Kırşehir’de yurtdışında binlerce gurbetçilerimiz sevdiklerinin yanına izin yapmak için geliyor.
Kırşehir’de yurtdışında binlerce gurbetçilerimiz sevdiklerinin yanına izin yapmak için geliyor. Bu sene içerisinde gurbetçi izin yapan sayısın da aşırı derecede patlama oldu bunun sebebi ise Ramazan Bayramının yurtdışında yaşayan gurbetçilerin izin dönemine denk gelmesi. Her yıl genelde çoğu gurbetçi hava yollarını tercih ederlerken bu sene otomobille gelen gurbetçi sayısı daha fazla.
Türkiye’de iller sıralamasında en çok gurbetçisi olan il Aksaray, Konya, Kırşehir, kayseri gibi iller sıralanıyor.
Bu gurbetçilerin Türkiye’ye gelip izin yapması ekonomiyi canlandırması piyasayı hareketlendirmesi demek.
Gurbetçilerin memleket sevdalılarından bir tanesi de araçlarına memleketlerine ait plakaları yazdırmaları camlara memleketlerinin isimlerini yazdırmaları gibi güzel anılarla yaşıyorlar.
Kırşehir’li Hollanda Rotterdam’da kalan gurbetçi Yusuf Altuntaş gazetemiz muhabiri Mustafa Çavuş’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ben yaklaşık 35-40 senedir Hollanda’da kalıyorum biz buralara ilk geldiğimizde 2 kişiydik şimdi kocaman bir aile olduk. Bizler ve çocuklarımız memleketlerimizden sevdiklerimizden uzak yaşıyoruz. Senede bir ay oda denk gelirse Türkiye’de bulunuyoruz. Bu cennet Kırşehir’imizin güzelliklerinden mahrum kalıyoruz. Burada yaşayanlar buraların, bu güzelliklerin kıymetini bilsin.
“Bizler Avrupa da sevdiklerimizden uzak kimi kimsesi olmadan yaşıyoruz ama burada herkez düğünlerde bayramlarda özel günlerde bir araya gelip eğleniyorlar. Biz gurbetçileri en çok üzen şey ise Hollanda’da yabancı, Türkiye’de Alamancı sanki bizler ikinci sınıf insanlarıyız ikinci sınav vatandaşı muamelesi görüyoruz.
“ Bazı esnaf, alış-verişte bile bu Alamancı bunu yolalım kandıralım para kazanalım düşüncesine gidiyor bu çok yanlış ve üzücü bir şey. Ama yinede Bizim Kırşehir insanları merhametli misafirperver insanlar büyüğünü küçüğünü bilen gelenek düzenine göre davranan insanlardır. Bu yönden şanslıyız. Hepsinin canı sağ olsun. Şimdi izinimizin son günlerine geldik buraya gelirken izin hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor bir ay ne çabuk geçiyor anlamıyoruz. Şimdi dönüş çilesi başlıyor, onun hazırlığı içerisindeyiz. Seneye gelir miyiz gelemez miyiz orası belli değil.
“ Gönül ister ki hep gelelim, memleketimizin tadını çıkaralım ama olmuyor. Bizim geçimizde oradan mecbur çalışmak zorundayız. Ben şunu belirtmek istiyorum Memleketimizin kıymetini bilelim bu güzel Kırşehir’e sahip çıkalım” dedi.