Osmanlıdan günümüze kadar gelen hat sanatı, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Harf ve çizgilerden oluşan bu sanat, günümüzde de yoğun ilgi görüyor.
Uzun yıllardır hat sanatını icra eden Hattat Mesut Soylu, Kırşehir İkinci Çarşıda açtığı dükkânında bu sanatı yaşatıyor. Hat sanatına başlama hikayesini gazetemize anlatan Soylu, “Benim bir abimin sözü var ‘Hobinizi eğer devam ettirmek istiyorsanız eliniz şıngırdamalı’. Eğer bir getiriniz yoksa hobiye devam edemiyorsunuz. Her şey bir istekle başlıyor, eşinize, dostunuza yapıyorsunuz ama bunu devam ettirebilmeniz için mutlaka bir geri dönüşü olması gerekiyor.” diye konuştu.
Soylu, Hem hat sanatını tanıtmak hem de kendisini geliştirmek adına bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Kırşehir’de bu sanatı yapmak için en uygun yerin İkinci Çarşı olduğunu belirterek Soylu, “Kırşehir Çarşısı’nda çok ciddi bir otantizm ve kültür var. Kişiye özel tasarımlar yapıyoruz. Asla bir başkasıyla pişti olmanız mümkün değil.” dedi.
“Çok incelikli bir sanat”
2011 yılından beri bu sanatın içerisinde olduğunu aktaran Soylu, hat sanatının çok incelikli bir sanat olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“El sanatlarının tamamında bir meşakkat var. Ben gece, gündüz çok çalıştım. Şu an bana kolay gelen figürleri ilk zamanlar çok zorlanarak yapmıştım. Çok incelikli bir sanat. Bu sanatı icra ederken hem el becerinizi konuşturmak zorundasınız hem de görsel zekânızı ve de içinizdeki hissiyatları meczetmek zorundasınız. Bu çok zor bir iş ve zaman alıyor. Tabii ortaya güzel şeyler çıkıp, beğeni de kazanınca insan mutlu oluyor. Bu işe başlayacak arkadaşlar kesinlikle o direnç noktasını aşmayı düşünsünler. Direnç noktasını aştıktan sonra bir şeyler çıktığını görecekler. Enstrüman çalmak gibi birkaç ay uğraşırsınız, sonra ufak tefek tınılar çıkarmaya başlarsınız ve sonrasında profesyonel seviyede bir şeyler çıkar. En nihayetinde sabır ve emek gerektiriyor.”
“Önemli olan direnç noktasını aşmak”
Soylu, hat sanatına gençlerin ilgisinin olduğunu ifade ederek “Birçok üniversiteli kardeşimiz buraya geliyor. Gelen gençler ilgi gösteriyorlar ama yapamayacaklarını düşünüyorlar, üzülüyorum. Yapanların onlardan tek farkı o direnç noktasını aşmak. O direnç noktasını aştıktan sonra becerilerini geliştirememeleri mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
Gençlere mutlaka bir hobi edinmeleri tavsiyesinde bulunan Soylu, “Elbette ki bir meslekleri olmalı, bir işten para kazanmalılar ama onun yanı sırada bir hobileri de olmalı. Zamanla o hobilerini kendi meslekleriyle de mezcederlerse ne güzel. Etmezlerse bile o hobiler sayesinde yeni insanları tanıdıklarını görmeliler. Bizde de böyle oldu. Değişik ortamlarda, değişik kültür seviyesinden insanları tanıyorsunuz ve onlar size çok çeşitli kapılar açıyor. Genç kardeşlerimize benim önerim mutlak suretle vakitlerini boşa harcamasınlar. En azından günde bir saatlerini ayıracakları bir şeyle uğraşmalarını tavsiye ederim.” diye konuştu.
“Hat sanatına ilgi arttı”
Soylu, hat sanatına son yıllarda ilginin arttığını ve ciddi bir talep olduğunu söyleyerek bu sanatı öğrenmek isteyenlere eğitim verdiklerini de kaydederek “Bildiklerimizi paylaşıyoruz, bilmediklerimiz de onlardan öğreniyoruz. İlim dediğimiz şey ‘Ben tamamlandım’ denilecek bir şey değil. Bu işin sonu yok. Genç arkadaşlarımızdan da bizim öğrendiğimiz şeyler var. Bu beni mutlu ediyor. Herkesten bir şey öğrenmeye, bildiğimiz şeyleri de öğretmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
“Her geçen gün yaptığımız eserlerin sayısını artırıyoruz”
Pirinç tanesinden büyük pano eserlerine birçok eser verdiğini vurgulayan Soylu, Bunları yıllar içerisinde yaptık. Her geçen gün yaptığımız eserlerin sayısını artırıyoruz, yeni eserler ortaya koymaya çalışıyoruz.” dedi.
(Haber Ferhat Yıldırım)