GENÇLERİN İYİLİK AĞACI PROJESİ DEVAM EDİYOR

29 Kasım 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
724 defa okundu.
GENÇLERİN İYİLİK AĞACI PROJESİ DEVAM EDİYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün #GençlerinİyilikAğacı projesi kapsamında; gönüllülük faaliyetlerini artırmak ve gençler arasında çevre bilincini geliştirmek amacıyla Gençlik Liderleri ve gönüllü gençlerin katılımıyla Orman İşletme Müdürlüğünden temin edilen fidanları toprakla buluşturuldu.

Daha öncede #GençlerinİyilikAğacı kapsamında atık piller toplama programı ve huzurevi ziyareti yapılmıştı.

Proje nedir, katılım şartları nedir ve buna benzer sorularınıza cevap haberimizde…

NEDEN ÇINAR AĞACI?

Çınar ihtişamlı ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Bu haliyle maziyi istikbale bağlar, insanlara sabırla yaşamayı öğretir. Beraber yaşamanın, birbirine yararlı olmanın ve iyilik yapmanın zevkini verir. Çınar iddiadır. Sürekli olarak büyür. Çınarın olduğu yerde güven ortamı vardır. Çınarla anlatılan, yapılan iyiliklerin bıraktığı izlerin yıllarca kaybolmayacağı ve bu iyilik çınarının gölgesinde bütün insanlığa yer olduğudur. Çınar ağacının Türk toplumu ve Osmanlı Devleti için apayrı bir değeri vardır. Osmanlı devletinin kuruluşu sırasında Osman Gazi’nin Şeyh Edebali’nin evinde gördüğü rüya manidardır.

Osman Bey rüyasında: Koynuna bir ayın girdiğini ve o anda göğsünden bir çınar ağacının çıkarak gölgesinin dünyayı kapladığını, gölgesinin altında dağların olduğunu, dağların dibinde suların çıktığını, kiminin bu sulardan içtiğini, kiminin bahçesini suladığını kiminin de çeşmeler akıttığını görür. Osmanlı Devleti’nin tarihi bu rüyada sırlıdır. Türk milleti Anadolu’ya diktiği bu ulu çınarla asırlarca insanlara adalet, iyilik ve hoşgörü suyu dağıtmıştır. Denilebilir ki bu şifalı suyun tadını almayan ne bir devlet, ne bir insan, ne de bir canlı kalmıştır. Osmanlı devleti de ulu bir çınar görünümünde, ihtişamlı ve uzun ömürlü bir devlettir. Bu çınar kökleriyle, ayaklarıyla mazinin derinliklerine basarak oradan aldığı güçle dallarıyla, kollarıyla geleceği kucaklamıştır. Ve bu çınar, onlarca millete birlikte yaşamanın ve onlara yaptığı hayırlı hizmetlerin verdiği zevk ve heyecan ile asırlarca yaşamıştır.

İyilik nedir?

İyilik; sevgi, saygı ve hoşgörü ikliminde bütün kapıları açabilen, bütün yüzleri güldürebilen sırlı bir anahtardır. Karşılıksızdır iyilik; minnet altında bırakmaz kimseyi. İyiliklere gönüllü olarak katılan bireyler, bulunduğu topluma da örnek olurlar ve bu örnekler büyüyerek o toplumdaki dayanışmayı geliştirir, yüceltir.

Yapılan İyilik gösterilir mi?

Gösterilir. Çünkü;Bu projemizle yapılan iyiliklerin herkese örnek olmasını istiyoruz. Bu iyilik dalgalarının büyüyerek dünyayı kaplayacağına inanıyoruz. Biz dünyayı iyiliklerin kurtaracağını çok iyi biliyoruz. Kötü örneklerin ön plana çıktığı bir zamanda iyi örnekleri yaygınlaştırarak insanın insana olan güvenini arttırmak ve Gençlik Merkezlerimizin aynı zamanda birer iyilik ve gönüllülük merkezleri olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Bu proje bana ne kazandıracak?

Dünyada gençlerin yaptıkları toplum hizmetleri çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir. Bu yollardan birisi de gençlerin periyodik olarak bir zaman diliminde saat olarak yaptıkları hizmetlerin ödüllendirilmesidir. Bu ödüllendirilme çeşitli ülkelerde uygulanmakta ve yapılanlar çok sayıda ülkenin katıldığı bir toplulukta paylaşılmaktadır. Bu ödüllendirme gençlerin yaptıklarının resmi bir doküman haline getirilmesinden ve paylaşılmasından ibarettir. Gönüllülük çalışmaları, müfredatın ötesinde bir eğitimdir. Gençler, gerçek sorunlarla tanışır ve bunları yapıcı biçimde çözmeye çalışırlar. Böylece ileride meslek yaşamlarında ve özel yaşamlarında gereksinim duyacakları iletişim, problem çözme ve iş dünyasıyla ilgili becerilerini geliştirirler. Başkalarına karşı bir sorumluluk duygusu kazanırlar. Bu proje başta katılan gençlerin topluma katkılarının resmen saptanmasını sağlamakla beraber ilerde bir işe girerken öz geçmişlerine altın değerinde katkılar sağlayabilecek potansiyeldedir.

Yapılan iyilikte değerlendirme nasıl olacaktır?

Dünyada gençlerin yaptıkları toplum hizmetleri çeşitli şekillerde ödüllendirilmektedir. Bu yollardan birisi de gençlerin periyodik olarak bir zaman diliminde saat olarak yaptıkları hizmetlerin ödüllendirilmesidir. Biz de Gençlerin İyilik Ağacı Projesi’nde gerçekleştirilen hizmetin dakika üzerinden değerlendirilmesini kullanacağız.

İyilikler bireysel mi, grup halinde mi yapılmalıdır?

İyiliklerinizin bireysel ya da grup halinde yapılmasında bir fark yoktur. Saatler o çalışma içerisinde yer alan bireylerin dosyasına ayrı ayrı hizmet süresi olarak işlenecektir.

Tek bir hizmet kategorisinde mi iyilik yapabilirim?

İyiliğin sınırı olmaz! 11 hizmet kategorisinin hepsinden istediğiniz sayıda iyilik yapabilirsiniz. Yazılı olan faaliyetler sizlere sadece birer örnek olması içindir.

İyiliğin küçüğü büyüğü, azı çoğu olmaz!

Hayallerinize göre içinizden gelen bir iyiliği yapın, gönüllü çalışmayı gerçekleştirin. Bu belki de insanlar için çok güzel bir örnek olacaktır.

İyiliklerimi, nerede gerçekleştirebilir, nasıl kayıt altına alabilirim?

İyiliğin yeri ve zamanı olmaz. Her an karşınıza bir fırsat çıkabilir. Bizim için gönüllü çalışmaların ve iyiliklerin evde, okulda, toplumsal yaşam alanlarında, sivil toplum kuruluşlarında olmasının hiçbir farkı yoktur.

Bizim siz gençlerimize güvenimiz sonsuzdur ve beyanlarınız yeterlidir. İyilik Ağacı sitesinin gönüllü panelinden kimlik numaranız ve şifrenizle bağlantı sağladıktan sonra giriş yaptığınız iyilikler sorumlu liderin onayından sonra iyilik defterinize kaydedilecektir.

Projenin yaygınlaşması, örnek teşkil etmesi amacı ile fotoğraf çekme imkânının bulunduğu koşullarda fotoğraf istenecektir. Gençlik Merkezi ve sorumlu lider tarafından onaylanan fotoğraflarınız sosyal medyada ve Bakanlığımızın uygun gördüğü yerlerde yayınlanacaktır.

Projeye katılabilmek için gençlik merkezi üyesi olmam gerekiyor mu?

Projeye katılabilmek için gençlik merkezi üyesi olmanız şart değildir. Gençlik merkezlerimizin düzenleyeceği faaliyetler hakkında bilgi edinmek ve katılmak isterseniz gençlik merkezlerimize üye olan yüz binler arasına sizler de ücretsiz olarak katılabilir ve bu sayede Bakanlığımızca gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerden öncelikli olarak yararlanabilirsiniz.

Projeye sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının katılması da önem taşımakta olup, bu hallerde bu kuruluşlar bünyesinde iyilik yapan bireyler ayrı ayrı projeye dâhil edilecektir.

HABER: UFUK TUFAN DOĞAN

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN