müdürlüğümüzde PGD faaliyetleri yıllık plan ve programlar dahilinde yapılmakta olup,  ayrıca kurumumuza intikal eden ihbar ve şikayetler üzerine de denetimler gerçekleştirilmektedir.

Yapılan denetimler sonucunda, üründe güvensizlik şüphesi veya güvensizlik belirtisi tespit edilmesi durumunda, ürünün güvenli hale getirilmesi için üreticiye kanuni sınırlar içerisinde süre verilmekte, verilen süre içerisinde aykırılığın giderilmemesi ya da test ve muayene sonucunun olumsuz çıkması halinde idari para cezası uygulanmakta,

Bakanlık talimatları doğrultusunda da ürünün piyasaya arzı durdurulmakta, güvensizlik tespiti halinde de piyasadan toplatılmaktadır.

İl Müdürlüğü olarak 2014 yılı ilk 9 ayında 546 ürün denetim gerçekleştirilmiş olup; 47 adet aykırı ürün, üreticinin veya ithalatçının bulunduğu İl Müdürlüğü’ne sevk edilmiştir, ayrıca 9 üründen numune alınarak güvensizlik şüphesi ile test ve muayene için TSE’ye gönderilmiştir. Güvensiz olan 1 adet ürüne 14.651 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Testler sonucu güvensiz olan 3 adet sınai gaz tüpü demeti imha edilmiştir.

Nihai tüketici ve kullanıcıların satın aldıkları ürünlerin uygunluk belgeleri ile CE ve diğer uygunluk işaretlerinin bulunup bulunmadığına bakmaları, belgesiz ve uygunluk işareti bulunmayan ürünleri satın almamaları gerekmektedir.

Tüketiciler ve kullanıcılar aldıkları bir sanayi ürününün can ve mal güvenliğine, insan sağlığına, çevreye zarar verecek şekilde veya kapsamına girdiği teknik mevzuatına aykırı olarak üretilmiş olması durumunda şikayetlerini doğrudan İl Müdürlüğümüze yapabildikleri gibi internet ortamında Bakanlığımızın www.sanayi.gov.tr linkinden E-Hizmetler Bölümünden “ürün güvenliği şikayet formu” aracılığı ile de bildirebilirler.

Kamuoyuna ve ilgililere saygıyla duyurulur.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN